Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar


(2021-09-03)

Då har vi avslutat den andra veckan efter sommarlovet. Alla profilgrupper i fotbollen har hunnit med minst två pass. Givetvis är det alltid spännande med de nya sexorna och de gnuggas nu hårt med teknik och passningar. Även i årskurs sju och åtta har det kommit en del nya elever och det ser ut som de snabbt har acklimatiserat sig i sina klasser och på träningsplanen.

Sommaren var varm och skön, men helt klart blev det väl varmt några ggr att spela golf. Hellre det än blåst kyla och regn. Rent fotbollsmässigt blev det ju ett trevligt OS även om silvret i fotbollen sved mycket. Ändå oerhört imponerad av tjejerna och har någon sett en bättre dammatch än den mot USA? Givetvis var vi många som jobbar på skolan som följde våra ”gamla” elever, Nathalie Björn och Filippa Angeldahl, mycket noga. Strålande insatser av båda genom hela turneringen, Filippa som inte varit ordinarie innan startade alla matcher och tog för sig rejält. Nattis som mb visade att hon i den positionen är en av de absolut bästa på den här nivån. Det som sticker ut är hennes passningsfot och en förmåga att kunna trycka bollen genom lagdelar. Hon visade heller inga nerver i finalens straffläggning utan satte dit den hur säkert som helst.

Det som är glädjande för båda de här tjejerna är att de nu kan leva på sin fotboll och kanske till och med kan stoppa undan en slant. Nattis har sen en tid flyttat till Liverpool och lirar för Everton. Filippa blev i dagarna klar för Manchester City och båda dom här tjejerna är utmärkta förebilder för alla fotbollstjejer i Uppsala och på Gottsundaskolan. Man ska ha klart för sig att det ligger hårt jobb bakom och jag kan lova att de inte missade många träningar under sina fyra år på skolan.

Wow, Sverige-Spanien blev en höjdarmatch i torsdags. Nu var vi inte alls lika defensiva och bakåtlutade som vid mötet i Sevilla och räknar man målchanser i matchen var det klar fördel Sverige. Isak och Kulusevski var grymma där framme och jag blev också imponerat Filip Helander. Nu gäller det bara att åka till Grekland på onsdag och leverera igen. Förstaplatsen i gruppen är inom räckhåll, men vi får inte tappa poäng mot varken grekerna, Kosovo eller Georgien. Spanien borta väntar i november! Enda orosmomentet nu är om Janne A tar ut Zlatan till nästa samling!

Två stora sthlmsklubbar har nyligen varit på besök på Studan. 0-1 och 1-0 och jag tycker ingen av de två imponerade. AIK imponerar sällan, men är bra på att vinna matcher och i slutändan är det vad det handlar om. DIF såg oerhört tama och verkar ur form för i två matcher mot Mjällby innan Siriusfighten såg de heller inte vassa ut. Nu närmast dyker derbyspöket upp igen i form av Bajen. Sirius fick utdelning mot DIF och slår man Östersund hemma i nästa match tror jag man klarar sig från de absoluta bottenstriden.

Både killar och tjejer är anmälda till skol-SM i år. För killarnas del blir det med uteslutande nior i laget, medan däremot tjejerna kommer att bestå av spelare från bland, åttan och kanske även nån från sjuan. Normalt sett är skol SM till för niorna, men det skulle vara tufft för tjejerna att ställa upp med fyra utespelare och en keeper så här tvingas vi fylla på underifrån. Vi återkommer med motstånd och tider när det drar ihop sig till matcher.

Ola


(2021-05-31)

Ja, nog blev det regn förra veckan! Håll i hatten vad vatten det kom och det innebar en mindre "swimmingpool" på tomten och en större insjö på golfbanan. Finns det nåt positivt med det då? Ja, möjligen för grundvattnet och för växtligheten. Cirka var tredje dag får man köra gräsklipparen nu och gör man inte det utan väntar en vecka får man slå hö istället. Optimalt väder även för kläckning av knott och mygg kan man ju misstänka och det är väl inte så trevligt.

Chelsea vann en bra CL-final i lördags, om det var rättvist eller inte kan diskuteras, men i fotboll räknas mål och Chelsea gjorde ju ett och Man City inget. Vem var bäst på plan? Jo det var planens minsta spelare, men säkert den som sprang mest och vann mest boll. Ngolo Kante är grym och jag älskar att se honom, vad finns egentligen i den kroppen? Han är ovärderlig för Chelsea och vinner ju mittfältet i stort sett jämnt och han kan göra det ensam.

Är det någon som tänkt på att Kevin de Bruyne nästan jämt ser ledsen ut? Den här gången förstår jag honom speciellt efter axeln i ansiktet från Rudiger. Om man bortser från det är han en grym spelare han också, men nu räckte det inte riktigt. Det är bara att inse att spelarna i de här matcherna håller en helt annan nivå än det vi får hålla till godo med här hemma i allsvenskan. Det känns emellanåt som en annan sport!

Barca har gått sådär i år och de har inte riktigt gått att känna igen. Nu värvas Kun Agero och är det verkligen något för framtiden? Visst det är en mycket bra spelare, men han har förmodligen haft sin topp och med största sannolikhet blir han inte bättre till nästa säsong. En undran är också om Koeman och Henke Larsson jobbar kvar i Barca nästa år eller blir det som alla fans vill att Xavi tar över?

500 personer på Solvallas restaurang fick se Elitloppet i söndags, men åtta lyckligt lottade personer fick se det hela utomhus - känn på den! 500 inomhus och åtta personer utomhus. Rim och reson i det, vem har svaret för det? Det vore intressant att höra hur man tänker när man sätter upp sådana restriktioner.

Jag fick min andra vaccination i fredags och jag måste säga att logistiken vid Kista mässa är grym. Från det att jag stod sist i 200-meterskön utanför till att jag hade fått sprutan tog inte mer än 6-7 minuter. Imponerande skött och bara att applådera! Förresten, kommer det att räcka med två sprutor, eller blir det en tredje framåt hösten?

Hammarby vann Svenska Cupen efter straffar mot Häcken i söndags och det är bara att gratulera alla på söder. Det är ju inte direkt vana av att få fira, var det pokalen på 109 år? Något firande i Kungsträdgården över ett hockeyguld lär det väl inte bli i år som tur är. De borde börja spela varannat eller helst vart fjärde år och få med alla NHL-spelare för då kan jag också köpa att man firar ett guld. Då kan man ju kalla det ett riktigt guld.

Den här veckan genomför vi terminens sista träningar och nu ser vi fram mot ett skönt sommarlov som både elever och lärare behöver. Coronan har inte direkt gjort det senaste året glädjefyllt och lättarbetat. I grunden är jag en positiv människa även om det inte alltid märks och jag hoppas vi snart kan få ett år med lugn och ro. Inga skolbränder och ingen Corona. Ha en bra sommar alla elever (gamla som nya) och personal (gamla som nya) på Gottsundaskolan

 

Ola


(2021-05-25)

Skolavslutning och fotbolls-EM närmar sig och det kan ju bli en riktigt trevlig sommar trots all coronaskit som fortfarande gäckar oss. Det känns väl ändå som ljuset i den tunneln börjar komma allt närmare. För egen ska det stickas i armen för andra gången på fredag och sen hoppas man på ett fullgott skydd och ett vaccinationspass.

Våra nior går in i de sista veckorna på Gottsundaskolan och jag vill passa på att ge dom mycket beröm. De tränar med samma glöd som de gjorde i sexan och de är alltid fokuserade. Högt tempo och de ställer krav på varandra och det är en fröjd att ha dom i träning. Hoppas många av dom håller ut även över gymnasiet för det finns talang och chans att bli riktigt bra för många av dom. Normalt sett brukar det vara lite si och så med motivationen i nian, men de elever vi har nu sköter sig strålande och älskar verkligen sin fotboll. Många av dom har förstått att det är verkligen höst jobb varje dag som ger och kan ge framgång längre fram i fotbollskarriären. De har numera också en bra morot i Uppsala då Sirius visat i några år att de släpper fram akademispelare i allsvenskan. Chansen finns och nu är det bara upp till ungdomarna att ta chansen när den ges. Titta bara på vår gamle elev Johan Karlsson som alltid "gnuggat" och kört max på träning och nu får han betalt för sin fina inställning till träning.

Det pågår tydligen ett hockey-VM just nu och det går inte så bra för Sverige. Man får numera stryk av länder som när en annan var ung hade skridskor med två skenor. Urholkat är förnamnet på hockey-VM som man envisas med att köra varje år när sommaren står bakom knuten. Gör om gör rätt och spela åtminstone vartannat eller var tredje år och se till att komma överens med NHL så de bästa kan vara med, då skulle jag också titta. Nu känns det otänkbart att offra några timmar för en hockeymatch på tv.

Det är tisdagkväll och väderrapporteringen talar om "syndaflod" under onsdagen. Man bävar för hur vår plan ska klara allt vatten. Det blir regnkläder på och sen får vi ser vad som händer. Känner jag våra sexor och sjuor rätt kommer de dit som vanligt och ser inget konstigt i dåligt väder utan de vill bara köra på som vanligt. Givetvis är vi med på noterna och rullar bara bollen på planen så kör vi som vanligt.

Det viskas om riktig värme fram mot nästa vecka och det ser vi verkligen fram mot. Inte mycket att vinka på nu utan snart hör vi "den blomstertid nu kommer..." och det är väl all skolpersonal och elever värda efter ett ganska jobbigt år där det trots allt har funkat bra hos oss.

 

Ola


(2021-05-17)

Usch, söndagen blev riktigt spännande, men med ett mycket bra slut. I Spanien spelade Joels lag sin sista match i kvalet till Segunda B och var tvingade att vinna hemma mot redan uppflyttningsplatsen Xerez Deportivo samtidigt som det andra laget från Jerez de Frontera Xerez CD inte fick vinna sin bortamatch. Det gjorde dom inte heller och San Roque de Lepe vann med 2-1 hemma. Dramatiskt då det stod 1-1 till ca 8 minuter kvar innan det förlösande målet kom och då ska man veta att "vi" ledde med 1-0 innan århundrades målvakstabbe höll på att förstöra allt. En strumprullare från ca 30 meter lyckades keepern släppa in och just då såg man chansen till avancemang gå upp i rök. Nu ordnade allt sig till slut och det stort firande på planen efteråt och en spännande höst väntar när ligan sätter igång.

I Spanien fick dom ta in ca 800 åskådare på matchen och jag lovar att merparten av dom rusade in på planen när slutsignalen gick. En häftig upplevelse Joel fick vara med om och nu år det bara att komma en till Sverige en månad och ladda upp inför kommande säsong.

Ingen Zlatan i EM då skadan visade sig allvarligare än alla trott från början. Givetvis tråkigt, men ska vi vara ärliga så har i alla fall jag svårt att se hur han skulle ha kunnat spelat en avgörande roll för Sverige. Har jag fel? Kanske, men åldern tar alltid ut sin rätt och jag tror nog att det kan bli bra ändå. Vi får stryk av Spanien, men ska kunna slå både Polen och Slovakien och ta oss vidare nåt steg i alla fall. Längre än så sträcker sig inte mina förhoppningar för vi ligger fortfarande långt ifrån de bästa europeiska nationerna. Har jag fel? Ja, hoppas kan man ju alltid!

Jag blir aldrig riktigt klok på hur man kommer på vissa restriktioner vi ska leva med under pandemin. Barnen får inte spela matcher, men de får umgås och vara nära varandra i skolan. Golftävlingar får man inte spela, men sällskapsrundor går bra, logiken i det? Smittar det mera om man registrerar scorer? Tyckte mig höra Tegnell säga i början av pandemin att barn och ungdomar smittar inte, nu helt plötsligt är de dom som smittar mest. Som Thomas Di Leva sjöng: "vem ska man tro på tro på tro på"...

Inte många veckor kvar att vinka på nu innan terminen är slut. Vi fortsätter att försöka hålla spelsugna elever på gott humör genom mycket tvåmålsspel på träningarna.

 

Ola


(2021-05-10)

Vi konstaterade häromdagen att vi haft samma kläder på oss sen i november, då menar jag givetvis det som vi bär ytterst. Mössa, tjock vinterjacka, täckbyxor med träningsbrallor under och vinterskor. Gott folk, det handlar om ett halvår i blåst kyla och mörka mornar. Nu ser vi en liten ljusning om prognoserna stämmer den närmaste tiden. Hoppas givetvis få hänga undan de tjocka kläderna ett tag och känna sig lite lättare när man kliver ur bilen och äntrar planen.

Som jag skrev för någon vecka sen så har det på slutet varit spel i stort sett varje gång på träningen. Vi vill hålla eleverna motiverade med tanke på att de inte får spela matcher med sina lag ännu. Det skulle kännas tufft nu att bara nöta på med teknik och passningsövningar. Coronan är en seg rackare och vill inte riktigt släppa taget om oss, men det känns i alla fall skönt att jag och Björne fått vårat första stick i armen, nu inväntar vi det andra!

Vinner Chelsea Champions League? Varför inte, tycker dom sett riktigt bra ut och Real var egentligen utan chans i hela andra matchen. I lördags gjorde de en kraftfull markering och slog City med 2-1 och den segern är skön att ha med sig inför finalen. De båda tyskarna Timo Werner och Kai Havertz spelade en helt avgörande roll. Har ni tänkt på hur många maxlöpningar många tyska spelare klarar av under en match?

CL finalen ska spelas i Turkiet enligt tidigare beslut, men med tanke på att det är karantänregler när man varit där känns det ju riktigt idiotiskt om inte UEFA kliver in och flyttar finalen mellan två engelska lag till England. Många av de här spelarna ska ju spela EM senare och att sitta i karantän innan låter väl inte så formbefrämjande.

Med två matcher kvar av play off spelet till Segunda B för Joels lag i Spanien har de allt i egna händer och en seger borta på onsdag mot Xerez och det är klart. Resultaten har gått deras väg på slutet och poängen borta mot Xerez Deportivo förra veckan var riktigt tung och ett måste. Det även bli så att i sista matchen när de möter just Xerez Deportivo bli så att de båda lagen går upp med ett kryss. Bara att kliva in och lira 0-0 i den matchen i så fall.

Från den 17:e maj är det meningen att man ska kunna få se fotboll live igen. 500 personer ska släppas in då, men jag vågar inte hoppas på för mycket förrän jag ser det med egna ögon. Allsvenskan rullar på, men nu är det väl bara tre-fyra matcher till innan EM-uppehållet och det är synd. Serien hade kunnat rulla på för det är väl inte så många allsvenska spelare som tar plats i truppen. Jo visst ja, AIK skulle drabbas då både Seb Larsson och Lustig är givna i truppen så det är bäst med ett uppehåll😜.

Ena dagen spelar man som en Gud på golfbanan för att nån dag senare, när man tror man är bra, uppträda som en nybörjare och bollträffen är bortblåst och inget funkar. Blir aldrig riktigt klok på den sporten, men beundrar de som tjänar enormt stora pengar och kan leva på det. En sak är säker, själv skulle man svultit ihjäl för länge sen om det skulle vara ens levebröd.

Nu står vi inför en kort vecka då torsdag-fredag går bort pga Kristi himmelsfärd så det skulle ju passa väldigt bra om termometern letar sig upp mot de 20 grader som utlovats. Är vi inte värda det?

 

Ola


Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg