Olas tidigare publicerade bloggar


(2017-11-27)

Veckan som gick började med att vi tränade på ett vitt underlag och i kyla. Klart begränsande med kortare träningar och mest teknik. I senare delen av veckan var underlaget grönt och vädret klart mildare, precis som vintern ska vara. Att vi blev begränsade i början av veckan gör inte så mycket så här års då de flesta är slitna i kropp och själ av en lång säsong och man mår bra av att ta det lite lugnare en period.

I tisdags spelades matchen i skol-SM mot Tiundaskolan och efter 5-1 ledning i halvtid slutade matchen 11-1 till oss. Inte direkt någon prövning för våra nior alltså, men det blir värre i nästa omgång (troligen i vår) då vi ställs mot Aspuddens skola och Maserskolan från staden där man bor länge.

Vilken tränarkaruesell det är just nu i allsvenskan inför nästa år. Stahre bryter kontraktet i Häcken för att åka till USA, Gottsundakillen Poya Ashbagi lämnar Gefle och tar över blåvitt. Det innebär att tre allsvenska lag just nu är utan tränare inför nästa år. BP, Häcken och Elfsborg har ännu inte gjort klart vem som ska leda dem nästa år. Tror det kan hända en del i andra lag också där det var lite missnöje över året som gått.

Vad ska vi säga om Östersund då? Jag är oerhört imponerad över deras prestationer i Europa League och nu är de klara för åttondelsfinal. Vilken fotboll de spelar och det verkar som fotbollsspelarna där uppe nu är större kultfigurer än skidskyttar, slalomåkare och de som hasar lagg på längden. Ghoddos, Bachirou och Ken Sema vilka lirare. Den senare tror jag kan vara en startman för Sverige när det är dags för VM i sommar. Vad tycker ni om styrka på deras forward då, Alhadji Gero? Har alltid tyckt Moses Ogbu i Sirius är bland de starkare jag sett på en plan, men Östersundsspelaren är fan ännu värre!

Hur många håller på ett lag som leder sin serie? Jag gör det i alla fall, Wolves går fram som en ångvält i The Championship och toppade med fyra poäng inför helgen. Vi tar stora steg mot att nästa år få möta de "stora pojkarna" i Premier League. Skönt efter många år i dvala.

Tycker lite synd om alla som håller på Liverpool. År efter år är förhoppningarna stora, men infrias inte. I tisdags blev en 3-0 ledning i paus ett kryss borta mot Sevilla. Ja, ja jag vet att dom är klara redan för nästa omgång, men det är ju bara kosmetika för dom räcker inte mot de bästa.

Har varit ganska sval inför och under årets Så Mycket Bättre, men måste medge att Icona Pop är för dj... bra och de har så här långt gjort suveräna tolkningar av ett mediokert gängs låtar.

Nu är inte julmånaden långt borta och kan vi bara få den överstökad kan man börja leva upp igen. 


(2017-11-17)

Veckorna rullar på i snabb takt och tur är väl det den här årstiden. Varje dag som passerar utan snö är en bra dag. Undrar hur många bra dagar vi får i slutet av november och hela december?

I måndags var det utan tvekan en bra dag för Svea Rike. Against all odds höll vi nollan på San Siro och blev därmed klara för VM i Ryssland. Onekligen mycket bra gjort att stå emot en hel match. Sista fem minuterna var onekligen av det svettigare slaget och jag själv var tämligen övertygad om att det skulle ramla in en boll och att vi sen skulle få stryk i förlängningen. Oftast har man fel, vilket var tur den här gången. Det kan bli en rolig sommar, men vi får väl se vad lotten säger den 1 december. Jag hoppas på tre "P-lag" dvs Polen, Peru och Panama för då blir det i alla fall åttondelsfinal. Bara vi slipper Tyskland och Spanien för det känns som oövervinnerliga berg att bestiga.

Nu har den stora frågan om Zlatan kommit upp igen i och med avancemanget och att han dessutom visade sig klar för comeback den gångna helgen. Han har avtackats och medddelade ju tidigare att han gjort sitt i landslaget så för mig känns det klart, han är inte med i VM, punkt slut.

Om det var en bra dag i måndags för oss så hade Skånes grannar en bra dag i Dublin i tisdags. 5-1 borta mot Irland är inte dåligt även om just hemmalaget var mer än lovligt dålig. Irländarna spelade verkligen gammal "tipsextrafotboll" och mot bollskickliga danskar såg det närmast löjligt ut. Island, Sverige och Danmark till VM. Norge dom får sina VM-medaljer på snö istället och Finland får väl glädja sig åt nån snabb rallybil eller nån hockeyseger i ett VM där de bästa inte är med.

Någon skol-SM match blev det inte i torsdags då Tiundaskolan ringde återbud klockan 10 till en match som skulle börjat 12.30. Sjukdom och skador angavs som skäl, rimligen borde man vetat om det dagen innan eller? Hur som helst kommer matchen spelas kommande tisdag på Valsätra konstgräs om nu vädret tillåter.

Underlaget på vår träningsplan har varit helt ok hela veckan så det finns inget att klaga på där. Visst har det varit kalla mornar för solen hittar ju inte längre upp över träden, men vi och eleverna har kämpat på och jag tycker alla grupper gjort en bra träningsvecka.

Mycket skriverier om Dalkurds flytt till Uppsala och därför får ni inte läsa mer om det här. Jag konstaterar bara att det är konstigt med lag (typ AFC) som byter städer likt hockeylag i NHL. Mer lär följa i den här frågan.

16.00 är det becksvart ute och man vill bara till sängen och sova. Så ska vi nu ha det ett tag till och det frestar på psyket. Nu är ju mitt av det starkare slaget, så jag tänker mest på er klena. Bit ihop för vintern går snabbt över och snart är det vår (allt det här på slutet har jag skrivit samtidigt som jag blinkat med ena ögat). Ni som känner mig vet hur jag lider den här årstiden.


(2017-11-13)

En händelserik vecka har passerat, den innehöll bl.a statsministernesök, tränarrykten, infokväll i skolan, introduktionsträning och inte minst VM-kval på Friends. Vi går väl igenom alla punkter så får ni lite mer kött på benen.

I torsdags var det stor uppståndelse i och runt skolan i Gottsunda då statsminister Stefan Löfven var på besök. Poliser och Säpomän sågs överallt och många elever var rejält uppspelta i korridorerna. Besöket flöt bra utan några egentliga intermezzon och Löfven ställde villigt upp på foton med många elever. Han åt lunch i ett stängt personalrum och var också inne på en lektion. Han stannade också till vid vår "Wall of Fame" och tittade på fotografierna på alla våra landslagsmän på väggen. Det är en riktigt stor apparat när en statsminster likt fantomen klär sig som vanligt folk och visar sig på gatorna.

Tidigare i veckan hade vi också besök av en person som det skrivits en hel del om de senaste veckorna. Dalkurds tränare och vår tidigare kollega på skolan Andreas Brännström var på besök. Han är ju högaktuell att byta  jobb och ryktena placerade honom som tränare i Blåvitt. Förstår om dom är intresserade av hans tjänster efter det jobb han gjort med att föra Dalkurd till allsvenskan. En mycket kunnig fotbollsnörd som säkert kan göra stor nytta i det nybygge som krävs för att Västkusten ska komma tillbaka på fotbollskartan. Skulle vara riktigt kul om han tar över tränarjobbet där och det borde också innebära att han hamnar på "skrytväggen" i skolan.

Under onsdagskvällen var det info i skolan för nästa års elever och det var ganska välbesökt. Som vanligt fanns många som var intresserade av fotbollsprofilen och allt pekar mot att det blir ett intressant gäng som börjar i sexan nästa höst. Introduktionsträningen på torsdagen var också välbesökt trots att det som vanligt när vi har dom här träningarna var uselt väder. Det här var vår andra introduktionsträning. Sammanlagt har det varit en bra bit över 30 stycken som deltagit. Glädjande har varit att det är fler och fler tjejer som är intresserade.

Under fredagen var givetvis VM-kvalmatchen på Friends den stora grejen. Sveriges första halvlek var briljant, men i den andra var det i stort sett bara Italien. De är dock inte alls så vassa som de en gång i tiden var och trots massivt övertag lyckades de inte kvittera. Själv var jag tämligen säker på att matchen skulle sluta 0-0 men såna här gånger gör det inget att ha fel. Nu är det i och för sig bara "halvtid" i dubbelmötet och måndagskvällen i Milano kommer att bli jättetuff. I och med att vi höll nollan på hemmaplan kan det faktiskt gå vägen nu. Ett mål för Sverige innebär att "gli azzuri" måste göra tre och det har jag svårt att se med tanke på vad de visade i fredags. Hur som helst kommer det att bli ett dj... tryck på San Siro och en svettig kväll för den svenska backlinjen. Är faktiskt inne på att vi grejar det här för då har vi verkligen en rolig sommar i Ryssland att se fram mot.

Nu hoppas vi på en ny snöfri vecka. 


(2017-10-23)

Skol-SM började förra veckan och det blev seger för killarna med 2-0 mot Gränby under torsdagen. Tjejerna var i elden i fredags och tyvärr blev det förlust i båda matcherna. Inte mycket att säga om då vi där är tvingade att spela med ett mycket "ungt" lag. Vi har inte så många tjejer som går i profilen i nian så vi måste plocka från de andra årskullarna och det blir tufft när man ställs mot äldre. Vi får vänta tills nuvarande tjejer i sjuan går i nian för då kommer vi att ha ett slagkraftigt lag.

Killarna var tämligen överlägsna mot Gränby, men hade förfärligt svårt att ta vara på målchanserna. Att det bara blev två mål är en gåta med tanke på alla fina lägen man hade. Normalt sett borde utdelningen varit ca sex-sju mål. Hur som helst är vi vidare och vad som väntar nu vet vi inte än.

I fredags hade vi också besök av IFK Göteborg som tittade på våra tre träningar. Alltid kul med såna finbesök. Då och då händer det att klubbar kommer och besöker våra träningar för de vill gärna se hur vi jobbar. Flera av stockholmsklubbarna har tidigare varit på plats och även Gif Sundsvall. Att blivande allsvenskarna Dalkurd då och då finns på plats är väl inte lika konstigt med tanke på att deras nuvarande tränare "Brännan" är hemtam i "huset". Han jobbade ju under ett år med oss i skolan. På tisdag kan det bli klart med den allsvenska platsen om man slår BP på bortaplan.

Sirius förlustsvit stannade på sju förluster i rad, för mot Djurgården hemma blev det seger med 2-0 och nu är målet på 36 poäng uppnått. Starkt som fasen under den här första säsongen i allsvenskan på "hundra år".

Att lottas mot Italien i ett play-off till VM kändes väl sådär. Också att få börja hemma är en nackdel. Tror ni italienarna kommer till Friends den 10 november och spelar gladfotboll? Skulle inte tro det! Det blir nog den gamla stilen från deras sida och siktet är nog inställt på 0-0. Jag tror det blir mycket svårt för oss, men å andra sidan är väl inte italienarna vad dom en gång var. Det krävs nog en 2-0 seger hemma om vi ska ha hoppet om VM kvar när vi några dagar senare ska till Milano för returen.

Det har varit riktigt kyliga mornar ett tag och en dag förra veckan undrade man om solen slocknade runt 8.15. Det blev kusligt mörkt och det plingade i mobilen om ljussken och smällar lite runt om i Sverige. Ett väderfenomen som till och med fick meteorologerna att vakna. Vi var ett tag inne på att jordens undergång var nära, men det verkar nu som vi kan köra på ett tag till.

Först och främst en vecka till för sen går vi på höstlov. Tiden går fort och den här hösten har verkligen rusat undan. Kommande vecka är det introduktionsträning (onsdag 16.30 Valsätra konstgräs) för blivande elever och 8 november är det dags för informationsmöte i skolan.

Som vanligt har undertecknad inte planerat något för höstlovet. Möjligen blir det en Göteborgsresa några dagar för att titta på Gais-open. Det bär dock emot att åka dit så här års för regnet och blåsten är inte att leka med där. Förra året slutade det en förkylning som satt i en månad ca. 


(2017-10-09)

I helgen har vädergudarna försökt dränka oss och för att kunna gå ut var man nästan tvungen att använda cyklop och snorkel. Öppet tak på Friends mot Luxemburg, men över 50.000 trotsade vädret och de blev rejält belönade. Fin fotboll och seger med 8-0, ja ja säger många mot en blåbärsnation. Det finns inte så många såna nationer i fotboll längre (undantag San Marino som Norge slog med 8-0) och hur många matcher i ett VM-kval slutar med såna siffror. Sverige är bra nu och jag kan inte direkt påstå att jag är livrädd inför mötet med ett trött, oinspirerat, otajmat och dåligt organiserat Holland på tisdag. Inte ens ett play-off mot Portugal eller Italien får mig att darra även om det givetvis blir tufft. Får vi Danmark igen ska det inte vara några problem. Tänk att de fortfarande spelar med Bendtner där framme. Känslan just nu är i alla fall att vi är med i VM nästa sommar tillsammans med bl.a Island som väl inte kan missa genom att tappa mot Kosovo hemma i sista matchen.

Förra veckan fick vi vårt efterlängtade staket mot skogen på vår träningsplan. Som ni kanske vet går det en stig igenom skogen och sen fortsätter den över vår plan, men nu var den vägen stängd och man tvingas till en ca 50 meters omväg på väg mot centrum. Tyvärr var det någon som inte gillade det utan när vi kom i morse hade någon klipp upp nätet och nu är det fri passage över planen igen. Att man blir trött och less är givetvis bara förnamnet och vi funderar faktiskt på att göra en fallgrop där. 2 m djup, vi lägger lite granris över och så kan vi vittja gropen varje morgon och se vad vi hittar för filurer där i. Varför kan man inte låta nåt vara ifred och hur dj.... jobbigt kan det vara att gå en omväg på 50 meter. Det ska sägas att den vägen nästan uteslutande nyttjas av vuxna också och många av dom skulle må bra av att gå 50 meter extra.

Många 06-or ska prova den här och nästa vecka för att få en plats i Sirius akademi. Just den kullen är ju också aktuell för att börja i vår skola nästa höst. Det känns som terminen knappt har börjat och redan nu planeras det för infomöte i november och sen sker väl skolvalet nån gång i januari-februari. Själv har jag ingen superkoll på 06-årgången frånsett de 10-12 Björne och jag tränat två ggr/vecka i Alsike. Ett skönt gäng som brinner för fotboll och min känsla är att de ligger långt framme med Upplandsmått mätt. Ska i alla fall bli kul att titta på akademiuttagningarna och se lite hur nivån är. Hoppas inte Sirius tar in allt för många i kullen för det slår sönder många lag och därmed försvinner chanser till bra matcher i länet. Rent generellt tycker jag att trupperna i alla Akademilag är för stora vilket innebär problem med speltid och att vissa lag kan utarmas på spelare. Sen tycker jag det är givet att de som brinner för att träna och spela fotboll ska vara vara i akademin och gärna gå hos oss i skolan.

Uppland har alltid varit i framkant när det gäller tjejer och fotboll. Ofta starka distriktslag i Halmstad och många spelare som gjort sig gällande i landslagssammanhang. När börjar Uppsala IK fotboll att titta på en tjejakademi?

I morgon är det tisdag vilket innebär stekt fläsk med raggmunk på Pepparn i Gottsunda Centrum. Gillar ni bra husmanskost kan jag rekommendera stället. 


(2017-10-03)

Det blev en tur ut i södra skärgården i helgen. Lite umgänge med kompisar, lite golf, lite god mat och lite god dryck. Vädret var med oss och det var riktigt skönt. Blev avis på kompisen som har det här stället med ca 20 meter ned till havet och en fin vik. Ca 13 grader i vattnet så nåt bad var inte aktuellt för mig då jag kräver runt 25 grader för att ens fundera på bad. Vi hade dock en "isbjörn" i gänget som slängde sig i och man kan ju undra vad han är gjord av?

Sirius fortsätter att förlora och fredagens match i Göteborg slutade 0-4 och nu är man uppe i sju raka torskar. Nån fara för de nedre strecket är det inte och kommer heller inte att bli även om fyra svåra matcher återstår. Tråkigt, men många skador sätter sina spår i en ganska tunn trupp och som helhet tycker jag ändå man gjort en mycket bra säsong.

Storbrand i Almunge i söndags bara ett par kilometer från mig och jag märkte inget. Kompisar ringde och frågade om det var hos mig det brann, men jag var helt ovetande om allt. Kände ingen röklukt, hörde inga brandbilar, men å andra sidan var det fotboll och trav på tv så jag var väl inne i min vanliga bubbla.

Kom körandes på grusvägen hem i torsdags och mötte två svampplockare. Den ene såg bekant ut och det visade sig också stämma. Sirius högerback Calle Larsson hade hittat till urskogen och snacka om han blev förvånad när jag stannade bilen och talade om att de letade på fel ställe. Jag fick guida honom till mitt och Björnes specialställe och två timmar senare dök han upp på gårdsplanen och var mycket nöjd. Han berättade att när de kom ut i skogen stod det en annan bil där och efter lite forskning och nåt telefonsamtal visade det sig att Björne också var där tillsammans med Julia, men de hade inte stötta på varandra (Julia är Björnes dotter och lärare på skolan).

Själv har jag tappat intresse för svampplockning sen ett par år tillbaka. Blev mätt efter de oerhörda plockningarna och när vi gick vilse. Vi hittade så mycket kantareller då att vi vägrade till slut titta nedåt när vi gick. Det var under perioden "Brännan" jobbade på skolan och han var dessutom debutant i svampskogen och han fick vara med och hitta "gula fält".

På tal om "Brännan" så är han på god väg att föra Dalkurd till allsvenskan. Fyra matcher återstår och det ska mycket till nu om man missar. Återstår sen att se om Dalkurd kommer att söka sig mot Uppsala som det stått om mycket i media den senaste tiden.

Vi har fått lite förstärkning igen på tränarsidan i skolan. Ogge Kindlund kommer att vara med vissa pass i skolan igen och det blir mycket bra. Några av träningsgrupperna är stora och det här innebär att vi kan ge alla mer tid och nöta på det som behövs på ett mera rationellt sätt.

Den här veckan kan bli lite tuff med tanke på att det inte direkt är utlovad något glamourväder. Tänk på att klä er rätt och det är knappast läge att komma i kortbyxor och t-shirt till träningen. För egen del åkte dunjackan fram på måndagsträningen. 


(2017-09-25)

Tyvärr ingen uppdatering av sidan förra veckan och det får tillskrivas slarv från min sida. En sån ordningssam person som jag är kan också glömma ibland. Haft mycket att stå i hemma så jag hoppas ni läsare har viss förståelse. Vi fick en del vatten över oss förra veckan, men det gick ändå bra att genomföra alla träningar. Kommande vecka blir lite rumphuggen då det är orienteringsdag på torsdag och studiedag på fredag. Några har tur och hinner få sina två pass ändå och ni andra får väl se till att ta orienteringen som ett träningspass också.

Just orientering är inget för mig, kommer ihåg i lumpen när jag tjatade till mig att få starta först bara för att jag skulle hinna till en fotbollsträning. Det blev ingen träning för mig den dagen utan övriga på kompaniet fick gå skallgång efter mig sent inpå kvällen. Man var ju inte direkt den populäraste killen på luckan den veckan. Brukar skryta med ett bra lokalsinne, men då handlar det om vägar och när man är inne i städer. Det gäller alltså inte när jag befinner mig bland träd i skogen. Björne och jag irrade ju bort oss rejält vid svampplockning för ett par år sen.

Fem raka förluster för Sirius och nu tycks allt gå emot de blåsvarta. Man ger och tar under en säsong och man ska också komma ihåg hur många trepoängare som grejats tidigare genom mål i slutminuterna. Utan dom poängen nu hade man varit riktigt nära kvalstrecket. Jag tror fortfarande man hamnar runt 8-10 plats och det är väl mer än godkänt.

Såg kanske den bästa matchen i allsvenskan på år och dag förra veckan. Östersund mot Malmö höll faktiskt lite internationell klass med massor av bra spelare och ett högt tempo hela tiden. Inte ofta man ser den farten i allsvenskan och det är väl just tempot som jag saknar mest i de svenska matcherna.

Golfsäsongen lider mot sitt slut och jag kan väl inte direkt påstå att jag briljerat med mitt spel på slutet. Om jag ska skylla på nåt (och det vill man ju alltid) så skaffade jag glasögon för en månad sen och den omställningen var tuffare än jag trodde. Jag var inne på att med bättre syn på långt håll skulle jag snart vara ute på touren, men det ser onekligen ut att dröja. Det blir dock bättre och bättre och ögonen börjar vänja sig så nästa år då dj.......

Hur svårt ska det vara för kommunen att sätta upp ett staket runt hela vår träningsplan. Vad kan det kosta att fixa 70-80 meter staket på ena långsidan? Är riktigt trött på att leta bollar i skogen under och efter varje träning. Dessutom skulle det inte bli nån gångväg över planen vintertid heller. Nedtrampad snö blir till is så fort det töar och det gör i stort sett halva planen ospelbar. Förväntar mig att man löser det här snart.

Ännu är det ingen fara för man lovar ju rena sommarvädret och man kanske får plocka fram kortbrallorna igen. 


(2017-09-12)

Skön temperatur redan på första passet igår morse (måndag). Vi möttes av ett daggfuktigt konstgräs och hela årskurs nio. Idag var det teknik och passningar som gällde för hela slanten och koncentrationen var bra trots att många hade spelat dubbelmatcher i helgen. Dagens andra pass var för halva årskurs sju och här var det teknik och zonspel som gällde. Efter en trevande inledning med stress och för många tillslag blev det bättre undan för undan och som helhet ett bra pass. Finfin inställning hos många och här finns ett par riktiga vinnarskallar som alltid går "hundra". En bra grupp som har tagit steg sen årskurs sex och de nya i gruppen sköter sig utmärkt. Genomgående för alla årskurser just nu är förkylningar och halsont och det är vårt att påpeka igen: ingen träning när man har ont i halsen!

Ca 5000 åskådare hade tagit sig till Studan i söndags trots att GIF Sundsvall inte direkt är någon publikmagnet. 0-1 blev det och tredje raka torsken för Sirius. Inte så konstigt att det kommer en svacka, titta bara på Malmö FF som råkat ut för samma sak. Att Sirius skulle mäkta med att ta en Europaplats blir för tufft utan dom kommer sluta nånstans mitt i serien och det är väl gott så.

Så här långt har hösten varit skonsam och skön mot oss, men inte mot de som bor på öarna utanför och de som bor i Florida. När naturen sätter den sidan till kan vi inte göra så mycket annat än att fly eller boa in oss på säkra ställen. Som tur är är vi skonade från såna orkaner utan vi får istället hålla till godo med en och annan höststorm. På sin höjd brukar det innebära att vi blir utan internet och tv nån timme samt en del nedfallna träd. Tror nog Florida-borna skulle vara rätt nöjda om de bara utsattes för det.

En av mina absoluta favoriter, Hasse Alfredsson, gick bort i helgen. Tänk vilka grejer han gjort, alla revyer, filmer och framförallt alla Lindeman. Bland de bästa och roligaste man kunde höra på radion förr var när man sände "dagens Lindeman". Vila i frid, Hasse!

Den här veckan måste man också försöka hålla sig vaken fram till nio-tiden. Champions League börjar ju och för oss nördar är det en av årets höjdpunkter. Personligen tycker jag gruppspelet som nu börjar är sjukt roligt och man kan ju välja bland en massa matcher. Räknar med en massa trötta fotbollselever både på onsdag och torsdag. För eleverna gäller det dock att vara pigga på onsdag för efter lunch är det dags för skol-joggen (Gottsundamilen). Det brukar vara stor uppslutning och man får alltid många frågor om man ska springa eller varför man inte springer. Svaret blir alltid att jag har problem att ta mig runt en mil i bilen numera 😜. Så allvarligt är det inte, men många år på fotbollsplaner och tre knäoperationen är mitt skäl att avstå. Och förresten skulle jag försöka jogga runt blir det nog rullator resten av läsåret. Så vill ni väl inte se mig på träningarna? 


(2017-09-04)

Det har varit mycket landskamper på TV de senaste dagarna och vårt kära Sverige gjorde många besvikna när man inte lyckades speciellt bra mot ett mediokert Bulgarien. Såna matcher ska bara vinnas om man vill till VM. Bulgarerna ville mer helt enkelt och när inte svenskarna "var där" räckte heller inte teknik, spel och kunnande till och en mycket onödig 2-3 förlust skrevs in i historieböckerna. Vi kan väl summera Sveriges insats som Ola Magnell en gång sjöng: "du har känslan men inte rätta viljan".

I söndags såg det lite bättre ut vid 4-0 segern mot Vitryssland, men motståndet var ju inte heller speciellt bra. Lite hjälp kom sen från Luxemburg som kryssade mot Frankrike så trots allt ser det ganska ljust ut ändå. Luxemburg hemma ( bör bli 4,5-0) och Holland borta återstår innan vi vet om vi får vara med i VM.

Killar och tjejer tränar ihop i skolan på varje pass och det fungerar utmärkt och har alltid gjort. En slutsats man kan dra efter att ha varit med om det några år är att killarna nästan alltid tycker dom är bättre än dom egentligen är och med tjejerna är det precis tvärtom, dvs dom tycker att det nästan alltid går dåligt trots att vi är nöjda med deras prestationer. Ofta finns det i de yngre klasserna en tråkig tendens hos vissa killar, det är att med kroppsspråk och kommentarer visa missnöje när nån tjej missar. Vi har haft mycket snack om det här och det har blivit bättre, men då och då skadar det inte med en liten påminnelse, speciellt i början av terminen. Tjejerna har stor nytta av att träna med bra killar. Lite tuffare, lite snabbare vilket gör att de måste vara mer på tå, jobba med blicken och orientera sig mer än de kanske är vana vid. De rent fysiska i årskurs 6-7 märks inte så mycket då tjejerna oftare är tidigare utvecklade och klart större än många av killarna. Nathalie Björn (Damlandslaget), Filippa Angeldahl (U23 dam) och fler tjejer från Vaksalas fina årgång tränade med de bästa killarna födda -97 under hela sin tid hos oss och läser man intervjun med Nattis på Svensk Fotboll är det en av sakerna som hon pekar på angående sin fina utveckling.

Nu till helgen drar ligorna igång igen efter det här lilla uppehållet och det ska bli spännande att se om Sirius lyckas hitta tillbaka igen efter torskarna mot Norrköping och Kalmar. Gif Sundsvall hemma på söndag låter som en överkomlig uppgift, men lag som slåss för sin överlevnad är bland de värsta man kan stöta på så här på hösten.

Att hösten är här fick vi känna på igår morse, grått regnigt och långt ifrån glamour. Det är dock under såna förhållanden viktigt att jobbet görs ordentligt och det fanns inget att klaga på hos de klasser som tränade. 


(2017-08-29)

Då var vi igång igen med skolträningarna och vi beslutade förra veckan att vi kör på konstgräset vid skolan under hela hösten. Det blir lite mer tid för alla elever att duscha och hinna i tid till nästa lektion. Träningarna har flutit på bra och vi håller nu på att köra in nya elever på våra "teknikrutiner". I de yngre klasserna är det många elever och där kör vi ett pass teknik och passningar när alla i årskursen är med och när det är "halv årskurs" är det mera fokusering på olika spelövningar. Alla kommer snart in i rutinerna och vi försöker skapa goda träningsvanor hos eleverna.

En annan gammal elev det går bra för är Eskilstuna Uniteds Nathalie Björn född -97. Hon blev häromdagen uttagen i damlandslagets trupp inför EM-kvalet borta mot Kroatien. Efter en del otur med skador fick hon ju se EM i Holland från TV-soffan, men när nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade sin första trupp fanns hon med. 

Jag har följt de yngre landslagen en tid och förra veckan åkte jag till Märsta för att se Sveriges 02-or möta Finland. Det blev seger med 3-0, men det var väl inte helt rättvist om man ser till spelet och chanserna. Tycker Sverige hade svårt med passningsspelet och det är precis det jag lagt märke till även med de tidigare årgångarna. Visst, det finns spelare som sticker ut och har en ljus framtid även i den här kullen, men många av dom behöver växa på sig och jämfört med många av finnarna såg de ut som "futurespelare".

I övrigt så dubbeljobbar man numera, dels i skolan men också som snickare/målare hemma. En större renovering av några rum är gjord med hjälp av hantverkare, men småsnickerier och måleri tar vi hand om själva. Själv är jag en utmärkt målare, noggrann som fasen och spiller inget till skillnad mot frugan. Hon har ofta mer färg på sig själv än hon lyckas få på väggen. Det tar sin lilla tid, men om några veckor är det säkert klart och det blir mycket bra. Dj...... vad kroppen tar stryk när man får jobba med ovana saker!

Hade en jobbig weekend då Joel lirade match både i fredags och i söndags borta USA. Inte direkt tittarvänliga tider för oss med matchstart 02.00. Lite sömn och många gäspningar under måndagen, men det får man stå ut med. Samma visa den här helgen, men nu skiljer det nio timmar där de spelar. De är i Californien och matchar fredag söndag igen så det blir en ny måndag i trötthetens tecken.

Så här långt ser det riktigt bra ut med träningsgrupperna i skolan, men det är en lång höst och det gäller att alla håller i och kör hela tiden. 


(2017-08-21)

Sommaren har blåst undan och den gick fort. Förra veckan började förberedelserna för en ny termin. Som vanligt visste bara "cheferna" vad som väntade och som vanligt blev det bra. En skön båttur på Fyrisån sen över till Skokloster. God mat ombord och kul att se alla kollegor igen. Idag måndag kom eleverna och det är alltid kul att träffa alla, men speciellt de nya förväntansfulla sexorna. Vi var runt och pratade med alla och informerade om kommande träningar och lite annat smått och gott. Första veckan håller vi till på "Wallavallen" vid skolan, men nästa vecka kör vi på naturgräset nere på Gottsundagipen.

Om ni undrar vad undertecknad gjort i sommar så är det inte så mycket mer än att jag spelat golf och kollat på fotboll. Nja, kanske inte hela sanningen för det blev en visit på Gotland och givetvis en massa jobb hemma också. Tak ska bytas, det ska målas, ja ni vet det finns alltid nåt att göra speciellt om man bor i hus eller på en gård som jag gör. Trivs i Sverige på sommaren och har inte en tanke på att åka utomlands då. Det får vänta tills höst och snöstormar kommer.

En vecka i Halmstad med Björne på Elitlägret (ja jag vet att det heter Utvecklingslägret numera) och det är alltid trevligt. Där knyter man många bra kontakter och träffar många gamla fotbollspolare och även många föräldrar till elever på skolan som har barn med på lägret. 02-årgången såg väl ut ungefär som man väntat med ett överflöd av bra mittfältare, men kanske lite klenare med riktigt bra forwards. Tyvärr kom ingen från Uppland med till lägret på Bosön och ingen finns heller följdaktligen med i det första landslaget som spelar i Märsta tisdag och Enköping torsdag mot Finland. Det går massor av tåg framöver och det betyder egentligen inte så mycket att man inte är med nu.

I helgen avgjordes DM-finalerna i Uppland och efter det har vi både glada och besvikna elever.  Så är det alltid, några vinner och några losar. Nu steppar vi upp och vi lovar att försöka göra alla på profilen bättre, men kom ihåg, det hänger mycket på dig själv och ditt eget engagemang på varje träning. Vi är inga trollkarlar, men hjälper du till varje gång så kan vi lova att du kommer att utvecklas. Kom i tid, var förberedd och ha rätt kläder med tanke på väder. En uppmaning till alla elever är att gå och titta på Sirius som spelar rolig och fin fotboll och har så här långt gjort en kanonsäsong trots att man spelar på en omodern och tråkig arena. Det blir ju bättre om några år när nya Studan står klar, men vi är inte där ännu.


(2017-06-08)

Vi ska gå på sommarledighet och när vi dara igång igen i augusti kommer det ca 40 nya elever som börjar i fotbollsprofilen i årskurs sex och det kommer även en hel del nya som börjar i sjuan. Våra nuvarande sexor har då vuxit ett antal centimetrar och blir näst yngst på skolan. Sjuorna har då blivit åttor och lite mer mogna i både kropp och huvud, nuvarande åttor återkommer i höst som de äldsta i skolan och de som alla ska se upp till. Mycket händer över ett par sommarmånader och en del händer det så mycket med att man knappt känner igen dom när vi börjar i augusti. Hur som helst det ska bli skönt med ett brake nu och jag tror det är välbehövlig för alla.

Vad händer då i sommar? Ja, jag misstänker att många av våra fotbollselever kommer att spela cuper, Gothia, Aroscupen och Örebrocupen, några kommer man att få se i Halmstad mäta sig med de bästa i åldersgruppen i Sverige. Just den veckan är en av årets höjdpunkter för oss som är nördar. Björne och jag är givetvis på plats och är ni där lär ni säkert se oss cykla runt, eller hitta oss med en gigantisk räkmacka på Bull's i stadens centrala delar. I övrigt finns inte så mycket planerat, men jag kan tänka mig att det blir en tripp till något varmt ställe om inte sommaren kommer här hemma.

På tal om nördar finns en sida på facebook som heter fotbollsnördarna och där går diskussionen het ibland gällande ungdomsfotboll i Uppland. Många vuxna har åsikter där precis som alltid när det gäller fotboll och speciellt ungdomsfotboll. Inget fel i och för sig, men många ska tänka sig lite för vad man skriver för de fotbollsspelande barnen läser också sidan. Sällan nån av de aktiva barnen skriver något och det är synd, skulle faktiskt vara intressant att nån gång få läsa på vad de tycker och inte bara vuxnas och föräldrars syn på allt.

Det är inte fult att vinna, men det är däremot fult att vinna till vilket pris som helst i unga åldrar. Och med det menar jag att om man tummar på vissa regler blir det senare upp i åldrarna oerhört mycket svårare att göra sig gällande på en fotbollsplan. Vilka är då dessa regler enligt mig? Jo t.ex. att sparka fotboll istället för att spela fotboll. Att skicka långbollar på en stor snabb forward som springer ifrån alla just bara för att han är större och snabbare. Det går i ett par år sen är det stopp för då är förmodligen alla nästan lika stora och snabba och då måste det finnas andra verktyg. Att se målvakter sparka ut bollen är förfärligt, rulla boll nedifrån för det är utvecklande även om det kostar ett antal baklängesmål i början. Att göra mål direkt på frispark från halva plan då motståndarna har en lite för liten målvakt är bara trist att se. Slå en kort frispark och börja spela istället!

Ibland har det hänt att man frågat en ungdomstränare vad deras spelidé och filosofi är och har fått svaret: "vi spelar med hög press". Min motfråga blir då, men när ni har bollen då? Lägg ingen tid i unga år på att tjata om och träna press och understöd. Det är mycket bättre man tränar på hur man spelar sig ur pressen. Lär man sig i unga år spela fotboll genom att träna teknik, rulla boll och inte tjonga då finns chansen en dag att bli elitspelare. Gör man det inte blir vägen dit väldigt tuff, för tjonga fotboll är inte speciellt svårt och det kan alla lära sig på nån timme.

Nu hoppas vi på en varm skön sommar och att vi ses på nån plan runt Uppsala eller på någon annan plats i Svedala!


(2017-05-30)

Mycket som händer just nu och skrivandet på den här sidan har blivit lite lidande. Ska försöka hålla ut och hänga i de två sista veckorna av terminen. Precis som hos skoltrötta elever hänger inte riktigt mitt huvud med om den sen beror på rinnande ögon, nästa och slemmig hals låter jag vara osagt.

Våra kära nior hade nyligen sin sista skolträning för terminen pga av förberedelser för vårshow och en del annat. Den här veckan kör övriga årskurser sina avslutningsträningar för den sista veckan blir ju rejält sönderhackad med måndag och tisdag lediga och sen handlar onsdag och torsdag om städning och klassföreståndartid innan avslutningen den 9 juni.

Gårdagskvällen tillbringade jag på Friends tillsammans med AIK och Malmö FF och det var en bra match med lite orättvis utgång. Så blir det när man inte sätter sina chanser (eller hur Markkanen?) Bäst på plan var utan tvekan en uppsalakille i AIK. Egentligen kommer han från Almungetrakten där han tog sina första steg som fotbollsspelare, men han är fostrad i Sirius. Jesper Nyholm är namnet och fortsätter han så här blir han inte kvar länge i AIK utan då fortsätter hans karriär i nån klubb i Europa.

Det var smidigt att parkera i P-huset vid Mall of Scandinavia precis i anslutning till Friends, men inte lika smidigt att ta sig därifrån. En timmes väntetid i bilen innan vi kom ut.  Tydligen nåt fel på kortläsaren när man kör ut och ingen ansvarig fanns på plats för att fixa det. Givetvis rejält irriterat i alla bilar och de två i gula västar som stod vid utfarten och såg ut som fågelholkar fick ta emot en del glåpord. Skandalöst dåligt av de ansvariga för parkeringshuset och det var sista gången jag stod där.

Sirius är rejält skadeskjutet för tillfället av skador och avstängningar. Kul i alla fall att Ogge fick göra debut i allsvenskan, men tyvärr bara en halvlek då en lindrigare hjärnskakning satte stopp för vidare spel. Sirius förlorade mot Örebro, men kom igen på slutet trots en man mindre och en kvittering var inte så långt borta. En match kvar innan uppehållet som kommer lägligt nu.

Många elever var iväg med distriktslaget på Svealandslägret i Enköping över Kristi flygarehelgen. Killarna hade tufft och torskade både mot Dalarna och Örebro, medan tjejerna vann sina båda matcher. Nu väntar vi med spänning på att se hur många Gottsundaspelare som får åka till Halmstad.

Lördagen tillbringade jag på Solvalla tillsammans med 26000 andra i värmen och det var nästan en outhärdlig upplevelse. Trångt, trångt och inte många nyktra. Det är såna gånger det är oerhört skönt att komma hem till landet och bara känna tystnaden. Negativ i överkant, javisst, men spelet gick ju inte alls bra. Så söndagen och Elitloppet stod jag över och tittade istället på tv. Trivs allt mindre bra i stora och bullriga folksamlingar, men med tanke på allt som hänt i världen den senaste tiden är det kanske bara hälsosamt?

Helgen var ju strålande fin med runt 26-27 grader, men jag var inte i närheten av ett dopp i sjön. Givetvis tog isbjörnen (frun) ett dopp i sjön och påtalande ivrigt hur varmt det var, hur man nu kan tycka att 17-18 grader är varmt? Finns inte en chans att jag närmar mig sjön innan det är minst 24 grader i vattnet. Bad ska vara njutning - inte plåga! Förhoppningsvis kan det bli lite njutning lite längre fram i sommar. 


(2017-05-15)

Sköna maj, jo man tackar! Snö och hagel som piskade i ansiktet förra veckan samtidigt som Ishavet pumpade ned sin luft över oss. Måndag-tisdag var rent ut sagt odrägliga och det kostade givetvis en rejäl förkylning. Den här måndagen inleddes lite bättre, men solen verkar ha tagit semester och åkt söderut. Nu kan allt bara bli bättre.

Något som knappast kan bli bättre är väl Sirius. De hade lekstuga hemma mot Elfsborg och fullständigt krossade boråsarna med 4-1. Hur bra är då Sirius? Ja som det ser ut just nu är det väl bara MFF som kanske är övermäktiga. Övriga lag matchar blåsvart utan problem. Givetvis kommer avstängningar och skador på nyckelspelare och Kingsley kan bli såld i sommar, men jag tror på en plats på övre halvan. Det trodde jag inte innan serien började, men känner mig överbevisad redan nu.

Eleverna spelar massor med matcher (för många) i helgerna och är oftast slita i början av veckan. Vi märker direkt på intensiteten och anpassar våra träningar efter hur pigga de är. Ibland hör man många som spelat tre matcher en helg och det är inte optimalt.

Nästa torsdag-lördag är det Svealandsläger för 02-orna i Enköping med distriktslaget både för boys and girls. På killsidan har vi sex stycken med och bland tjejerna två spelare. Lägg där till de fyra killar från skolan som under samma läger ska spela "futurematch" mot Västmanland. Givetvis blir det för oss att åka till Enköping och titta.

Här hemma är veden kluven och på plats i veboa, hundvalparna börjar bli flyttfärdiga och lammen ute på bete. Golfsäsongen har rullat igång så nu finns inga fritidsproblem.

Den vecka vi befinner oss i nu är den enda hela vecka i skolan som återstår av terminen. Det bara rasslar till och så står vi där med sommarlovet framför oss även om den senaste tiden mest känts som vi väntar på sportlov.


(2017-05-08)

Ibland räcker inte tiden till så förra veckan blev det inget skrivet här på sidan. Slarvigt av mig, men med fyra hundvalpar, 12 lamm, höns och ved som ska klyvas räckte inte tiden till. Lägg där till fotboll som ska kollas så är ni säkert förstående. Tog en tripp till Eskilstuna i onsdags och såg toppmatchen i damallsvenskan mella Eskilstuna United och Rosengård. Det var väl inte direkt matchen i sig själv som vi var intresserade av utan mer av hur vår gamla elev Nathalie Björn skötte sig. Jodå, hon skötte sig bra som vanligt och var mycket stabil till vänster i en trebackslinje. Lite synd på så rara ärtor för hon blir inte så delaktig i spelet som hon borde med tanke på hur skicklig hon är med bollen. Passningsmässigt är hon helt överlägsen och både Björne och jag är ense om att hon borde spela som defensiv mittfältare framför backlinjen. Vi skulle vilja ha henne mer med boll och mer delaktig i spelet. Nåja, fortsätter hon så här borde hon komma med i EM-truppen i sommar. Kan också tänka mig att en del klubbar i Europa redan börjat titta på henne.

Så här långt har Sirius gjort det otrolig bra i allsvenskan och jag har sett alla lag spela och bara ett lag som jag kan säga är bättre än Sirius. Givetvis är det Malmö FF som verkar vara i en helt egen klass i år, men övriga lag matchar Sirius utan problem. Vi kan nog lugnt konstatera att laget kommer klara sig kvar utan större problem.

Ibland blir jag dj.... spelsugen på lördagar och då försöker jag sno ihop en V75a. Så var fallet i lördags och efter fem lopp hade jag faktiskt fe... nej noll rätt. En prestation i sig som man inte direkt ska vara stolt över, men det som tidigare var ens levebröd. Nej, skulle jag försöka livnära mig på det nu skulle jag utan tvekan svälta ihjäl. Tipset är man däremot med och hugger lite på, men den där extra lilla turen saknas.

Läste att det var spjutkastning på Studan i veckan, nån förvånad? Först får man flytta matcher i allsvenskan pga av för dåligt underlag och ändå tycker nån att man ska kasta spjut på samma gräsmatta. Snart ska Blodomloppet ha sin picknick på planen också så i slutet av augusti är säkert mattan fin igen.

Joel skötte bokning och köp av biljetter hem den här gången och det slutade med följande flygrutt. Omaha-Las Vegas, Las Vegas-Los Angeles, Los Angeles-Stockholm. Kan väl lugnt konstatera att han inte direkt var pigg när han landade runt lunch i fredags. Själv hatar jag mellanlandningar och byten när det gäller flyg, men var och en väljer ju själv och man kan väl säga att det är "den resandes ensak". En månad drygt blir han hemma innan det bär av igen.


(2017-04-25)

I lördags satte jag och Björne oss i bilen och reste till Kumla för att titta på Upplands distriktslag mot Örebro läns distriktslag. Vi kom till en mycket trivsam och fin Idrottspark centralt i Kumla. Trots en elak blåst lyckades vi hitta lä på läktaren och kunde avnjuta matchen som spelades i 3x30 minuter. Från skolan hade vi med Axel Granath, Calle Helmersson, Jesper Sandberg, Hugo Edin, Daniel Omaya och Jonathan Ahlinder. Tyvärr blev det förlust med 4-2 efter två trevande 30-minutersperioder. I den sista perioden blev det lite bättre och så kunde också Jonte Ahlinder näta två gånger. Som helhet får man väl trots allt säga att hemmalaget var aningen bättre och segersiffrorna kanske nåt mål för litet. Nästa samling i förberedelserna inför Utbildningslägret (hette förut Elitpojklägret) i Halmstad är Svealandslägret i Enköping i slutet av maj.

Sirius fick under måndagen sätta sig i bussen för att ta sig till hemmamatchen i Gävle mot Kalmar. Skandal att man inte har en spelbar plan i Sveriges fjärde stad. Som vi vet sen tidigare prioriteras helt andra saker i stan än elitidrott. Ändå är politikerna pigga på att uttala sig och visa upp sig när nåt av lagen har framgång och syns i riksmedia. Golfbanor med bra gräsytor är öppna så egentligen handlar nog problemet om kunskap om gräs. Anlita en greenkeeper så ska ni se att det blir ordning även på en gräsplan i Uppsala.

Golfsäsongen har så sakta rullat igång och så här långt har det blivit tre rundor och spelet har känts hyggligt stabilt. Skönt att röra på sig igen och för mig känns det som en meningsfull och rolig motionsform. 

Hos Joel i USA går terminen mot sitt slut och den 5:e maj beräknas han landa på Arlanda och sen blir han hemma i ca en månad. Höstterminen där börjar i slutet av augusti men han drar till Oregon och spelar där i en klubb som heter Lane United under några sommarmånader. Allt för att vara förberedd inför sin tredje säsong hos Creighton Blue Jays där tävlingssäsongen börjar i slutet av augusti.

Såg ni El Classico i söndags? Jag tror faktiskt Messi inte är på riktigt ibland utan det är någon som sitter och styr honom med en kontroll. Han gör ju som han vill och visst är det mycket tv-spel över honom. Att ens diskutera att han är världens bäste genom alla tider känns bara löjligt, utan konkurrens skulle jag vilja säga.

Under måndagskvällen ska det dra in ett oväder över oss igen och nu börjar det bli riktigt ledsamt. Kan inte allt skitväder bara låta oss vara ifred ett tag, vi har det ju inte så lätt under vinterhalvåret så vi borde skonas från allt skitväder nu ett tag.


(2017-04-18)

Inget höjdarlov direkt, med iskalla vindar och snö till och från. Hade man haft det på önskelistan hade man åkt till fjällen. Ändå skönt att få sträcka ut i sängen på mornarna och skaffa sig lite dåliga vanor. Det är ju inte direkt så att man studsat upp när man väl tittat ut genom fönstret. Inledningen av veckan blir nog lite kall, men framåt torsdag säger vi adjö och vi hörs till det kalla vädret.

Sirius åkte till Norrköping igår och spelade årets bästa fotboll i allsvenskan under första halvlek. Inget annat lag har varit i närheten av det spelet hittills. Tyvärr inget mål, men det ordnade Moses och CG i andra halvlek och ett frustrerat Norrköping kom inte närmare än ett skott i stolpen. Nästa match är hemma på "åkern" igen mot Kalmar och med tanke på vädret lär inte Studan vara speciellt mycket bättre än mot IFK Göteborg. Att det missgynnar Sirius har vi nu sett och det kanske vore bättre om matchen flyttades till Gävle och konstgräset där. På det underlaget är det inte många lag i allsvenskan som slår Sirius nu. Nu kommer Kalmar med många tunga spelare som är bra i luften att gynnas av "dyngfotboll" och det är bara att hoppas att Sirius spelar mer cyniskt i den här hemmamatchen och går ifrån idén att spela hela tiden. Det blir jobbigt på ett uselt underlag.

Ett uselt underlag hade man tydligen på Löten igår också. Det snöade lite till och från och när ingen har tryckt på knappen för att sätta på värmen fick en match avbrytas. Det är inte direkt så att kommunen samlat pluspoäng den senaste tiden. Med ett elitlag i kommunen går det inte bara att sola sig i glansen utan man måste jobba lite också. Golfbanor är öppna med utmärkta greener, men en allsvensk fotbollsplan ser ut som ett minfält.

Lovet i övrigt har innehållit lite skogshuggeri, vedklyvning och givetvis lite fotboll då och då. Hade hoppats på en del golf, men det var bara att glömma. Sena kvällar och långa mornar hör till och nu gäller det snabbt att hitta tillbaka till rutinerna igen. Har läst att det varit lite oroligt i Gottsunda under lovet så vi får väl se om vår konstgräsplan ligger kvar när det är dags att dra igång igen.

Nu kör vi igen. 


(2017-04-02)

Det säkraste vårtecknet är varken tussilago, blåsippor eller kvittrande fåglar. Nej, det är att Allsvenskan börjar och det gjorde den i helgen. Tänk vilket intresse för en liga som inte direkt rankas bland de tio bästa i Europa. 32 000 åskådare på Ullevi i Göteborg där blåvitt "brottade" sig till 1-1 mot MFF. Ja, uttrycket hur de grejade en poäng var inte mitt utan kom från besvikna guldfavoriter i Malmö som inte fick igång sitt spel och då skyller man givetvis på hemmalaget. I Halmstad kom det över 5 000 personer för att se nykomlingen och hemmalaget HBK slå en annan förmodad guldaspirant, Östersund, med 1-0. 

Under söndagen fortsatte publikfesterna på Friends, i Norrköping och i Sundsvall. Sirius kommer in i handlingen på måndagkväll när man kliver in på ett fullsatt Tele2 mot Djurgården. Ska bli spännande att se hur man klarar det, men all press ligger på hemmalaget med sina tunga värvningar. Jag kan tänka mig hur det kommer att låta om inte hemmalaget presterar direkt, då kan publiken bli en riktig börda för hemmalaget och istället gynna blåsvart. Det som oroar lite med Sirius är vem som ska göra målen? Saknar en riktig spetsspelare och målskytt i laget och det kan bli ett problem. Intresset i Uppsala verkar stort och det går ca 6-7 supporterbussar från stan till måndagsmatchen. Sirius har en tuff inledning på serien för efter Djurgårdsmatchen väntar Göteborg hemma och sen Norrköping borta. Intressant är att se om intresset i akademikerstaden avtar om det blir klen poängutdelning på de här matcherna? När så att säga "nyhetens behag lagt sig".

Vi måste också passa på och säga grattis till vår "gamla elev" Nathalie Björn som förra veckan blev uttagen i damlandslaget och landskampen mot Canada i Trelleborg på torsdag. Hon blev uttagen med 90 minuter i benen på fyra månader för hon gjorde comeback förra helgen efter skadan hon fick i Champions League förra hösten. Får hon vara frisk framöver är det nog en tidsfråga innan det dyker upp anbud från storlagen i Europa.

Sverige överraskade och slog Portugal borta i veckan med ett mer B-betonat lag än vad Portugal ställde upp med. Helt plötsligt har det blivit kul att se landslaget igen för man spelarannorlunda nu än under Hamrén. Tycker också att fler spelare kliver fram och törs mer. Inget ont om Zlatan, men jag tror att många medspelare hämmades av honom och hans kroppsspråk, gester och onda blickar när man missade eller inte passade honom. Min tes har länge varit att jag tror alla tio spelare i landslaget höjer sig ca 10% när man inte kan luta sig mot Z och det innebär ju att laget blir 100% bättre. Nja, fullt så enkelt är det nog inte, men att det ligger en viss sanning i min teori är jag övertygad om. Utgångsläget i VM-kvalet ser ju helt ok ut nu och jag tror absolut vi kan rubba Frankrike hemma på Friends den 9 juni. 

Som ni märker blev det mycket fotboll idag, men våren är ju här och världens största och bästa sport har börjat rulla här hemma, så det känns inte mer än rätt. Nu jobbar vi på en vecka till och sen tar vi en paus igen för att smaska i oss ägg. 


(2017-03-26)

Såg fram mot eldning under lördagen, men tyvärr var vinden för hård så den stora högen med bråte får ligga kvar ett tag till. Synd, för att elda är alltid ett kul projekt på våren, men det kommer vindstilla dagar också och då dj.... vaknar pyromanen i mig.

Lördagen innebar annat hemmajobb och det blev en tur till återvinningsstationen med ett rejält lass. Alltid lika skönt att bli av med sånt som bara samlas på hög och inte är till någon nytta. 

Helt fotbollsfri blev ju ändå inte lördagen utan kl. 18.00 tog man plats framför burken och kollade VM-kvalet mot Vitryssland. Nu blev det ju inte direkt spännande, men jag tycker Sverige gör det bra och vårt landslag är minst lika bra, om inte bättre, trots att Z inte längre är med. Kanske finns det ett litet hopp om en plats i VM trots allt. Holland är ju inte direkt imponerande och de såg bedrövligt dåliga ut när de torskade mot Bulgarien. Åt Frankrike är inget att göra, men nog ska vi kunna bli tvåa i gruppen. Målet som Vitrysslands keeper släppte in var ett skämt och man kan nog undra om han hade lirat Sverige med handicap? Tommy Salos tavla mot Vitryssland i hockey för hundra år sen var inte ens i närheten av det här.

10:e april ska isen på sjön "gå", men jag börjar tvivla att den överlever så länge. Den börjar se otroligt mörk och otäck ut nu och fortsätter plusgraderna handlar det om dagar. Dagar handlar det nog om också vad gäller årsdebut i golf. Många banor öppnade i helgen och det börjar suga ordentligt i golftarmen. 

Sommartiden är här och det är alltid skönt, nu ska bara nästa vårtecken monteras på också dvs sommardäcken. Får väl ta tag i den biten under veckan. Finns inte en chans att jag gör det själv längre då det finns folk som lever på att byta däck. Som den vänlige medmänniska jag är ser jag givetvis till att dom har jobb.

Tyvärr blev det förlust i båda matcherna i semifinalen av skol SM. Både Aspudden och Engelbrektsskolan var lite för bra, men vi tycker våra nior gjort det riktigt bra som tog sig så långt. Det skulle väl också vara lite magstarkt att vinna för tredje året i rad. 

Förra veckan blev rejält sönderhackad vad gäller träningen i skolan. Åttorna var på prao, sexorna var borta i onsdags och på fredagen var niorna i Stockholm och spelade. Under våren är det alltid mycket kringaktiviteter men kommande vecka ska det väl kunna flyta på som vanligt.

Nästa stora vårtecken som kommer är varken tussilago eller blåsippor utan det är att allsvenskan börjar. I år är Uppsala och Sirius i allra högsta grad involverade och det ska bli riktigt kul att se hur det går för blåsvart. De lär få bekänna färg direkt på Tele2 mot Djurgården som värvat hem ett gäng "gamlingar" från proffslivet. All press på "gårdarna" i den matchen och jag kan tänka hur det kommer att låta på läktarna om det inte går deras väg. Efter det väntar blåvitt hemma på Studan och det är ett lag som inte direkt imponerat i träningsmatcherna även om vår rektor Jonas Forsberg säkert tycker nåt annat. Bra poängchans med andra ord och det lär behövas innan man får åka till Norrköping för den tredje matchen. Hoppas nu alla unga fotbollspelare i Uppsala tar chansen när man för första gången på 42 år har chans att ta cykeln ned till Studan och få se fotboll i den högsta divisionen. Man kan lära sig en hel del genom att titta på bra spelare.

Allsvenskan i år vinns av MFF och från Superettan går BP upp, Dalkurd får kvala och tar också en allsvensk plats. Hur går det då för Sirius? Dom klarar sig kvar, men hamnar på undre halvan. Ska vi säga 11-12:a? Har inte haft nån tur vad gäller tips på många år så ni kan nog ta mina tips med en stor nypa salt. Jag är bra på mycket annat istället!


(2017-03-19)

Vi hade ett jättefin träningsvecka i drägligt väder och allt flöt på bra. Eftersom "Wallavallen" ligger precis bredvid gångvägen som går mot Gottsunda centrum promenerar det alltid förbi massor av folk och många stannar och tittar. I söndags fanns det en insändare i UNT inskickad av "pensionären" Gunilla Palm som tycker det är fantastiskt att se den verksamhet som pågår där. Kul med lite positiva vibbar från ett område som det mest skrivs om när det händer tråkiga saker. För det gör det ibland, men efter nio år i området har jag inte märkt speciellt mycket. Det mesta verkar hända kvälls- och nattetid, men då befinner jag mig på landet.

Den här veckan blir lite "sönderhackad" rent träningsmässigt då det som alltid under vårterminen händer massor av saker. Våra åttor ska ut i arbetslivet (prao) och prova på, sexorna ska på onsdag till Turbo och prova på alla äventyrsbanor och på fredag åker niorna till Stadshagen i Sthlm för att spela semifinal i skol-SM. 

Lördagen tillbringade jag några timmar i skogen med motorsågen. Vedförrådet till kommande år måste fyllas på och jag fäller uteslutande björk. Rätt skönt jobb även om det tar en del på kroppen, men desto skönare att komma in sen för lite "enhetstid". 

Söndagen bjöd på strålande vårväder och hittade man bara lite lä var det underbart att sitta i stolen ute, nu börjar livet igen. Det är nästan så man tror att isen på sjön kan "gå" vilken dag som helst, men vis av mångårig erfarenhet vet jag att det händer först runt den 10:e april.

Fyra nya tillfälliga familjemedlemmar kom till världen natten mot söndag. Alla svarta jaktcockerspaniels, tre hanar och en tik. Lite otur att det bara blev fyra då det finns runt 20 intressenter. Mitt förslag att vi kan väl sälja alla ett par gånger mottogs dock inte helt positivt. Huvudsaken att allt gick bra, för både mor och valpar mår bra och dom brukar vara klara för leverans efter ca 8 veckor. Så just nu har vi bara nio hundar hemma.

Under lördagen gjorde jag en snabbvisit på Sävja IP för att titta på många av våra elever i 7:an som spelar i Sirius 03. Match mot Bromsten och tyvärr blev det torsk med 4-3 i en match mot ett lag man slår nio gånger av tio. Så kan det vara ibland. Det var faktiskt länge sen jag var på Sävja och det var helsike vad konstgräset blivit slitet. Dags för en omläggning snart! Tycker faktiskt det är viktigt att se våra elever i match emellanåt också. Jag och Björne försöker se alla nån gång under säsongen för man kan få en helt annan bild av spelaren än om man bara ser dom i skolträning. 

Nästa helg tar vi fram utemöblerna, dvs vi går över till sommartid. Kanske dags att ta av vinterdäcken snart också. Med andra ord börjar det rätta till sig ordentligt. Hoppas jag inte sagt för mycket nu då nån meteorolog tydligen varnar för regn och blötsnö under måndagen. 


(2017-03-12)

En underbar lördag med mycket fotboll och strålande sol. Äntligen fick vi känna på lite värme och det var gott för både kropp och själ. Var tvungen att åka hemifrån i lördags då det på en upplogad bana på sjön kördes bil så det stod härliga till. Som det lät saknades avgassystem på alla bilarna, nåja alla har sina intressen och då det inte händer mer än nån gång per år får man fly dom dagarna.

Lördagen tillbringades i huvudstaden tillsammans med Björne där vi först kollade DIF - Sirius U17 och sen AIK - GIF Sundsvall U17. I den förstnämnda matchen var det en hel del gamla elever i Sirius som grejade 3-3 mot DIF i en tuff match. I den andra matchen fick vi se Albin Ekström spela högerback i Sundsvall som slog AIK med hela 6-2. Starkt gjort och Albin skötte sig utmärkt. 

Överraskade mig själv senare på kvällen då jag faktiskt med ett öga såg Mellofinalen. Ja vad ska man säga? Jag lämnar det därhän utan kommentar och anledningen till att jag tittade var helt enkelt i brist på annat. 

Nu har besked kommit om semifinalomgången i skol-SM. Det blir matcher på Stadshagen i Stockholm fredag den 24/3 med första match mot Aspudden kl 9.00. Den andra matchen blir mot Engelbrektsskolan från Örebro. Ska bli spännande att se om vi för tredje året i rad kan ta oss till final och få en chans att försvara de två senaste årens SM-titlar.

Borta i USA har det varit springbreak och den veckan tillbringade Joel med några kompisar i Vail. Inte helt optimalt med skidåkning som fotbollsspelare, men som han sa, "man måste ju leva också". Det gick bra så korsband, handleder och ben är hela efter en vecka på snowboard, men de fick ju också grym coachning av USA:s landslagscoach i grenen. Nu drar träningsmatcherna igång där borta och en lång försäsong är över. Det är inte bara i Sverige det finns en lång försäsong.

Många av våra elever spelar matcher och cuper i helgerna nu så det brukar dyka upp en hel del slitna elever till träningarna i början av veckan. Vi anpassar givetvis träningarna efter det och det blir inte speciellt hög belastning på skolträningarna utan mer ett nötande av passningar och teknik.

Förra veckans stora snackis var givetvis Barcas vändning mot PSG och hur det kunde hända. Total kollaps av PSG för jag tycker faktiskt inte Barca var speciellt bra och hade bara fransmännen (nån fransman är det väl i alla fall) vågat mera och gått framåt hade det varit omöjligt för Barca att greja avancemang. Nu åkte man ur på ren feghet och den stora gåtan för mig vad Angel di Maria gjorde vid sitt friläge när det stod 3-1? Tyvärr visades inget repris på det och nog fick jag för mig att han precis i skottögonblicket blev aningen upphakad. Sen mådde man ju aningen illa när Suarez filmade till sig straffen till 5-1. Oerhört svagt av domaren att gå på det och pinsamt att se Suarez kasta sig och ta sig för halsen som om nån försökt strypa honom. Rätt domslut där hade varit gult för Suarez och därmed utvisning då han redan var varnad för en filmning. Oerhört trist att se en sån bra spelare hålla på med sån skit och det här var ju inte direkt första gången. Tydligen är domaren nu avstängd från att döma mer i CL den här säsongen. Borde inte Suarez också stängas av?

Ny vecka med lovande prognos så det blir nog grönt underlag att träna på den här veckan. 


(2017-03-06)

Första måndagen efter sportlovet och vi möttes av en helt snötäckt plan. Kommunen var dock på hugget och kom och plogade så vi kunde köra ett kortare teknikpass med niorna. Under tisdagen blev det plusgrader och ju längre veckan gick ju grönare och finare blev planen så träningsveckan blev trots allt ganska bra.

Tyvärr vaknar man åter upp till ett vitt landskap lördagmorgon så det blir säkert en problematisk inledning på veckan igen. Ok, vi är i mars så jag köper vädret nu och biter ihop, men kan vi inte stänga ned Vinterstudio, Vasalopp och allt vad det heter nu och bara få koncentrera oss på "riktigt sport" ett tag. Har helt tappat intresse för att titta skidåkning på längden då Northug är usel och det mesta handlar om astmamedicin och munsalvor. Jag beundrar dock alla motionärer, som med snor hängande från näsan och halva ansiktet fullt med blåbärssoppa, hasar sig de nio milen från Sälen till Mora, själv skulle jag aldrig ens komma på tanken att utsätta mig för det.

Olika är våra intressen och det är inget fel med det, tyvärr känns det som mitt intresse vid sidan av fotbollen, golf, ligger nån månad fram i tiden. Om det nu blir nån golf i år med tanke på den förbannade tennisarmbågen. Nåja lite hopp har jag ändå fått då jag känner en liten förbättring efter senaste stötvågsbehandlingen.

Bilen besiktades i veckan och måste tyvärr ombesiktas då den nitiske besiktningsmannnen lyckades hitta nåt med bromsarna. Ojämn bromsfördelning fram? Kan ju inget om sånt där, men för mig låter det som en petitess. Det är ju ingen Boeing 737 eller Airbus 320 man åker omkring i utan en Kia Ceed med plats för fyra personer.

Den här helgen (4-5 mars) blir garanterat fri från att se fotboll live. Finns inte en chans att jag ställer mig ute i snöovädret och fryser några timmar för de fick jag nog av förra helgen. Var tämligen säker på att jag skulle dra på mig en ärkeförkylning då, men som genom ett under klarade jag mig och jag tänker inte ge bacillerna en chans att få tag i mig den här helgen. Det blir nog mest inomhusaktiviteter i soffan med kortare promenader till kök och toalett, möjligen en tur till affären och investera lite i V75. Att gå ut och skotta snö eller dra igång snöslungan finns inte på kartan just nu för visst måste töväder och plusgrader lira runt hörnet för vi går ju över till sommartid den här månaden.

Det är alltid trevligt när "gamla elever" kommer på besök. I veckan dök Alexander Abrahamsson upp och kollade på en träning, han ville också gå upp till skolan och morsa på sina gamla lärare och det blev ett kärt återseende. Alex som numera spelar i Djurgården tillhörde den årgång som vann det första skol SM tecknet hos oss. Just den årgången, födda -99, var otroligt inspirerande att träna. De var motiverade, äregiriga och ville hela tiden bli bättre. De var där för att träna och de gav alltid hundra på träningarna. Många ringde ibland och ville ha tips inför matcher och de kom ständigt med frågor om hur de skulle bli bättre. Flera av dom är nu i allsvenska klubbar och även om de har en bit kvar till allsvenskt spel har de i alla fall kommit en bit på väg i sin fotbollsutveckling. Förutom Alex i DIF hittar vi bröderna Ejerblad i Elfsborg, Burre Sjöberg, Baban, Gabbe Jansson, Oskar N, Sherko och säkert nån till i Sirius. Rune B Hansen flyttade hem till Danmark och finns i Vejle. En otrolig bra grupp att träna och det kändes mera som att träna ett lag än en grupp som hade fotboll som profil i skolan.

Pratade också med en annan gammal elev i veckan. Nattis Björn som spelar i allsvenska Eskilstuna United är på väg tillbaka efter sin fotskada hon fick i Champions League-matchen förra hösten mot Wolfsburg. Hoppas hon får vara frisk för då blir det fler A-landskamper under året. En annan tjej som också spelar i allsvenskan i år är Nattis gamla följeslagare från Vaksala och Sirius, Filippa Angeldahl. Numera spelar hon i Bajen, men har tidigare spelat i allsvenskan för AIK.  Båda tillhör 97-kullen och det innebär att vi har tre gamla elever från den kullen i allsvenskan i år för vi har ju Ogge i Sirius också. Sen har vi ju Albin Ekström i GIF Sundsvall också, men det kan ju bli tufft att som 01a få nån speltid i allsvenskan, men man vet aldrig? Albin går ut nian hos oss innan han flyttar norrut för att börja gymnasiet, men han tillhör redan nu giffarna och spelar i deras U17.

Nu knäpper vi händerna och faller på knä, tittar mot himlen och ber till vädergudarna att de ska vara snälla mot oss. Vi har nu haft mörkt och frusit sen i början av november, är vi inte värda lite värme snart? Det är i alla fall min åsikt och jag är knappast ensam!


(2017-02-27)

Sportlovet är över och nu ska vi igång igen. Skönt, men tyvärr är jag rädd för att snön som kom i förra veckan kommer att ställa till det lite för oss. Plusgrader utlovade så i mitten av veckan ska vi nog kunna ha en bra och träningsduglig yta.

Plusgrader fick dock jag och Björne känna på förra veckan under vårt besök i Barcelona. Det pendlade under tisd-onsd mellan 17-20 grader och det var kortbrallor som gällde. Vi promenerade runt i stan och mådde bra bara. Vi tog ett stopp då och då och fyllde på med vätska. Tror vi promenerade ca 1,5 mil varje dag och det är ju nyttigt för våra sargade kroppar. Temperaturen var dock inget som imponerade på spanjorerna som gick runt i dunjackor och mössor, undrar vad i helsike dom har på sig när det blir kallt med våra mått mätt? Skön stad, men en rent hopplös trafik och jag förstår varför det står vespor och motorcyklar överallt. Enda färdmedlen du kan ta dig fram på enkelt sätt med.

Givetvis tog vi oss till Camp Nou, men vi gick absolut inte i turistfällan och tog nån dyr rundtur där. Det behövs verkligen inte om man har spelat där. Övervägande del av alla turister stod Asien för, men det gör det kanske överallt. Det fotades och arrangerades bilder hela tiden medan vi satt lugna på uteserveringen och njöt av en kall cerveza. Vägg i vägg med Camp Nou ligger Mini Estadi som är en mindre stadion där Barca B och Barca U 19 spelar sina matcher. Hela stadion är en liten mindre kopia av Camp Nou och tar ca 15 000 åskådare. Som en en bra allsvensk arena med andra ord. Vi såg Barca U19 slå Borussia Dortmund med 4-1 i åttondelsfinalen i UEFA Youth Champions League. Är dom bra? Svaret är ett rungande ja! Inte så fysiska som tyskarna, men oerhört passningssäkra och ruggigt bolltrygga och tekniska. Några av spelarna imponerade oerhört på oss och två namn att definitivt lägga på minnet är defensive fältaren Oriol Busquest och höger-fältaren Jordi Mbula. Den senare svarade för ett solomål av högsta klass. Sammanfattningsvis kan man väl säga att det var ett lag helt utan "hål" utan alla spelare höll mycket hög klass och var lika skickliga med bollen. Kul att se och nyttigt för oss som jobbar med unga spelare. Det här förstärker bara vår teori om teknik, bolltrygghet och passningsskicklighet. Givetvis krävs det också lite andra ingredienser för att ta steget fullt ut, men utan det jag nämnde innan kan man glömma en karriär på högsta nivå. Var tyskarna dåliga? Vi kom nog fram till att dom också var bra, men nu mötte man ett lag som var bättre på allt. Tror tyskarna skulle slå Sveriges bästa U19 lag med ca fem bollar så då förstår ni säkert hur bra Barca är.

Vi åt och drack gott och mådde bra i några dagar, men fick tyvärr rapporter om snöoväder hemma och det var inte direkt med mungiporna uppåt man satte sig på flighten hem igen. Saken gjordes inte bättre av att vi började känna viss oro i magen under sista natten. Vi hade helt enkelt fått i oss nåt skit och alla vet nog hur det känns att sitta på ett flyg i tre timmar med krånglande mage. Det gick bra och utan olyckor (i brallorna) och det var onekligen skönt att få komma hem och sova 12 timmar i sträck i egen säng.

Hoppas alla haft ett skönt lov oavsett om ni varit bland höga berg och snö eller i värmen nånstans. Nu jobbar vi på igen och hoppas att mars är snäll mot oss och att vintervädret låter oss vara ifred. 


(2017-02-13)

Efter att ha frusit en hel vecka kändes det som en befrielse när lördagen kom. Lite besvärliga förhållanden under veckan, men nu ser det väl lite ljusare och mildare ut inför kommande vecka, den sista innan sportlovet. Det har varit isigt och halt på planen, men vi fokuserade enbart på massor av bolltouch under veckan och med teknik och passningsövningar kom varje elev upp i ca 600 bolltouch per träning.

Dagens fotbollsskor är inte direkt gjorda för vinter i Sverige. Klart som fasen man fryser om fötterna i plastskor. Ibland så här års kan det nog vara bättre att ha ett par joggingskor på sig istället.

Det är väl inte direkt så man är jättesugen på att ställa sig ute och se nån match, men i lördags trotsade jag minusgraderna och åkte till Löten för att se Uppsala nya damlag spela sin första match. Det blev 1-1 mot Åland United i en helt ok match för det ganska unga uppsalalaget. Givetvis var jag mest nyfiken på vår gamla elever, Agnes Nyberg, Louise Zetterling och Malin Forsner, alla tre skötte sig helt ok.

Innan jag åkte till Löten kollade jag Sirius match i Spanien mot Östersund på TV. 0-4 mot ett riktigt bra Östersund och det är bara att konstatera att det var klasskillnad mellan lagen. Långt kvar till premiär och mycket att jobba på så vi ska inte dra allt för stora växlar på två torskar och 1-7 i målskillnad på ett träningsläger. Jag har själv varit med om att vinna 10 raka träningsmatcher med AIK och blivit upphaussad som favorit innan allsvenskan för att sen åka ur. Träningsmatcher och tävlingsmatcher är "big different"!

Att som gammal gubbe vara med i spelövningar med elever på träning kan ibland kosta. I torsdags kostade det en "framsida lår". Kändes bra i det korta spelet, men fick för mig att trycka iväg en långboll med kraft och då kändes det som om låret sprack. Får ligga lågt ett tag med mitt deltagande nu trots att jag vet att kvalitén sjunker när inte jag är med i spelet.

Har ett dj.... ok hängande på axlarna. Bilen ska besiktigas den här månaden och jag har stoppat huvudet i sanden. Finns några veckor kvar att fixa det på, men fasen vad jag hatar sånt.

Armbågen har känts bättre i veckan och kanske är det så att stötvågsbehandling är melodin. Känner mig som en spillra just nu med bristning i höger lår och tennisarmbåge i vänsterarmen.

Pengarna rullar i Stockholmsfotbollen och det känns nästan som de tre klubbarna försöker bräcka varandra med prestigevärvningar. Thern och Olsson till AIK, Hamad till Bajen och då svarade "gårdarna" med att ta hem Kim. Det åker miljoner till höger och vänster i en liga som rankas ganska lågt i Europa. Hur som helst ökar det intresset och det ska bli djäkligt kul när det drar igång på allvar igen. En liten försmak blir det ju redan nu till helgen då tävlingssäsongen drar igång med svenska cupen. Även U19, U17 och U16 lagens tävlingssäsong inleds med Ligacupen. Nu hoppas vi bara plusgraderna kommer också så ska ni se att allt ordnar sig.  


(2017-02-06)

Åter en helg har passerat utan att man kasserat in någon miljonvinst på spel så de blir att jobba minst en vecka till. Märkligt att alla mål i dom andra halvlekarna alltid görs i fel mål och minst lika märkligt är att alla hästar man streckat har halsinfektion eller galopperar.

Gjorde en visit på Löten i lördags och kollade Sirius 04-or mot BP. Många av våra elever i sexan spelar där och det var kul att se dom i match. Det blir en helt annan sak än att se dom i träning och många gjorde bra ifrån sig och visade upp egenskaper som man inte riktigt sett i träning.

Nej, jag tittade inte på Melodifestivalen på kvällen utan jag ägnade den åt att titta på målarfärg som torkade. Tycker faktiskt det är mer givande och intressant. Då vet ni min inställning till den tävlingen för det är lika spännande som en match i bandy-VM mellan Sverige och Tyskland. Den matchen slutade ju 34-6 och i Tyskland spelade en 60-åring. Seriöst va? Tror nog vi hade kunnat sätta ihop ett lag i personalrummet och gett tyskarna en match. Varför möts inte Sverige och Ryssland i bäst av fem och sen är det över. Övriga nationer kan spela nåt slags B-VM.

Vår kära tupp ger sig inte utan han har gett sig f-n på att han hatar mig. Av ren välvilja och humanitära skäl vill jag ända kolla med jämna mellanrum så det finns vatten hos honom och hönsen. Trots det förföljer och anfaller den dj-n mig, börjar undra om jag ser ut som en tupp och han tar mig för en riktig rival. Fick in ett par riktiga pärlor på honom, men han backar inte för det utan bara fortsätter. Sätter inte min fot i hönsburen nåt mer och må du törsta tuppdj......

Det gråa locket har legat över oss hela helgen och man börjar ju undra om solen fortfarande finns där uppe nånstans. Skulle behöva några strålar från den nu och fylla på energiförrådet. Klart man är avundsjuk på Ogge som får åka till Spanien på träningsläger den här veckan.

Inte omöjligt att jag har ett eget träningsläger på sydligare breddgrader under sportlovet. Finns inte på min karta just nu att tillbringa lediga dagar bland höga berg och djupa snödrivor.

Går på stötvågsbehandling för armbågen nu och det ska bli spännande att se om det hjälper. Känns inte direkt nån skillnad efter en behandling, men det är väl inte att vänta. Om det var skönt med stötvågor? Nja, inte direkt, men heller inte outhärdligt. Outhärdlig är det däremot varje morgon och försöka räta ut armen och man undrar ju hur ett muskelfäste kan ge sån smärta och stelhet. Börjar på allvar oroa mig för golfsäsongen.

Nu väntar ny vecka och nya möjligheter att bli bättre. Och förresten, den här veckan avgörs det vilka vi får möta i semifinalen i skol-SM. Vi får återkomma till det nästa vecka och sen får vi se när i mars vi får kliva in på skol-SM-planen igen! 


(2017-01-31)

Nu är vi snart av med långa januari och inne i korta februari, visst är det skönt? Fick dock uppleva lite vinter i helgen då vi var uppe i Ljusdal på träningsläger med 06-07or i deras fantastiskt fina inomhushall. Vilka förutsättningar det finns där uppe och jag kan rekommendera lag som vill åka dit på ett helgläger. Bra boende, bra mat och en fin miljö. Tar ca tre timmar med bil från Uppsala så det är inom rimligt avstånd också.

I helgen hade Upplands distriktslag samlingar i Diöshallen för 02-or som till slut ska bli 16 spelare som får åka på utvecklingsläger (fd elitläger) första veckan i juli. Det här gäller både killar och tjejer och vi hade många med från skolan i helgen. Vi får se hur många det blir som får följa med till Halmstad sen.

De allsvenska lagen har så smått börjat röra på sig i träningsmatcher och det är alltid intressant. Sirius har börjat med två segrar mot allsvenska kollegor och det är ju bra. Nu betyder segrar i matcher där man byter mer än halva lag i paus inte så mycket, men vad man än tycker är det alltid bra att vinna, det går liksom ut på det. När man växte upp kunde man på sin höjd se en match i månaden på TV, nu visar dom till och med de allsvenska lagens träningsmatcher direkt.

Kommer ni ihåg vad jag skrev förra veckan om FA cupmatchen mellan Liverpool och Wolves. Jag var inte speciellt orolig och det visade sig vara rätt. I den 65:e minuten hade Liverpool sitt första riktiga skott på mål och då ledde "vi" med 2-0. Dom fick ett tröstmål i slutet, men utan betydelse. Nu hoppas jag på lite tuffare motstånd i nästa omgång. Varför inte City, United, Chelsea eller Arsenal hemma. Kom bara, säger jag!

Vi har valt att trycka på lite på en träning i veckan nu i skolan då vi överlag märkt en tendens till dålig kondition på många håll. Fotboll blir så mycket roligare om man är bra tränad och orkar springa mer. En genomgående tendens som dyker upp när man kör hårt är att många skosnören går upp när det är som jobbigast. Ett bra alibi för att få vila lite när det är som tuffast, men som lätt genomskådas av våra vana ögon. Fotboll är en fysiskt väldigt krävande sport som kräver att man ska klara av att löpa mycket och rätt under lång tid. Klarar man inte det kommer man aldrig att spela på de stora arenorna och det är ju förbannat dumt att släcka den drömmen redan när man går på högstadiet.

Tre veckor kvar till sportlov och vi ber till högre makter att det milda vädret består. Nu börjar planen bli allt bättre och kommer vi bara fram till slutet av februari ska det väl vara lugnt även om ett bakslag lär komma.

Vi jobbar vidare och nu när större ytor börjar bli spelbara hos oss kan vi börja träna mer och på ett bättre sätt. Det har varit halt och besvärligt vissa dagar, men det har gått bra och alla har kört efter bästa förmåga. Förhoppningsvis kan vi öka spelytorna nu och få till ett större spel. 


(2017-01-23)

Det var inte idealiska förutsättningar förra veckan för att träna fotboll ute, men vi löste det och kunde köra alla pass som planerat. Givetvis blir vi lite bakbundna då vi har små ytor att vara på, men många bolltouch blir det under ett pass och i nuläget är det huvudsaken. Temperaturen har hela tiden varit runt nollan och all is på planen har ännu inte tinat bort. Vi hoppas på +grader den här veckan också för då ska vi kunna röra oss över större ytor.

Liverpool fortsätter med Robin Hood-stilen och tar från de rika och ger till de fattiga. Dvs slår eller tar poäng av "de stora" och ger till de fattiga dvs tappar poäng eller förlorar mot bottenlag. I lördags blev det förlust hemma mot Swansea. Ny förlust väntar kommande helg när man ställs mot "mitt" Wolves i FA-cupen på hemmaplan.

I lördags var jag till Österängen och tittade på många av våra 03-or som spelade match mot VP:s 02-or och det gjorde min dag. De spelade riktigt bra fotboll och vann mot ett äldre lag och sättet de gjorde det på var imponerande. Trots att de var klart underlägsna fysiskt sett så gav de inte motståndarna en chans utan de var helt enkelt bättre i fotboll och spelade riktigt bra. Man ska också komma ihåg att det här Siriuslaget innehåller två killar födda 05 och en född 04. Merparten av spelarna i laget går hos oss i skolan och det är verkligen en intressant grupp att träna.

Nu börjar träningsmatcherna rulla igång på allvar och det är verkligen kul att kunna se lite livematcher igen. Kommande helg åker jag och Björne upp till Ljusdal, fred-sönd, för att träna Sirius 06-or. Ett skönt gäng som vi kört under ett år nån gång i veckan och som redan börjat prata om när de får börja i skolan hos oss. Vi ska köra fyra pass med dom i den fullstora inomhushallen där. Tänk Ljusdal, helt utan elitlag i fotboll har en fullstor inomhushall med konstgräs. När kommer en sån i Uppsala?

Tycker tjafset om Jerring-priset är löjligt. Nu är reglerna såna att det är röstning som gäller och att då i efterhand ha synpunkter på vem som vinner håller inte. Såga istället själva upplägget innan och inte när vi har facit på vem som vann. Har rent allmänt lite svårt för alla dessa galor med krystade tal, komiker och artister. Hela galans höjdpunkt för mig var J-O Waldner. Han var också höjdpunken på Skavlan i lördags! Förresten, han är alltid en höjdpunkt var än han dyker upp.

Trots begränsade möjligheter under förra veckan måste vi passa på att ge alla fotbollselever beröm. Inget gnäll utan de har kört på riktigt bra och sett möjligheter istället för problem. Det är en bra väg att gå om man ska komma någonstans, vare sig det rör sig om vanliga livet eller inom idrotten.

Dagarna blir sakta längre och längre och visst märks det redan stor skillnad på eftermiddagarna. Sakta sakta blir det bättre och bättre, ja allt utom min tennisarmbåge. Funderar på motorsåg snart för jag har provat allt utan något större resultat. I och för sig har jag alltid dåligt tålamod vid skador, men det här tar nog priset. I det stora hela är det egentligen ett litet problem, men nån gång får man väl tycka synd om sig själv också?

Vi närmar oss sportlovet, men vi ska jobba oss igenom ett antal veckor till innan vi är där. Håll fokus och humör uppe vad som än händer så utvecklas du i både fotbollen och skolan. 


(2017-01-16)

Första veckan efter lovet avklarad och det bara blåste till så var den över. Trots vitt underlag och kyla klarade vi att vara ute alla pass utom ett. Ok, underlaget var inte perfekt, men vi fick till en hel del bolltouch ändå. Nya väderutmaningar väntar den här veckan och då lär det främst handla om kyla, men det ska vi väl klara?

Lördagen gick, frånsett en promenad på 8 km, i slapphetens tecken. Fint vinterväder och visst blir man piggare och gladare med sol och ljus. Söndagen ägnades åt ca 6 timmars bilkörning. Edsbyn tur och retur utan att få ut det man ville av resan. En av våra tikar skulle paras där uppe och jag agerade transportör, men det som våra hanar har gapat och ylat åt här hemma visade sig vara falskt alarm. En snygg hane gjorde sitt bästa och uppvaktade henne, men fick bara en dj.... utskällning så det vara bara att sätta sig i bilen och åka hem igen. Nåja vi får hoppas det blir valpar ändå för hon besökte samma hane i fredags och då visade hon sig tydligen från en annan och bättre sida.

Kom lagom hem och hann se United mot Liverpool. En bra match som slutade 1-1 och Chelsea jublar. Dom går ju tyvärr som tåget och de som jagar tappar poäng till höger och vänster så nu känns det upplagt för ryssens lag. Mitt lag i England är Wolves som håller till i Championship och dom går faktiskt bra nu. Seger hemma mot Aston Villa och 12 poäng upp till positivt kval (Premier League). Mycket kvar och jag har absolut inte gett upp hoppet.

Lite tomt här hemma igen då Joel åkte tillbaka förra tisdagen. Sista dagarna märkte man på honom att han längtade tillbaka och det måste man väl trots allt vara nöjd med, han stortrivs ju! Nästa gång han dyker upp blir i början på maj och då blir han hemma ca 6 veckor innan det bär av till Oregon och spel i juni-juli.

Har fastnat lite i "serieträsket" på kvällarna och betar av den ena efter den andra på HBO och Dreamfilm. Finns oerhört många bra och fängslande serier och jag verkligen älskar när man hittar nån riktigt bra som det finns en 3-4 säsonger att beta av. Tyvärr fanns bara sex avsnitt av Qarry, men den var vass. Narcos är en annan som var oerhört intressant och där ska det tydligen komma en säsong till. Sånt här får man ägna sig åt den här årstiden när det inte finns nån livefotboll och titta på.

Den säsongen är dock inte långt borta och redan nu till helgen drar många lag igång och spelar träningsmatcher så nu är det snart dags att stänga igen Vinterstudion.


(2017-01-10)

Nu kör vi igen, vårterminen är här, även om det dröjer innan vi får njuta av vårsolen. Vi ska först jobba oss igenom långa och tunga januari. Snöfall och köldknäppar är att vänta, men nu kan jag ta dom smällarna för ljuset syns ju i tunneln. Tyvärr har någon eller några illasinnade eldat i nybyggda boll&boule och kommer det snö och kyla framöver kan det ställa till det för oss som gillar fotbollar. Varför kan inte nya fräscha gympasalar få vara i fred? Vem har glädje av att sätta eld på våra lokaler och varför skjuter man fyrverkerier på poliser och räddningstjänst? Nästa gång kan det vara du som eldar eller avfyrar raketer som ska hämtas eller behöver hjälp och det  kan handla om minuter. Snälla, tänk till!

Jul och nyår har varit bra för egen del och det har varit lugnt och skönt som det ska vara, men nu kryper det i kroppen igen och man vill bara igång. Ett par veckor utan fasta tider och man blir rastlös och vill han något att göra om dagarna. Därför har jag ett par ggr den senaste veckan spelat golf på några av världens bästa och finaste golfbanor. Tyvärr har jag inte varit ute och rest utan det har skett på en simulator hemma på klubben, men känslan av att befinna sig i himmelriket finns ändå där och det är väl vackert så.

Många lag börjar sin träning den här veckan och det är alltid kul att kolla "fotbollsnördarna" på Facebook när ivriga tränare undrar över hur "plogningsschemat" för konstgräsplanerna ser ut. Om allt går som vi hoppas har "Wallavallen" blivit plogat idag måndag och då ska det inte vara några problem för oss att köra igång. Idag måndag faller ju ett lätt duggregn från himlen så det kan ju faktisk bli grönt underlag i veckan.

Sverige är i Abu Dhabi med ett "allsvenskt landslag" och där fick man känna på hur bra de afrikanska mästarna Elfenbenskusten är. 2-1 blev resultatet och det får väl sägas vara smickrande för oss. Har själv ingen större utbyte av att se träningsmatcher för landslag med 700 byten utan när det handlar om landslag ska det vara tävlingsmatcher punkt slut.

Träningen i skolan under november-december var mycket anpassad för att motivera trötta ben och hjärnor. Nu kommer det att vara mer fokusering på individuella saker och att nöta detaljer och nu går vi in i säsong så nu gäller det att fokusera och ge 100% på varje träning. Två extraträningar i veckan utanför lagets ordinarie träningar gör ju att man har chans att bli mycket bättre. Varför inte passa på och utnyttja det till att bli en bättre spelare? Jag, Björne och Ogge ska göra vad vi kan för att hjälpa dig.

Nu kör vi! 


4 december 2017