Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar

 


(2021-05-16)

Det är tuffa tider nu för en hel del tränare i Allsvenskan. En del förväntade topplag går inte på räls just nu och det gäller väl främst storstadslagen AIK, Bajen,DIF och då Blåvitt förstås. Det skriks på Friends läktare att Brännan måste avgå, Kim och Tollesson DIF har inlett svagt och Marti var ifrågasatt innan derbyvinsten i söndags. Blåvitt sparkade Stahre redan innan serien satte igång så där händer inget än på ett tag.

Beträffande vår tidigare kollega ”Brännan” har det tufft just nu, men jag har svårt att se ett tränarbyte ge resultat pga det helt enkelt rör sig om dåliga rekryteringar och en konstigt sammansatt trupp som han inte var med om att sätta ihop. Det skötte ju nämligen VD/Sportchef Manuel Lindberg och det verkar inte riktigt ha varit hans grej. Han gick i fällan med både Guidetti och Durmaz. Två namn där datumet nog gått ut. Viktor Fisher har heller inte visat mycket, det kanske är en anledning till att AIK fick chansen att låna honom. Som det ser ut nu får Gnaget slåss i nedre regionerna tillsammans med bl a Sirius. Ett av två lag som ännu inte vunnit i årets serie. De närmaste tre matcherna kommer att avgöra mkt för Sirius. Halmstad, Värnamo och BP står på programmet och 6-7 poäng på de matcherna skulle nog sitta som hand i handsken, om inte får vi nog finna oss i att det handlar om att överleva resten av säsongen och många svettiga matcher för ”Kittens” gäng framöver.

Att Malmö och Häcken kommer slåss om guldet känns redan klart. Ogge var på ett intressant studiebesök nyligen i Barcelona. Det innehöll bl a ett besök på akademin La Masia och fotbollssnack med Todd Cruyff (gift med Johans dotter) som driver en akademi i Tarragona. Hans filosofi gällande träning av unga spelare stämde enligt Ogge bra inpå sättet vi jobbar på och det känns ju kul. Han såg också nåt av de yngre lagen i Barca lira match och det blev han riktigt imponerad av.

Till sist också ett stort grattis Angelina Klingberg som går i åttan hos oss. Ett inhopp i slutet av segermatchen i söndags mot IFK Kalmar innebar allsvensk debut för 14-åringen. Vi har även en tjej i nian, Sonja Ekholm 15 år som också lirat allsvenskt i år, men som för tillfället är skadad. Tyvärr fick hon pga det lämna återbud till 07-landslagets tre matcher i Portugal.

Nu går vi bara och väntar på att vår gamle elev, August Ljungberg född 05, får göra sin första start för Sirius i Allsvenskan.

 

Ola


(2023-05-02)

Uppsalas stordag är över och helt utan deltagande från mig. Jag höll mig långt ifrån stan och även långt ifrån eldar här hemma. Det är många år sen jag var inne i stan bland fulla studenter som åker nedför Fyrisån i nåt som möjligen kan liknas vid båtar.

Valborg är ju för att hälsa våren välkommen, men den här gången fanns ingen ”gäst” att hälsa välkommen utan det är fortsatt vinterkläder på som gäller. Kan för övrigt meddela att jag, Björne och Ogge har burit våra täckbyxor och tjocka jackor sen i oktober. Nu är vi framme i maj så det handlar om närmare sju månader.

Golfsäsongen är inledd och mina nya järnklubbor ”går som tåget”. I söndags smällde man till med 69 netto och med mitt hcp innebär det att jag gick åtta över banans par. Det blir inte lätt för de jag ska tävla mot i år. Att golf är en materialsport tog mig ca 27 år att fatta.

Sirius är fortfarande utan seger utan man har så här långt tagit sina pinnar via kryss. Det håller inte i längden utan det måste ramla in trepoängare med jämna mellanrum. Mot AIK stod dom upp bra och var det bättre laget i första halvlek, men fortsatt uddlösa framåt. AIK tog över i andra och skapade några vassa chanser, men de saknar också spets både framåt och på mitten.

Pep’s Manchester City verkar inte gå att stoppa och det kommer bli ett nytt ligaguld med Håland som den store härföraren. För mig är De Bruyne deras viktigaste spelare och han ligger bakom det mesta. För mitt Wolves blev det ”härdsmälta” och 0-6 mot Brighton. För dåligt och orkar inte ens kommentera det. En åsikt har jag och den står jag för. De skulle behöva några till britter i laget för de små tekniska portugiserna äter de brittiska fysmonsterna som snacks i duellerna. Nu tror jag Wolves lyckas hålla sig kvar ändå, men till nästa år måste man scouta och värva smartare.

Nu inväntar vi bara ”kortbyxväder” resten av maj.

 

Ola


(2023-04-25)

Allsvenskan rullar på precis som våra träningar i skolan. Sen en tid tillbaka tränar vi på vår ”lilla plan” nedanför Treklangen och det fungerar utmärkt. Allt blir lättare och eleverna ska utan problem hinna till lektionerna. 

I Allsvenskan har de två lag man följer lite extra, Sirius och AIK, spelat ihop tre poäng var så här långt. Det är väl ok för det ena laget, men lite ”krisstämpel” för det andra. AIK har tre torskar och en seger, mot Bajen, och det är inte godkänt. Sirius har tre X och en torsk och det är väl kanske ok. Torsk med 4-1 mot Häcken och där var det ren och skär klasskillnad. Just de här två lagen möts i nästa omgång på Friends och det blir intressant. Kan Sirius slå ett ”stukat” AIK där ett par stjärnvärvningar gärna uttalar sitt missnöje över att vara bänkade? För Fisher och Durmaz är det väl dags att visa i match att de är så bra som de själva verkar tycka. 

Inte omöjligt, men då måste de blåsvarta bli mycket vassare framåt och inte ge bort mål som de gjort i ett par matcher. Kommer AIK ut revanschsugna och lika taggade som i mötet mot Bajen kan det bli en tuff eftermiddag för Sirius. Svårtippad match onekligen, men med en pistol mot tinningen skulle jag lägga min röst på AIK. 

Sonja Ekholm (född-07) som går hos oss i 9:an fick göra sin allsvenska debut borta mot Kristianstad i 4-0 förlusten. Det blev väl ca 6-7 minuter för Sonja, men det lär bli fler minuter och kanske t.o.m halvlekar framöver. 
Vår gamle elev August Ljungberg (född -05) har fått inhopp både mot Varberg och Häcken och här kommer nog en plats i startelvan inom snar framtid. Han har sett riktigt pigg och företagsam ut och nu hoppas vi bara Agge får vara hel. I Sirius är även Agges gamla klasskompisar från Gottsundaskolan Isac Antholm och Liam Uddfalk uppe och tränar med A-laget. Inom en snar framtid kanske det finns en fem-sex Uppsalakillar på planen samtidigt. 

Förra helgen gjorde man ”bokslut” för årets jobb med skogshuggning, vedklyvning och hopsamlande av ris. Bra timing av mig för nu är golfsäsongen inte långt borta. På lördag blir det årets första runda i Sverige och med nya klubbor kommer det här att bli en grym säsong. 
Andra vårsysslor är också klara dvs sommardäck på och besiktning av bilen. Alltid nervöst att rulla in hos bilbesiktningen, men den här gången blev det ingen tvåa på handbromsen trots att den kändes lika som den gjort de två senaste åren och då har det blivit ombesiktning, puh!

I skolan händer det mycket den här tiden på året. Nationella prov och vårshow för niorna och dessutom dyker det upp klämdagar lite då och då så det finns inte så mycket att vinka på i terminens slut. 

Alla fotbollselever har mycket matcher och en massa cuper så belastningen på våra träningar just nu och fram till sommarlovet är inte så tuff.  

Nu väntar vi bara på att värmen kommer tillbaka. 


Ola


(2022-03-13)

Att mars numera är en vintermånad får vi tydliga bevis för nu. I skrivande stund har nästa snöoväder kommit in över oss och skiten vräker ned. Inte helt lätt att jobba med fotboll just nu, men vi har klarat det tidigare och vi gör det nu också. Tycker kommunen sköter plogningen av planerna bra. Såg en bra match igår mellan DIF-MFF och skåningarnas första kvart var inte att leka med. Hade dom gjort ett mål til då (straffmiss bl a) hade nog matchen varit över. Nu vann ”gårdarna” på straffar, trots att MFF satte sina fem? Jo, visst var Kiese-Thelin straff innanför linjen?

Varför finns inte samma system som i England med ett chip i bollen som sänder ett pip till domarens klocka om bollen är över linjen? Gjorde också ett besök på Löten i söndags och såg en del elever spela match med U15 i akademin. Tyvärr torsk mot Bele/Barkarby, men det jag såg av våra elever såg klart godkänt ut.

Just far det tankar i skallen om varför man inte tillbringar dom här månaderna i Spanien. Satt och såg Joels match där nere på datan i lördags och då var det ca 30 grader i Murcia mitt på dagen. Tänk vad en sargad kropp skulle vara mjuk och fin i värmen.

Varför får vi tillbaka ”elpengar”? Skippa en del av skatt och moms på räkningarna istället. Varför är nätavgifterna till statliga Vattenfall så dyr? Vad kostade det staten att försäkringskassan var tvungna att nyanställa 100 personer för att klara de här utbetalningarna?

Melodifestivalen har som vanligt gått oförmärkt förbi här hemma, men jag hörde på radion i morse att Loreen vann igen. Jaha, nu börjar snacket direkt om Europa-finalen och det kommer också att gå oförmärkt förbi här hemma. Jag håller på Johnny Logan, han är väl alltid med i finalen va?

Jag har gigantiska vedhögar som ligger och väntar på att jag ska börja klyva. Regeringen hemma har sagt att jag måste vänta till värmen kommer och elpriserna sjunker. Tyvärr kommer vedklyvning och golfspel att krocka då. Skol-SM semi för tjejerna närmar sig och nu är det bara 14 dagar kvar. Vi har en del skador, men när det väl är dags brukar alla stå där på planen och vara speldugliga.

Mycket fotboll på TV i veckan med bl a Champions League. Onsdag åker Liverpool till Madrid för att försöka hämta upp underläget från hemmamötet. Klarar man inte Bornemouth borta så är det väl långsökt att hämta upp ett stort underläge på Bernabeau.

 

Ola


(2022-03-08)

Vår plan med att kunna träna på planen vid skolan efter sportlovet gick inte i lås. När jag satt i kortbyxor och stekte i solen nere i Spanien fick man rapporter om snökaos hemma och då förstod man att det var kört. Det var onekligen skönt att få lira lite golf och må bra i värmen. Man var inte alls lika stel på mornarna när man klev ur sängen så ni förstår att man längtar tills vi får lite värme här också.

Visst fungerar det bra att träna på Valsätra, men träningarna blir aningen kortare för att eleverna ska hinna till nästa lektion i skolan. Svenska cupen har kommit fram till kvartsfinaler och där väntar ett intressant derby mellan Bajen och Gnaget. Tycker det känns som vår gamle medarbetare på skolan, Andreas Brännström, börjar få lite ordning på AIK. Så här långt tycker jag det ser lovande ut med ett mer spelande Solna-lag. För Sirius del slutade cupspelet nere i Mjällby. Trots 2-0 ledning i andra halvlek vände Mjällby matchen på 10 minuter och vann 3-2. Sånt får bara inte hända!

Nu har Liverpools supportrar fått lite luft igen efter 7-0 mot Man U. Bedrövligt att se United-spelarna ge upp totalt och en sån som Bruno Fernandez borde få stå över en månadslön eller två. Viftade bara med armarna och ville bli utbytt. Bit ihop och kämpa för he…..!

Själv började jag dagen med frukost framför TV:n och Vasaloppet. Intressant, nja! Som att se målarfärg torka. Däremot har jag alltid vara lite sugen att prova, men det kommer att stanna vid det.

Mitt lag, Wolves, lyckades vinna hemma mot Tottenham med 1-0. Det mest otroliga med den segern var målskytten. Mannen med armar insnärjda med babyolja chokade alla genom att dra upp en volley i krysset. 99 av 100 såna lägen för honom brukar sluta med att bollen landar högt uppe på läktaren. Kall vecka nu med snövarningar, men tvärtemot en United-spelare biter vi ihop och kör på.

Just ordet ”köra” hör man alltid i intervjuer med Blåvitts tränare Micke Stahre. Numera räcker det inte utan det måste till en spelidé också, och efter cupfiaskot för Blåvitt skriker fansen om hans avgång. Det stundar tuffa tider på västkusten.

Nu kämpar vi vidare mot påsken!

 

Ola


(2023-02-06)

Lite besvärliga förhållanden på slutet med kyla och snö gör att vi fortfarande håller till på Valsätra. Vi sikar på att vara tillbaka på vår plan vid skolan efter sportlovet om vädret tillåter.

Nu har vi fått datum för tjejernas semifinal i SM. Måndag 27/3 kl 12.00 mötet vi Aspudden i Stockholm på Aspuddens IP. Känd bra att den matchen ligger en bit bort då en del av tjejerna dragits med sjukdomar och skador. Nu finns det gott om tid att bli kry och hitta formen.

Hitta formen är det många elitlag i Sverige som försöker göra nu på varmare breddgrader inför stundande cupspel här hemma. På de varmare ställen som Spanien och Portugal har det förresten inte varit så varmt på slutet. Kalla mornar och kvällar och ca 12-13 grader på dagarna.

Jag är lite kluven gällande cupen och dess upplägg. Det blir allvar direkt och det innebär att många unga spelare inte får chansen när det handlar om tävlingsspel direkt.

Vår gamle elev Benji Kimpioka lånades ut av AIK till Luzern i Schweiz och han gjorde segermålet direkt i första matchen för sin nya klubb. Vår gamle kollega Andreas Brännström är numera chefstränare i AIK och ingen av oss är direkt orolig utan vi är tämligen överens om att det kommer gå bra. Ljuset har kommit tillbaka och bara på nån vecka märktes stor skillnad. Inte helt kolsvart när man sätter sig i bilen på morgonen och genast känns allt mycket lättare.

Lättare känns det också att hålla på Wolves just nu. 3-0 hemma mot Liverpool och nu har vi börjat klättringen mot övre halvan. Onekligen gjorde ledningen ett bra fönster och det har kommit in kvalitetsspelare. Man kan gå rakryggad in i personalrummet den här veckan där några av kollegorna (bl a Ogge) nog kommer vara ganska tysta. I fredags fick man höra hur iskalla Wolves är och att Pool alltid kör över dom. Vad säger man om Liverpool nu då? Usel backlinje just nu och framåt känns både Salah och Nunez ganska ”kalla”. Vem får sparken först, Kloop eller Potter i Chelsea? Inte direkt så man bryr sig!

Två veckor kvar till sportlov och lite golf Spanien, längtar!

 

Ola


(2023-01-17)

Efter jullovet har vädret gäckat oss en del och vi har fått hålla till i Idrottshallen mestadels. Vår lilla plan är alldeles för blöt för tillfället och det innebär att vi kommande veckor kör alla pass på Valsätra. Solen som man inte trodde fanns har visat sig lite de senaste dagarna och det piggar ju alltid upp så här i januari.

VM lämnade inga större avtryck hos mig och jag hoppas verkligen det var sista gången ett VM avgörs i nov-dec för den rätta feelingen finns inte där då. Sammanfattningsvis får vi väl säga, skönt att Messi till slut fick sitt VM-guld och därmed lämnar vi det hän.

Säsongen här hemma närmar sig och träningsmatcherna har så smått börjat komma igång. Om ett par veckor börjar Svenska Cupen och Ligacupen för ungdomarna och sen innan vi vet ordet av är Allsvenskan igång igen. Björne, jag och Ogge medverkade för en tid sen i en podd om ungdomsfotboll som BP:s tidigare akademichef Ola Larsson håller i. Intressant surr och är nån intresserad av att lyssna så sök på ”En podd om ungdomsfotboll”.

Jag tillbringade 1v av jullovet i Spanien och fick lite skön värme och energi. 23-24 grader på dagarna, men kalla kvällar och morgnar. Det står man faktiskt ut med där nere. Tyvärr hade Joel’s lag uppehåll från matchandet, men fick se några träningar i alla fall. Det går väl sådär i ligan, men gårdagens seger hemma mot Cartagena B slutade med en viktig 2-0 seger.

Har hunnit se en hel del Premier League under helgerna och mina reflektioner är följande: Arsenal ser ruggigt starka ut och spelar en kul fotboll. Som det ser ut nu blir dom svårstoppade. Ödegaard imponerar stort på mig. Manchester City är givetvis med och gör upp, men till och från tycker jag det hackar en del. I vissa matcher går det för sakta och spelet blir omständigt. Kvalitet finns i överflöd och givet förste utmanare till Arsenal.

Newcastle verkar ha lyckats med att ”köpa” en topplats och med A Isak tillbaka kan det räcka till en Champions Leagueplats.

Liverpool har stora problem och är inte alls bra. Många spelare där som sett sina bästa dagar och kanske har de drabbats av ”VT”. Vinsttrötthet” och Klopp verkar ha problem att motivera truppen.

Till sist då givetvis några ord om mitt lag, Wolves. De har gjort minst mål tillsammans med Gillingham i hela seriesystemet i England. Det innebär att man slåss i botten, men jag är säker på att de till slut hamnar mitt i tabellen. Några vassa nyförvärv och skadade spelare tillbaka samt ny tränare i form av Julen Lopetegui gör att jag sitter lugn i båten. De kommer ta de poäng som behövs framöver.

Tills fotbollen här hemma drar igång på allvar får man hålla till godo med VM i ”hands hela tiden” dvs handboll på teve.

Nu kör vi på med träningarna på Valsätra och ser fram emot när tjejerna ska spela semifinal i SM nån gång i mars-april.

 

Ola


Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg