Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar


(2020-09-21)

Nu börjar jag på allvar bli less på att inte få gå och se fotbollsmatcher live. 1a oktober är det sagt att man ska börja lätta lite på publikrestriktionerna och jag hoppas verkligen det blir så. Jag tycker inte det ger någon 'feeling' att se matcher på tv längre. Derbyt mellan AIK - Hammarby höll bedrövlig klass i söndags på ett spöklikt och ödsligt Friends. Resultatet var det enda glädjande i den matchen, men det är väl resultatet som är det viktiga nu, inte hur man spelar.

Wolves sålde Diogo Jota till Liverpool och den såg man ju verkligen inte komma. Jimenez eller Adama Traore trodde jag de stora drakarna var ute efter. Ok Jota har gjort mycket för Wolves, men hade jag fått välja vem de skulle sälja hade det det faktiskt blivit Jota. Han har en oerhörd fin potential, stark och teknisk, men har en tendens att vara väldigt slarvig i små detaljer och ofta tappar boll i fel lägen. Nåja, vi kommer att klara oss bra ändå och vara med och kriga om en plats bland de sex-sju främsta.

Allsvenskans klass kan diskuteras efter veckan som gick med tanke på några lags insatser i kvalet till Europa League. DIF slog ett gäng i jeans och träskor från Gibraltar med 2-1 efter mycket möda och besvär. Bajen åkte ur, men MFF lyckades vinna i Ungern och ta sig vidare till nästa omgång. För DIF väntar Cluj från Rumänien och det är en helt annan sak än att möta Gibraltar. Cluj har mångårig erfarenhet från europeiska cuper och här blir det tufft för "gårdarna". Det snackas oerhört mycket om press, understöd och återerövring i dagens fotboll. Ett lag som verkligen är bra på att spela sig ur hård press är Sirius, dom spelar en oerhört rolig fotboll där alla löper otroligt mycket. Jag blir inte ett dugg förvånad om de lyckas knipa en topp fyra placering.

Att jobba med press och understöd i tidig ålder tycker jag är iskallt, jobba istället med att lära unga spelare slå press och understöd genom att spela sig ur det. Att spela är enda vägen att gå och då kan man komma långt. Se bara på Sirius, men dom är också bra på återerövring och press. Det slående är sättet de nästan alltid lyckas spela sig ur motståndarnas press.

Höstlovet närmar sig och just nu är man i valet och kvalet om att åka till Spanien och hälsa på Joel. Det känns lite osäkert med tanke på hur läget är där nere så vi får se hur det blir. Deras serie startar 17e-18e oktober och de har kört för fullt i snart en månad. Träningsmatcherna är igång och visst vore det kul att få vara på plats och se några matcher live.

Kommande vecka i skolan blir det tre träningsdagar eftersom på torsdag är det orienteringsdag och på fredag är det studiedag. Veckorna rullar på i snabb takt nu, och vem vet, snart kanske vi möts av en snöbelagd fotbollsplan någon morgon.

 

Ola


(2020-09-11)

Jag har hamnat lite i otakt vad gäller skrivandet på hemsidan. Förra terminen försökte jag lägga ut ny text på måndagar, men nu har jag kommit snett på det. Lovar skärpning inom kort!

Träningsveckan i skolan var inledningsvis väldigt blöt och vädermässigt otrevlig. Vi har dock kört på utan förminskad intensitet och de nya sexorna gör framsteg i tekniken ganska snabbt. Som ni säkert vet handlar det om ett evigt nötande när vi tränar och just tekniken är inget vi någonsin gör avkall på.

Förra veckan var det landslagsuppehåll i Allsvenskan och det är aldrig någon höjdare. Ok när det är EM eller VM kval, men Nations League är svår att gå igång på. Två förluster på hemmaplan mot Portugal och Frankrike och jag ska villigt erkänna att jag bara såg delar av de båda matcherna. Det är ju inte direkt att man får feeling för en match på ett folktomt Friends. Största rabaldret förra veckan var när Z uttalade sig dumt och klumpigt i vanlig ordning mot Janne Andersson, angående Kulusevskis medverkan. Media går igång direkt så fort han öppnar munnen och älskar att frossa i sånt där. Kan Z inte bara låta landslaget vara ifred och sköta sitt i Milan istället.

I Barcelona har det varit kaos, men kanske lite lugnare nu sen Messi verkar bli kvar. Vad händer i övriga storklubbar? Jo Chelsea verkar ha ett kassaskåp som aldrig sinar och de har handlat friskt under det korta uppehållet. Liverpool ligger lågt, men ser ut att sno Thiago Alcantra från B Munchen. Å andra sidan behöver dom väl inte så värst mycket med tanke på förra säsongen. Nykomlingarna Leeds har varit ute och snott åt sig några ganska intressanta spelarna liksom Newcastle. I de klubbarna handlar det mest om att se om sitt hus så man grejar sig kvar. Wolves fortsätter att värva ungt från Portugal, Fabio Silva (född -02) och Vitinho (född -00) båda från Porto. Två mkt intressanta spelare som säkert får tid på sig att växa in och de kommer nog inte göra avtryck direkt, men över tid.

I helgen åker Björne och jag ned till Göteborg för att se ett par matcher och kolla lite standard på U17 och U19. Alltid nyttigt att bege sig till andra delar av landet för att se lite fotboll och något kommer säkert att fastna på näthinnan. Enligt rykten kommer skol-SM att bli av senare i höst, men helt 100 är det nog inte. Hur som helst kommer vi att anmäla oss på killsidan. Våra nior ser intressanta ut och skulle dom spela match som dom tränar i skolan går dom långt. På tjejsidan är det lite tunnare just då det mesta tjejerna går i sexan och sjuan och det kan vara lite väl tufft att möta välvuxna nior då. Vi väntar något år innan vi har ett slagkraftigt tjejlag igen.

 

Ola


Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg