Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar


(2020-11-16)

Andra vågen har kommit och det slår mig varje dag hur lite respekt folk visar i affären. Det är inte direkt någon stormarknad vi har hemma i Almunge, men i kön till kassan får man alltid någon upp i rygg som inte alls verkar bry sig om att hålla avstånd. Det är sällan yngre personer utan personer från en stor riskgrupp som inte verkar fatta något. Det brukar räcka med att vända sig om och se dom rakt in i ögonen för att dom ska ta ett steg tillbaka, men vem vet det kan ju vara för sent? Statsministern gick ut idag med nya restriktioner som ska gälla från den 24/11, varför inte från idag? Ja det kan man ju undra! Hur dj.... svårt ska det vara att hålla avstånd och visa respekt mot andra människor. I storstäderna verkar det som om folk inte tror det kan drabba dom. Det kanske inte det gör heller, men man kan vara smittad och smitta andra så nu är det dags för alla att börja vakna så vi slipper den här skiten fram mot nästa sommar.

Fotbollen styrs av pengar det vet vi sen länge, men att lira en helt meningslös landskamp mot Danmark med C-uppställningar i båda lagen bara för att förbunden sålt rättigheter till TV-bolag är rent löjligt. Kommentarer kring den matchen kan vi lämna bakom oss och istället glädja oss åt insatsen mot Kroatien för den ger oss lite hopp igen. Många bra insatser, men klart bäst var den "kinesiske" mittbacken Marcus Danielsson. Han måste vara given framöver och det blir nog för Pontus Jansson att nöta bänk i blågult framöver.

Vad i he... har hänt med finsk fotboll? Slog Frankrike borta och ser ut att gå mot en plats i A-gruppen nästa gång "hitte på turneringen" Nations League ska spelas nästa gång om det nu nödvändigtvis ska bli nån mer gång. Dessutom har Supomi pojka kvalificerat sig för EM och vi får nog snart se upp så dom inte är förbi oss. Det sköna höstvädret fortsätter vara med oss, men jag anar ugglor i mossen nästa vecka för då börjar temperaturen krypa nedåt. Vi kommer i största möjliga mån fortsätta vara ute så länge det går så det gäller bara för eleverna att vara rätt klädda. Det har hänt att vi tränat i flera minusgrader och en del kommer i t-shirt och kortbyxor. Det känns inte ok!

Får nog börja fundera över vinterdäck på bilen inom den närmsta framtiden, men det bär emot nåt enormt. Golfklubborna ställdes undan i lördags när sista rundan avverkades. Jodå det gick som jag hoppades, en kanonrunda och fem över banan (67 netto) får bli det man lägger till handlingarna när den säsongen ska summeras.

Förresten rasslade det till på V75 i lördags också. Det lär väl inte direkt märkas på kontot då det var många fler än jag som prickade in sjuan. Det gör inget för man hatar ju att förlora och älskar att vinna i allt, så är det bara!

 

Ola


(2020-11-11)

Vi är nu inne i en vecka med nationella prov och Nobeltema vilket innebär att schemat ser lite annorlunda ut. Alla årskurser får i alla fall minst ett träningstillfälle var och det gör inte så mkt så här i slutet av säsongen. Slut är det också i allsvenska vad gäller guldet, men många lag där under har fortfarande något eller mycket att spela för. Sirius finns i ingenmansland och nu gäller det att hitta tillbaka igen efter en period med dåliga resultat. Chanslösa i Malmö i söndags, men med Corona i truppen var man hårt brandskattade och på bänken i stort sett bara U19 spelare. MFF behövde vinna för att säkra guldet och efter 3-0 på ca 15 min var det klart. Nu gäller det för Sirius att hitta tillbaka för det är aldrig bra att avsluta serien med en massa raka förluster. Ett annat skånelag kommer nog att då lämna allsvenskan. Helsingborg torskade hemma mot Blåvitt och jag tycker dom ser riktigt bleka ut. Fattar inte hur dom ska kunna reda upp det här?

Två andra positiva överraskningar är Mjällby och Varberg som båda gjort det mycket bra och de förstnämnda är ju helt klara och det ska nog mycket till om Varberg ska ramla ur.AIK fick lite tändvätska inför derbyt när DIF-tränaren gick ut och sa att Gnaget var en lite vassare version av Falkenberg. 1-0 till AIK och nu har DIF två torskar i rad, först mot just Falkenberg och sen mot den "vassare versionen av Falken". Helt plötsligt har AIK häng på Bajen som gjorde en kullerbytta nere i Varberg. Tänk så det kan bli!😄

Tyvärr står vi nu inför ett landslagsuppehåll igen vilket innebär mörka kvällar utan boll på tv. Tycker det är rätt trist med landslagsfotboll just nu och det krävs EM eller VM för att tända till och jag vet många som håller med. Pga rådande pandemi blir det tyvärr inga infomöte för nya elever på skolan. För de som är intresserade av fotbollsprofilen kommer vi att anordna introduktionsträningar, men jag återkommer längre fram med tider och plats.

Tycker det händer konstiga saker i varenda liga (inte Bundesliga) runt om i Europa. Southampton och Aston Villa går som tåget i England och i Spanien har både Real och Barca spårat. I Italien är det snart en 40-årig forward som stjäl alla rubriker, vilket i och för sig han alltid gör. Tycker dock han ska lägga ned snacket om och kring landslaget.

Nu hoppas vi på flera fina dagar som vi haft på slutet och jobbar vidare mot en grön jul.

 

Ola


(2020-11-04)

Höstlovet och några dagars ledighet är över. Jag tillbringade fem dagar i Spanien hos Joel och det var skönt även om det inte är som förut pga kända anledningar. Munskydd är obligatorisk utomhus där nere och det är klart att det är en vanesak, men jag kan inte direkt påstå att jag vänjde mig vid det. Samma på flyget och där är det riktigt jobbigt med täckt näsa och mun. Vädret var bra ca 22-23 grader, men mornar och kvällar kalla. Fick se en hemmamatch och det var riktigt kul eftersom det blev seger med 1-0 i en tempofylld och stenhård match. Publik på 800 personer är tillåten och den siffran är framräknad på nån procentsats av arenas fulla kapacitet. Man satt med tre tomma stolar mellan sig och närmaste andra åskådare, feber kollades innan man släpptes in och det gick hela tiden vakter och kollade så att avstånden på läktaren hölls.

Träningarna i skolan är igång igen och det märks att säsongen är på väg mot sitt slut. Många tränings- och speltrötta elever så vi har ganska låg belastning på våra träningar nu ett tag framöver. Efter en regnig måndag blev det en kanonfin tisdag och prognosen för en tid framöver ser lovande ut.

Nåt som däremot inte ser så lovande ut i våra trakter är de stigande siffrorna på coronasmittade. Känns som vi vaggats in i nån sorts säkerhet under och efter sommaren och släppt en del på tyglarna och då straffas man direkt. Nu måste vi fortsätta vara försiktiga och fortsätta sköta oss som vi gjorde under våren.

I allsvenskan har Sirius svajat en del och det som ett tag såg ut att kunna bli en Europaplats verkar nu bli en mittenplacering. Trots det tycker jag det är det lag som spelar den bästa och roliga fotbollen i serien. Lag med problem är däremot Blåvitt och Helsingborg som möts i en riktig ödesmatch i helgen. Det lag som torskar där kommer med största säkerhet att som bäst få kvala sig kvar och troligen mot "Brännans" Jönköping Södra. I toppen är det i princip avgjort för det räcker ju för MFF att slå Sirius hemma på söndag så är saken klar. AIK har vaknat till liv lite och är utom fara, men man kan ju inte direkt säga att de spelar rolig fotboll. Finns liksom ingen linje i deras spel utan det bygger mer på att "köra" och lita på individuella prestationer. Sånt håller sällan i längden.

I Spanien går de två stora lagen dåligt och man kan verkligen undrar vad som kommer att hända i Barca. Ronald Koeman har tidigare inte haft så jättestora framgångar i de lag han tränat tidigare och fortsätter den här trenden är han snart utbytt. Ny president brukar betyda ny tränare i Spanien och jag är nästan säker på att nästa Barca tränare blir Xavi Hernandez. Nu är vi inne i en riktigt jobbig period och med det menar jag mörkret som kommer runt 16-16.30. Det är kämpiga timmar fram till kl 21.00 när Champions League börjar. Som tur är har säsong tre av Suburra på Netflix kommit så jag ska nog klara mig.

Nu håller vi avstånd och spritar händerna och struntar i restaurang besök under några månader så kanske vi kan börja leva normalt under nästa år.

 

Ola


 

Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg