Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

Tidigare publicerade bloggar

(2020-01-19)

Vi närmar oss slutet av januari och Bore är fortfarande snäll mot oss. Kan inte vara en bättre vinter än vad vi har just nu, inga problem att träna ute och faktiskt har solen visat sig också. Bara vi inte kommer att straffas för hårt i februari och mars.

I tisdags förra veckan hade vi introduktionsträning för nya elever i Footyard och det kom runt 15 intresserade elever. Det fanns några riktigt guldkorn i den gruppen och som helhet var standarden klart bra. Det känns som ungdomsfotbollen i Uppsala är på rätt väg med mera träning och mer riktig träning ner i åldrarna.

På torsdagen var det dags för infokväll i skolan och vi hade väl inte så stora förväntningar på att sådär jättemånga skulle komma med tanke på att mötet i november var så välbesökt. Det rasade dock in en hel del folk och som helhet blev det riktigt bra. Många är intresserade av skolan och fotbollsprofilen och det är givetvis jättekul.

Träningsmatcherna har börjat rulla igång och även om vi får vänta några veckor till innan alla ungdomslag börjar lira matcher så syns ljuset i tunneln. På den stora scenen i Europa rullar ligorna på som vanligt. Zlatan i Milan har gjort att "vi" fått upp ögonen igen för en annars ganska sömnig liga som heter Serie A. Såg hans debut för Milan för nån vecka sen och helt klart gör han skillnad fortfarande trots sin höga "fotbollsålder".

Nu har ju också Norge fått nån som kan hävda sig utan skidor i Europa. Haaland svarade för en hygglig debut i Dortmund när han hoppade in och stänkte dit ett hattrick direkt. Imponerande av den store pojken som under hösten öste in mål i Red Bull Salzburg. Dortmund blir väl en lagom mellanstation för honom innan nån av de stora drakarna slår till och handlar. Känns som han ligger steget före Alexander Isak i utvecklingen va?

Själv stängde jag av datorn i lördags när Southampton gjorde 2-0 mot Wolves i första halvlek. Slog snabbt på den i andra när 1-2 kom och sen blev klang och jubel och en 3-2 seger. Den var oerhört viktig för nu väntar Liverpool, Man U och Leicester för en sliten och skadedrabbad trupp. Fönstret är öppet så jag hoppas på två nya bra spelare den närmaste veckan.

Joels lag i Spanien San Roque de Lepe går som tåget just nu och i lördagskväll blev det seger i bortamatchen mot topplaget Ceuta. Tre timmar i buss och sen med båt nån timme över till Afrika. Ceuta är en lite enklav som tillhör Spanien och ligger högst upp i Afrika. Att dom vann den matchen var en bedrift för de var helt utspelade och fick jaga boll matchen igenom, men övermod hos hemmalaget och två vassa kontringar så var 2-0 segern ett faktum. Veckan innan slog man det andra topplaget Real Betis II hemma med 1-0 och klättringen i tabellen har börjat. Nu ligger man mitt i och har ett tryggt avstånd till nedflyttningsstrecket.

Att jag håller på Wolves och AIK i fotbollen vet ju ni som läser den här spalten regelbundet och ni vet också att jag inte direkt gillar hockey. Trots det har jag ett favoritlag som jag alltid kollar hur det går för. Inte i SHL, men väl i NHL. Laget är Florida Panthers och det har sin orsak i att jag för många år sen var i Florida och Fort Lauderdale några ggr på vintern och då blev det att man gick på hockey. I bandy då? Ja det är väl inte direkt så att man kollar några matcher, men jag brukar alltid ha koll på hur det går för Sirius. Det har ju inte direkt varit muntert på många år, men nu är dom ju riktigt bra. Vore grymt om de kunde ta sig till slutspelet och tänk en final på Studan med Sirius.

Handboll däremot kan jag inget om förutom att Jerry Tollbring är från Rimbo och spelar i landslaget. Han var inte så tokig i fotboll när han var yngre för vi hade tuffa matcher mot dom med både Almunge och Edsbro.

Nu hoppas vi på en ny bra skolvecka och en grön träningsplan.

Ola Rydstrand

e-post