Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.


Tidigare publicerade bloggar


(2018-03-19)

Det har varit en stor bandyhelg i Uppsala då finalen i den numera ganska smala sporten kommit "hem igen" som det hetat i reklamen. Trevligt tycker jag som en gammal bandyspelare för när man körde finalen på Tele2 kändes det inte speciellt äkta. Till sporten hör ju den dova bandyapplåden (med tjocka handskar på) och en portfölj. Tycker staden, kommunen och restauranger gjort det mycket bra. Bandyfrukost på massor av ställen som givetvis betyder en inte helt nykter publik, men nån huliganism a la fotbollen blir det ju inte tal om i den här sporten. Också trevligt när lag från mindre orter, Sandviken och Edsbyn, möts. I och för sig handlar det nästan uteslutande om mindre orter i den här sporten om man bortser från damerna där AIK ofta prenumererat på en plats i damernas final. I den finalen mötte man i år ett lag från en annan liten ort, nämligen Skutskär.

I fotbollens värld här hemma i vintriga Sverige har det i helgen avgjorts cupsemifinaler i Östersund och Stockholm. Lite skilda världar där också. En match avgjordes på konstgräs i Östersund bland snövallar och skidåkare, medans den andra semin avgjordes under betydligt skönare former på Friends med grön gräsmatta (riktigt gräs) och stängt tak.

I fotbollens värld kommer nu två veckor med uppehåll från ligaspelet i Europa då det är landslagsuppehåll. Då innebär det att man får tid att se lite annat på TV och kanske också hinna med att vara lite social hemma. Två viktiga landskamper för Sverige och för en del spelare som ska övertyga Janne Andersson om att de ska få åka med till Ryssland i sommar.

Ett annat svenskt landslag som gjorde det bra var vårt U17-landslag som i torsdags kvalade in till U17-EM i England som avgörs i maj. Tyvärr har vår gamle elev Albin Ekström (tidigare SAIF, numera Gif Sundsvall) dragits med sjukdom och skadeproblem och fanns därför inte med i truppen nu. Givetvis finns chansen för Albin att ta en plats i EM-truppen om han får vara skadefri nu under våren.

Måste säga att jag är glatt överraskad över hur bra Fredrik Ljungberg varit såhär långt i Viasatstudion under Champions League sändningarna. Kunde dom bara få Erik Niva att vara lite kortare och komma till skott snabbare i sina inlägg är jag nöjd. Rent fotbollsmässigt tycker jag inte han har så mycket att tillföra, men ok, han kan mycket kuriosa runt lagen och spelare så det är möjligt han fyller sin plats ändå.

Tyvärr har vädret gjort så att vi fått fortsätta med vår lättare styrketräning i skolan den här veckan också. Trots allt är det roligare att spela fotboll om man är stark och i bra fysisk form. Många har också blivit mycket starkare under den här tiden och det märks speciellt när vi kör plankan där resultaten förbättrats på ett remarkabelt sätt. Nu ser vi i alla fall plusgrader närma sig i horisonten så det finns hopp kommande vecka om uteträning igen. Törs dock inte säga för mycket då bakslagen kommit betydligt oftare än brev som delas ut från Postnord.

Två veckor till påsklov, nu tar vi vara på det både vad gäller träning och skola.


Ola Rydstrand

e-post
Tränare i
fotbollsprofilen

 

19 mars 2018