Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

Tidigare publicerade bloggar

(2017-06-08)

Vi ska gå på sommarledighet och när vi dara igång igen i augusti kommer det ca 40 nya elever som börjar i fotbollsprofilen i årskurs sex och det kommer även en hel del nya som börjar i sjuan. Våra nuvarande sexor har då vuxit ett antal centimetrar och blir näst yngst på skolan. Sjuorna har då blivit åttor och lite mer mogna i både kropp och huvud, nuvarande åttor återkommer i höst som de äldsta i skolan och de som alla ska se upp till. Mycket händer över ett par sommarmånader och en del händer det så mycket med att man knappt känner igen dom när vi börjar i augusti. Hur som helst det ska bli skönt med ett brake nu och jag tror det är välbehövlig för alla.

Vad händer då i sommar? Ja, jag misstänker att många av våra fotbollselever kommer att spela cuper, Gothia, Aroscupen och Örebrocupen, några kommer man att få se i Halmstad mäta sig med de bästa i åldersgruppen i Sverige. Just den veckan är en av årets höjdpunkter för oss som är nördar. Björne och jag är givetvis på plats och är ni där lär ni säkert se oss cykla runt, eller hitta oss med en gigantisk räkmacka på Bull's i stadens centrala delar. I övrigt finns inte så mycket planerat, men jag kan tänka mig att det blir en tripp till något varmt ställe om inte sommaren kommer här hemma.

På tal om nördar finns en sida på facebook som heter fotbollsnördarna och där går diskussionen het ibland gällande ungdomsfotboll i Uppland. Många vuxna har åsikter där precis som alltid när det gäller fotboll och speciellt ungdomsfotboll. Inget fel i och för sig, men många ska tänka sig lite för vad man skriver för de fotbollsspelande barnen läser också sidan. Sällan nån av de aktiva barnen skriver något och det är synd, skulle faktiskt vara intressant att nån gång få läsa på vad de tycker och inte bara vuxnas och föräldrars syn på allt.

Det är inte fult att vinna, men det är däremot fult att vinna till vilket pris som helst i unga åldrar. Och med det menar jag att om man tummar på vissa regler blir det senare upp i åldrarna oerhört mycket svårare att göra sig gällande på en fotbollsplan. Vilka är då dessa regler enligt mig? Jo t.ex. att sparka fotboll istället för att spela fotboll. Att skicka långbollar på en stor snabb forward som springer ifrån alla just bara för att han är större och snabbare. Det går i ett par år sen är det stopp för då är förmodligen alla nästan lika stora och snabba och då måste det finnas andra verktyg. Att se målvakter sparka ut bollen är förfärligt, rulla boll nedifrån för det är utvecklande även om det kostar ett antal baklängesmål i början. Att göra mål direkt på frispark från halva plan då motståndarna har en lite för liten målvakt är bara trist att se. Slå en kort frispark och börja spela istället!

Ibland har det hänt att man frågat en ungdomstränare vad deras spelidé och filosofi är och har fått svaret: "vi spelar med hög press". Min motfråga blir då, men när ni har bollen då? Lägg ingen tid i unga år på att tjata om och träna press och understöd. Det är mycket bättre man tränar på hur man spelar sig ur pressen. Lär man sig i unga år spela fotboll genom att träna teknik, rulla boll och inte tjonga då finns chansen en dag att bli elitspelare. Gör man det inte blir vägen dit väldigt tuff, för tjonga fotboll är inte speciellt svårt och det kan alla lära sig på nån timme.

Nu hoppas vi på en varm skön sommar och att vi ses på nån plan runt Uppsala eller på någon annan plats i Svedala!

Ola Rydstrand

e-post