Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar

 


(2022-11-25)

En vecka med tuffa väderförhållanden har gjort att vi tvingats vara i sporthallen. Det har blivit styrka, teknik och en del possessionspel. Nu lovas plusgrader så vi hoppas det gör sitt med snön på vår plan.

VM rullar på och så här långt ingen direkt kioskvältare utan många sega, fega och tråkiga matcher. Då kändes det lite befriande att få se Brasilien mot Serbien. Meta fart, mera framåt och inget av laget satte rädslan i att förlora före att våga gå för seger. Två riktiga besvikelser så här långt är Argentina och Tyskland och båda spelar nästa match med en pistol mot tinningen. Jag trodde på brassarna innan och efter en omgång av gruppspelet står jag fast vid det. Värdlandet Qatar ser sämst ut tillsammans med Costa Rica, men det är väl ingen överraskning. VAR används tydligen för att kolla om det är straff eller inte (normalt sett jo, men inte igår) För hur kunde i så fall Portugal och Ronaldo få straff? Dom måste skämta och driva med oss.

Qatar har gjort sitt första mål och bara det är nog en stor fotbollsframgång för landet. Är ytterst tveksam om det blir något mer. En annan reflektion från VM, har inte de afrikanska lagen överlägset snyggast dräkter? Även om jag gillar fotboll är det tufft att se fyra matcher på en dag, har börjat solla bland matcherna nu.

Vår gamle medarbetare Andreas Brännström kan nu titulera sig chefstränare i AIK och det ska bli spännande att se vad han kan göra i en storklubb med bra förutsättningar.

Bäckström drog från Sirius till förbundet och nu står blåsvart utan tränare. Pekar mot att Christer Mattiasson tidigare BP tar över, men inget besked har ännu inte kommit.  Rydström drog till MFF trots att han hela tiden sagt sig bli kvar i Kalmar. Cash is King! Trist för vår gamle elev Johan Karlsson som värvades till Kalmar i somras och fått stort förtroende av Rydström.

I helgen blir det nog lite ungdomsfotboll live. Provträning till Sirius akademi för 10:or bl a där vi har en del elever med. Möjligen nån U17 eller U19 match också och givetvis nån VM-match. På Spåret krockar med England-USA fredagkväll så det blir nog nattmangling på datorn med På Spåret.

Jag opererade höger knä för ca tre veckor sen. Gamla ”krigsskador” sedan den aktiva tiden har gjort sig gällande. Lite renovering av menisk och och borttagning av broskbit. Det har varit jobbigt ett tag, men nu har det vänt och det känns klart bättre. Längtar redan till nästa golfsäsong! Det är tyvärr långt dit och det ska falla mycket snö och temperaturen ska under nollan åtskilliga gånger innan det är dags.

Vi kämpar På!

 

Ola


(2022-11-09)

I tisdags spelade våra tjejer kvartsfinal i Skol-SM mot Bergtorpsskolan från Täby. Täby-tjejerna hade gått vidare genom att slå PRO Olympia från Gävle med hela 13-2 så vi var förberedda på en tuff match.

Det visade sig dock att våra tjejer var rejält laddade och efter ca 10 min ledde vi med 1-0. Då hade vi ändå bränt ett par bra lägen och vi borde minst ha gjort två kassar till. Målen kom dock och när domaren blåste av första halvlek stod det 5-0.

Vi hade full kontroll i andra utan att skapa så mycket i inledningen, men under senare delen lyckades vi sätta dit fyra bollar till så slutresultatet blev 9-0. En helt igenom perfekt match av oss med riktigt bra fotboll speciellt i första halvlek.

Målskyttar:
Angelina Klingberg (Dalkurd) 3
Sonja Ekholm (IK Uppsala) 2
Molly Nyberg (IK Uppsala) 2
Isabell Cohen (GUSK) 1
Loveness Akass (Vaksala) 1

Nu återstår att se vilka som väntar i semifinal. Det troliga är att de avgörs i vår, men vi återkommer med exakt datum när vi fått besked.

Serierna är över och fotbollen här hemma kommer gå på lågvarv en tid. Mycket rykten nu nu om spelare och tränare som är aktuella för olika klubbar. Det vi vet med säkerhet är att vår tidigare medarbetare, Andreas Brännström, kommer att träna AIK. Stort grattis till Brännan som verkligen är värd att få prova i en storklubb. Ska bli mycket spännande att se vad han kan göra med laget som blev ”sämst i stan” i årets allsvenska. Sirius avslutade med förlust hemma mot Varberg, men var ju i hamn innan. Vad händer nu? Tränare Bäckström på väg bort, vem tar över?

Dalkurd åkte ur superettan och vad händer i den klubben nu? Mycket frågor och få svar just nu, men det är ju trots allt en bit kvar tills det rullar igång igen.

Rullar igång gör däremot fotbolls-VM om några veckor och sällan eller aldrig har man väl varit så lite peppad inför ett mästerskap. Man får väl ändå se det som ett ljus i våra två tråkigaste månader. Gick igenom Brasiliens trupp och undrar bara, hur ska dom kunna torska!

Ola


(2022-10-17)

Killarna ute, tjejerna vidare.

Det är vårt resultat efter första omgången i Skol-SM. Vi är på inga sätt missnöjda med killarnas insats utan vi tycker dom gjorde bra ifrån sig. Mot Engelbrektsskolan stod vi upp bra i första halvlek och vid ställningen 0-0 hade vi två i ribban i samma anfall. I andra däremot var det inget snack och dom var helt enkel bättre. Ett riktigt bra lag som med största säkerhet kommer lira final i vår.

Mot Piteå började vi tveksamt och hamnade i underläge, men vi reste oss och dominerade stort. Seger med 3-1 och det borde nog varit större segersiffror.

Att man kan vara nervös inför en match i Skol-SM visade sig ganska tydligt bland våra tjejer. Allt var som bortblåst under inledningen av matchen och vi hamnade i underläge. Successivt blev det bättre, men ändå långt ifrån vad vi kan. Det var uppförsbacke i stort sett hela matchen och vi var i underläge med två mål med 10 minuter kvar. Då dominerade vi helt och bl a med en tveksam straff för oss lyckades vi till slut rädda ett kryss. Med tanke på att vi och Engelbrekt skolan då kunde hamna på exakt samma poäng och målskillnad slogs straffar efter matchen och där hade vi de bättre nerverna och vann. Det innebar inför matchen mot Piteå att vi kunde spela på Engelbrekts resultat som visade sig bli en 6-0 seger för dom. 6-0 var alltså det som gällde för avancemang för oss.

Vi tryckte tillbaka Piteå direkt och nu var det ett helt annat tryck på tjejerna. Efter 15 min stod det 3-0 och ht 5-0 så det kändes lugnt. 6-0 kom också ca 10 min in i andra, men efter det blev vi lite försiktiga och det höll på att straffa sig. Piteå stack upp i ett par farliga kontringar, men utan att få in bollen, så när Molly Nyberg dundrade in 7-0 kändes det lugnt och det blev också slutresultatet.

Bra gjort av tjejerna, eftersom Engelbrekt hade ett riktigt bra lag med flera spelare som har varit med i landslagssammanhang. Förmodligen blir det en omgång till innan vinteruppehåll, så det ska bli spännande att se vilka vi får möta. Efter en heldag på Årsta IP somnade man gott på torsdagskvällen. Kul att det var en hel del elever på plats och hejade.

Nu tränar vi på några veckor fram till höstlovet och njuter av varje dag utan regn, snö och blåst.

 

Ola


(2022-10-12)

Nedan ser ni spelprogrammet till första omgången i Skol-SM på Årsta IP imorgon torsdag 13/10. För motståndet står Engelbrektsskolan Stockholm och Hortlax skola Piteå. Båda de skolorna har vi mött tidigare år med skiftande resultat. Har ni möjlighet och tid är det bara att dyka upp och titta.

Vi vill också säga ett stort grattis och lycka till. Skolans senaste landslagsspelare heter Sonja Ekholm. Hon är uttagen till F15:s dubbelmöte mot Finland i slutet av månaden.

Sirius tog en viktig poäng mot Degerfors och nu ska det till mycket om man ska hamna på kvalplats. Det visar sig att segern hemma mot MFF var oerhört viktig. Dalkurd greppade livlinan och slog Örebro borta, men det krävs flera sådana insatser om det ska bli spel i superettan nästa år. SAIF kvalar till div III och började med seger hemma mot Rinkeby. I startelvan fanns elva tidigare elever från skolan. Två matcher kvar innan vi vet om det blir div III spel på Sunnersta IP nästa år.

Alla serier inne i ett avgörande nu och mycket viktiga matcher kvar för Sirius U19 i J-Allsvenskan. Precis ovanför nedflyttningsstrecket, men tuffa matcher kvar mot topplagen. Tråkigt om man skulle degraderas från en så bra och utvecklande serie.

 

Torsdagens spelschema i Skol-SM:

08.45 Engelbrektsskolan – Gottsunda (pojkar)

10.00 Engelbrektsskolan – Gottsunda (flickor)

11.15 Hortlax – förlorare match 1 (pojkar)

12.30 Hortlax – förlorare match 2 (flickor)

13.45 Segrare match 1 – Hortlax (pojkar) 

15.00 Segrare match 2 – Hortlax (flickor) 

 

Ola


(2022-09-27)

Veckorna rullar på och höstfeelingen har infunnit sig med mörka kvällar. Kyliga mornar och relativt skönt mitt dagen har gjort att vi så här långt kommit lindrigt undan.

Skol-SM börjar närma sig och för intresserade kan jag berätta att vi den 13/10 en torsdag har hemmamatcher för både killar och tjejer mot Hortlax skola från Piteå och Engelbrektsskolan från Sthlm. Första matchen startar redan 8.45 på Årsta IP och sen rullar det på hela dagen. Kika gärna förbi om ni har tid, alltid trevligt med lite publik.

Serierna är nu inne i slutskedet och mycket ska avgöras. Djurgården och Häcken gör upp i allsvenskan. Sirius har nog marginal för att slippa kval, men helt säkra är dom inte. I superettan ligger Dalkurd sist och det ser tufft ut. Landslagsuppehåll pga obegripliga Nation League som är svår att gå igång på. Sverige såg oerhört tama ut mot Serbien och den insatsen lockar inga massor till Friends mot Slovenien.

Jag gick igenom lite gamla elever här förra gången och glömde en som spelar i allsvenskan. Johan Karlsson gick till Kalmar och gamle Siriustränaren Henrik Rydström och nu får han lira igen. Johan har gjort det riktigt och det är mycket tack vare hans otroliga inställning till att träna, givetvis blandat med talang, han är ett föredöme med sin inställning till att träna och får betalt för det nu.

Vi har också många gamla elever som fortfarande lirar och en del på lägre nivå. Många i SAIF som dock inte lyckades komma ifatt Märsta och sno kvalplatsen till div III.

Förra veckan var det ett uppsnacket derby mellan GUSK och Procyon som dock blev väldigt ojämnt. 8-0 till GUSK och Dalkurds akademichef och tidigare elev hos oss, Julle Brekkan, gjorde bl a tre mål. I båda lagen fanns spelare som gått hos oss på Gottsunda.

I lördags var jag, Björne och Ogge i Solna och kollade U17-derbyt mellan AIK-Bajen. En riktigt bra match med flera väldigt bra spelare. Bl a Isac Antholm i AIK (gammal elev) som gjorde ett mål och var enligt oss bäst Gnaget. Bajen vann rättvist med fyra tre och fem av de sju målen var riktiga ”tv-mål”.

 

Ola


(2022-09-05)

Vi har nu varit igång nästan en månad i skolan och man börjar komma in i gängorna igen efter en lång skön sommar.

Den har inneburit bl a en vecka i Halmstad, fjällvandring och i övrigt sköna dagar hemma på bryggan. Givetvis har den också inneburit mycket fotboll, både live och på TV. Träningarna i skolan har rullat på bra och våra nya 6:or är en riktigt trevlig och bra grupp som snabbt kommit in i hur vi vill jobba på träningarna.

Sirius håller till på relativt säker mark i tabellen och de matcher jag sett på Studan har väl varit både och. Grymt bra när de slog MFF, men inte alls lika bra mot ett taktiskt Mjällby som manövrerade ut dom helt. Tycker dom är lite ojämna i sina prestationer, har ändå svårt att se hur dom ska dras in i nån form av streckdrama då lagen under dom i tabellen inte ser ut att räcka till. För övrigt tycker jag att Studan är en mycket trevlig arena att se fotboll på och lättillgänglig mitt i stan.

Många gamla elever går bra runt om i Sverige. Alex Abrahamsson i BP är på väg mot allsvenskan. Benji Kimpioka startar till och från i AIK. Nattis och Filippa spelar i WPL i England och är givna i landslaget. Några yngre spelare i Sirius är uppe och nosar på A-laget. Många har också fortsatt med fotbollen och spelar i lag runt om i Uppland på olika nivåer. Kul att så många bibehåller intresset och fortsätter, vilket också är ett mål med vårt arbete. Alla blir inte proffs utan man kan lika gärna bli tränare eller ledare och det har också stort värde. Se bara på Julius Brekkan som vid sidan av eget spelande är akademichef i Dalkurd.

Vi har också ett ”gäng” gamla elever som hittat tillbaka till SAIF som kanske kan ta steget upp i trean.

Nu väntar ny vecka och nya träningar.

 

Ola


(2022-05-31)

GOTTSUNDASKOLANS FOTBOLLSPROFIL TOG SM-SILVER.

Riktigt surt att förlora en SM-final på straffar, men grabbarna ska vara grymt stolta över sin insats mot ett riktigt bra Gbg-lag. Så här tufft motstånd är ruggigt utvecklande för killarna och att kunna pressa dom till förlängning och straffar är grymt. Det här var skolans tredje SM-final och den första vi förlorade. Årgångarna födda -99 och -00 var de som vann.

Vi startade matchen mycket bra trots bara 35 minuters vila efter matchen mot Norreportskolan. Mittfältet dominerades totalt av Hugo A Mella och Viktor Svensson under de första 20 min. Det var också Viktor som gav oss ledningen efter snyggt curlat in den. Änglagårdsskolan kom tillbaka i slutet av halvleken, men skapade ingen riktigt vass chans. I den andra halvleken tog de över allt mer och vi fick för det mesta försvara oss. Trots det hade vi ett par omställningar som hade kunnat resultera, bl a ett ribbskott från ”Hugge”.

Nu började också matchen innan ta ut sin rätt och det låg spelare lite överallt med krampkänning i vårt lag. Helt logiskt kom också kvitteringsmålet på ett skott utifrån efter en hörna där vår målvakt Simon Eriksson var rejält skymd i ett välbefolkat straffområde. Trots mycket lyckades vi hålla tätt och ta matchen till förlängning.

Där var tendensen den samma och ett hårt tryck mot oss hela tiden, men vi lyckades freda oss och det blev straffar:

1. Viktor Svensson mål

2. Svante Mostafa mål

3. Hjalmar Texeira-Gomez mål

4. Josef Abdo miss

5. Jonte Tedeholm miss

Änglagårdsskolan missade en straff som Simon Eriksson snyggt räddade.

I den första matchen mötte vi Ystad som i matchen mot Änglagårdsskolan förlorade med hela 7-0. Vi tog tag i matchen direkt och dominerade stort om än med för dåligt passningstempo. 1-0 på hörna och snygg nick av Anders Arvidsson. 2-0 kom ganska tätt inpå, men efter det började vi slarva och släppte också in en reducering innan ht. Vi gjorde väl ingen bländande andra halvlek, men hade allt under kontroll och kunde göra två mål till och vinna komfortabelt med 4-1. Jonte Tedeholm 2 mål och Josef Abdo 1.

Som helhet är vi helnöjda med grabbarna som stod upp rejält i finalen mot Änglagårdsskolan som var riktigt bra. En oerhört tuff match mot ett riktigt bra lag som säkert var både utvecklande och nyttig i och med att vi pressade dom ända fram till straffar. Det här var skolans tredje SM-final och efter de två tidigare gulden har vi nu också ett silver i prisskåpet.

 

Ola


(2022-04-21)

Påsklov avcheckat och nu är vi inne på terminens upplopp, som inte är så långt. Till slut lyckades jag hitta hyggligt billiga biljetter till Spanien och givetvis lyckades jag pricka in det bästa vädret där på flera månader.

Direktflyg till Faro (Portugal) och sen ca 7 mil med bil till Lepe där Joel bor. I sista sekunden fick jag reda på att man måste fylla i en hälsodeklaration även till Portugal, dock inte lika krånglig som den när man flyger till Spanien. Lyckades fixa till det i sista sekund och till vilken nytta. Vid ankomsten var det bara att gå raka vägen ut (bara handbagage) och ingen frågade efter QR-kod, covidpass eller vanligt pass. Fyra timmars flygning gick snabbt, speciellt med trevliga ”stolsgrannar” på planet. Ni vet hon som spelar rollen som Ove Sundbergs fru i Solsidan och hennes man satt bredvid mig. Mkt skönt surr, nån bärs och timmarna rinner iväg. Skön vecka där nere, men tyvärr 0-1 torsk i matchen jag såg. Laget ligger nu mitt i tabellen med fyra matcher kvar, fyra poäng upp till kvalplats och nio poäng till det nedre strecket. Vi är nu tillbaka på planen vid skolan och det känns skönt även om underlaget är oerhört dåligt. Det är i alla fall större chans att eleverna kommer i tid till nästa lektion.

Skol SM-finalen planeras gå i slutet av maj i Göteborg och eventuellt kan det bli så att matcherna direktsänds på skolans facebook sida. Återkommer om det går att genomföra. Tyvärr kommer våra nior inte att kunna ha skolträningen två veckor i rad nu pga an nationella prov. Tror inte det betyder så mkt utan de kommer att kunna göra bra ifrån sig ändå i Göteborg.

7 poäng på fyra matcher för Sirius är väl bra, men kom ihåg att nu kommer det en rad matcher mot tufft motstånd. Det börjar redan på måndag då Bajen kommer till Studan och spelar ”hemmamatch”. Ja, det brukar ju kännas så när Sthlmslagen lirar i Uppsala. Jag kommer definitivt vara på plats.

Till sist en liten fråga, såg ni Liverpool mot Man United i tisdags? Håll i hatten vilken fotboll och insatsen av Thiago är bland de bästa jag sett på länge. Tror faktiskt Liverpool grejar titeln till slut, för kom ihåg att City har kvar att möta Wolves borta.

 

Ola


(2022-04-05)

Tyvärr gick det inte vägen för tjejerna att upprepa killarnas bravad att kvalificera sig för final. Vi började mot Aspudden och det syntes tidigt att nerverna fanns med i bilden. Enkla misstag och lite räddhågat spel där vi sällan spelade bollen framåt och sidled istället för att våga gå framåt. Det utnyttjade Aspudden och skaffade sig en tremålsledning som vi lyckades reducera innan paus genom Vendela S. Hoppet fanns när andra halvlek drog igång, men vi kom aldrig upp i nivå utan släppte in två bollar till så slutresultatet blev 5-1. Vi kom helt enkelt inte upp i nivå vad vi kan och därmed var uppförsbacken mycket brant inför match två. Inget att säga om Aspuddens seger, men hade vi kommit upp i samma nivå som mot Piteå i förra omgången hade vi definitivt haft chans.

Mot Gumeliusskolan från Örebro var det en helt annan inställning och framför allt ett helt annat passningsspel. Vi tryckte tillbaka dom och kunde ta ledningen via ett självmål på hörna. Innan halvleken var slut kunde G-skolan kvittera, men det var med gott hopp om seger vi gick till pausvila. Vi fortsatte lika bra i andra och efter två mål av Molly N ledde vi med 3-1 och ca fem min kvar. Med tanke på målskillnad och chans att gå vidare tvingades vi chansa rejält framåt och att det straffade sig med två mål i baken får vi svälja. Kändes som vi var tvungna att ge det en chans i alla fall och det gjorde vi. Slutresultatet 3-3 och vi var därmed utslagna. Trots allt visade våra tjejer mer att sitt kunnande i match och alla i laget, förutom fyra tjejer i nian, får ju chansen igen nästa år. Då dj…. Ska vi slåss om guldet!

Alla tjejer har skött sig bra, synd bara på första matchen där vi inte kom rätt utan underpresterade. I andra matchen var det betydligt bättre, men ”berget att bestiga” efter 1-5 i första matchen blev för tuff. För första gången någonsin i Skol-SM hade vi en spelare med från årskurs 7, Wilma Nordalen, och hon var strålande bra i båda matcherna. Hon får ju faktiskt två chanser till på ett Skol-SM guld.

 

Ola/Björne/Ogge


(2022-03-30)

Det blev seger i SM semifinalen för killarna mot Engelbrektsskolan (Djurgårdens skola) med 3-0 efter 0-0 i ht. Vi började darrigt och kom undan med blotta förskräckelsen under första 15-20 min när dom utsatte oss för tuff press som vi inte lyckades spela oss ur. En del farliga bolltapp i eget straffområde höll på att straffa sig ordentligt. Lite ”nerverna utanpå-varning” över det hela, men när det värsta lagt sig kunde vi börja rulla boll som vanligt. Då lyckades vi också skapa en del halvchanser, men det där lilla extra saknades i avslutningarna. Som helhet en ganska jämn halvlek där det kändes som vi var mest nöjda att det var mållöst. Med vinden i ryggen i andra halvlek blev vi genast vassare och kunde skapa mer framåt.

Ledningsmålet kom lite slumpartat på ett skott från Viktor Svensson som slank in under deras mv. Efter det hade vi flera chanser att utöka ledningen, men avsluten var för tama. 2-0 kom med ca 12-13 min kvar på en omställning där Jonte Tedeholm kom fri på vänster kanten och avslutade distinkt utan chans för keepern. Inte långt därefter på en ny omställning ”dödade” Josef Abdo matchen. Han vrickade bollen snyggt förbi deras försvarare och bombade in bollen. Just i senare delen av matchen blev det lite öppna hav då dom chansade framåt och flyttade fram mkt folk, men vi stod emot bra och de lyckades inte skapa någon riktig farlig chans.

Som helhet en helgjuten insats av hela laget (frånsett första 15-20 min) där vi rullade runt bollen bra och hade tålamod. Planens gigant var Viktor Svensson (Dalkurd) som dominerade totalt från sin defensiva mittfältsroll. Simon Eriksson (Dalkurd) i målet var säkerheten själv och tokstabil matchen igenom. Måste även ge stort beröm till hö back Leo Blanco (Sirius) som var mkt bra. De tre stack ut lite extra, men alla som spelade svarade för klart bra insatser. Hos motståndarna fanns ett par spelare som gjort landskamper och några till som varit uttagna på läger så det var en riktigt fin skalp vi tog.

Nån gång i maj väntar nu finalspel i Göteborg mot Änglagårdsskolan (Blåvitts skola) och Norrportsskolan från Ystad. Återkommer med exakt datum när vi får besked.

 

Ola/Björne/Ogge


(2022-03-22)

Underbara mornar nu, klarblå himmel och lite krispigt. Varmare ju längre in på förmiddagen vi kommer och det gör mycket för energin också. Fortfarande snö och is i norrlägen som säkert har några veckors livslängd kvar. Sommartider hej hej sommartider. Ja till helgen händer det och vi får allt ljusare kvällar. Det passar ju bra för nu blir det snart seriespel i fotbollen och skönt så man får åka och titta på lite livematcher igen.

VM-kval på torsdag mot Tjeckien och det ska väl inte vara nåt problem. Problemen kommer nog i kvalfinalen i så fall borta mot Polen. Konstigt nog, och orättvist, behöver dom inte spela nån semifinal då Ryssland fått kalla handen att lira. Borde inte ett annat land fått chansen istället? FIFA och Uefa kan verkligen konsten att ta underliga beslut. Bara att Qatar köpt sig ett VM säger väl allt.

För Uppsalapubliken är exv bandyfinalen en happening, men aldrig en Siriusmatch. Finns inget riktigt genuint intresse utan det verkar vara roligare att inta en ”bandyfrukost” bestående av pytt, starköl och jäger än att heja på stadens lag i en allsvensk match i fotboll eller bandy. Med tanke på den fotboll och bandy som respektive Sirius-lag presterar borde det vara betydligt mer med publik på hemmamatcherna. Det är kanske för lite ”happening” för att passa Uppsalaborna?

AIK, Djurgården och Bajen har ju alla tre en extra hemmamatch när de spelar på Studan. Deras supportrar dominerar helt arenan då. Xavi har tagit över Barca och gjort dom till Barca igen. Han tog sitt gäng och åkte till Bernabeu i Madrid och förnedrade hemmalaget med 4-0. Ge honom ett eller ett par år till så kommer Barca dominera Europafotbollen igen. I år får dom nöja sig vinna B- turneringen Europaleaque.

I Europa Conference Leaque ångar norska Bodö Glimt på. De har haft lekstuga med bl a Mourinho och Roma och senast slog de ut AZ Alkmaar. De spelar en positiv och rolig fotboll så har inte inte sett dom än, titta i nästa omgång. Hur kan ett norskt lag från trakterna av Nordpolen vara så bra och vi har inget lag kvar i nån av europacuperna. Inte läge att slå sig för bröstet och hylla klassen på allsvenskan.

Börjar klia i fingrarna både vad gäller golf och att få på sommardäcken. Får vi nåt mer bakslag? Svaret på den frågan är tveklöst ett stort ja, frågan är bara när? Trots att mitt psyke kan rasa ihop och mitt humör fullständigt skrynkla ihop sig kommer jag klara det också.

740 10 har alltid varit vårt postnummer. Helt plötsligt har nån med lite jobb kommit på att nu djäklar ska vi ändra en massa postnummer så jag får lite och göra om dagarna och dessutom krångla till det för en folk. Vad det nya numret är har jag faktiskt ingen aning om utan jag kommer även fortsättningsvis skriva 740 10.

Skol-SM för killarna nästa onsdag kl 11 på Löten och tjejerna två veckor senare i Stockholm.

 

Ola


(2022-03-14)

Björne och jag gjorde en snabb besiktning av vår plan i morse. Ingen munter syn direkt då den fortfarande är täckt med snö och tjock is. Känns som den kan vara spelbar i maj. Nja, så illa ska det väl inte. Det lär dock inte handla om några dagar utan i bästa fall några veckor om det inte händer nåt drastiskt nattetid. Det är minusgraderna på nätterna + att planen ligger i skugga större delen av dagen. Vi får alltså räkna med ytterligare ett par veckor på Valsätra.


Den här veckan har vi två elever på landslagsläger på Bosön. Det är 06-orna Jonte Tedeholm (Sirius) och Anton Falk (Dalkurd/AIK) och vi önskar de båda stort lycka till samt även  till Fanny Öhngren SAIF/IK Uppsala ska på riksläger för 06-tjejer.


Ligacupen för U16-17-19 är nu färdigspelade och nu återstår slutspel innan seriespelet börjar om några veckor.


Skol-SM står för dörren också och killarna kommer spela hemma på Löten mot Engelbrektsskolan (Djurgårdens skola) från Sthlm. Återkommer om nån vecka med exakt dag och tid. Tjejerna får åka till Sthlm och ta sig an Aspuddens skola och en skola från Örebro. Tid och plats kommer senare.
Mycket om och kring fotbollen nu och vad som ska hända med VM-kvalet för Sverige. Får Ryssland vara med till slut ändå? I så fall drar vi oss ur liksom Tjeckien och Polen. Här har Uefa och FIFA något att ta tag i. VM i Qatar nästa vinter känns ju ganska oviktigt nu.


Nu hoppas vi på plusgrader på nätterna ett par veckor så allt som påminner om vinter försvinner.

 


Ola

 


(2022-03-02)

Vi kom tillbaka från sportlov och möttes av vår plan som var ett vackert snölandskap med ca två dm snö och med is där under. Givetvis är den ospelbar någon, men mest troligt, några veckor till. Vi får hålla till på Valsätra tills regn, vind och många plusgrader gör vår plan spelbar igen.

Till råga på allt dyker det upp nya djävulskaper när pandemin blivit hanterbar. Jag tänker på kriget. Trodde i min enfald att det var slut på såna människor som försöker lösa eller snarare skapar problem på det sättet.

Fotbollen har börjat rulla hör hemma med svenska cupen och ligacupen för U16, U17 och U19 och dessutom massor av träningsmatcher för ungdomslag. Som vanligt har vi varit runt och kollat lite för det är ju alltid nyttigt att se många elever i matchsituationer.

Snacka om att det känns lättare att hoppa i bilen varje morgon nu när det är ljust. En enorm skillnad att glida in mot Uppsala och Gottsunda. Nu inväntar vi bara att det ska bli sommartid också så vi får lite ljus efter kl 18 också. Det är en efterlängtad tid vi går mot nu.

Sirius tappade viktiga poäng hemma mot Trelleborg så nu krävs seger borta mot Kalmar för att gå vidare. Det Siriuslag som spelar med krökta klubbor på is har gjort det dj….. bra. Ligger under med 2-1 i matcher och på torsdag är man på plats för tredje gången på kort tid. Bandy finns i blodet hos mig sen tiden i Västerås. En kul sport att spela, men inte alltid lika rolig och lätt att titta. Bollen är svår att se, men när spelarna höjer klubborna kan man jubla för mål och sen fråga den som bredvid om det var snyggt.

Min bandykarriär innehåller bl a två JSM-guld med VSK som tung och hårdskjutande center. Dundrade in hörnor från båda håll. Blev faktiskt uttagen till J-landslaget, men tackade nej. Min motivering till förbundskaptenen var att det var bättre han tog med någon som i framtiden skulle satsa på bandy, jag hade bestämt mig för fotbollen redan.

Nu hoppas vi på plusgrader och regn så vi får träna hemma i Gottsunda igen. Sommartid, påsk och påsklov inom räckhåll så nu börjar det verkligen skönjas lite ljus i tunneln. För att inte tala om en kommande golfsäsong.

 

Ola


 


Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg