Olas fotbollsblogg

Här kan du följa Ola Rydstrands funderingar om livet i allmänhet och fotbollslivet i synnerhet.

 

Tidigare publicerade bloggar


(2021-04-21)

Nu har vi verkligen haft några sköna dagar nere på planen, men inget varar för evigt och nu varnas för bakslag igen. Regn blåst och blötsnö väntas och rapporterna talar om en betydligt kallare period. Vi har klarat oss igenom mycket och lite skitväder ska vi väl också klara av. Eleverna brukar inte bry sig så mycket om vädret utan av erfarenhet vet vi att de tränar på bra ändå.

Undrar om inte dom börjar bli rejält sugna på att få dra igång matchandet snart. Tycker det måste finnas lite sunt förnuft med i det hela och att de får starta upp sina seriespel när vi kommer in i maj. Att bara träna och inte få tävla är inte stimulerande i längden. Har under den senaste tiden passerat en del uteserveringar i Uppsala och där kan man lugnt konstatera att avstånden inte hålls i solskenet enligt rekommendationerna så det är väl inte direkt konstigt att staden är hårt drabbad av covid och det hela är så djävla nonchalant mot de som jobbar på "Akkis".

Golfen har dragit igång, men även där råder tävlingsförbud av nån anledning. Man får spela sällskapsrundor, men inte klubbtävlingar trots att man varken har samlingar innan eller prisutdelningar efter. Logiken i det?

Själv fick jag min första vaccination i veckan och det känns ju jätteskönt. Nu är det bara att invänta kallelse till nålstick två inom sex veckor. Om det gjorde ont? Inte ett dugg utan det gick hur bra som helst och hela proceduren var väldigt smidig och allt sköttes på ett proffsigt sätt. Hoppas dom speedar upp farten nu och snabbt kommer ned i åldrarna.

Allsvenskan har startat och Sirius har börjat bra med fyra pinnar på två matcher. Lite överraskande, men jag står fast vid att dom kommer få det tufft framöver och det börjar redan i nästa omgång borta mot "nollpoängaren" Häcken. Hade nog varit lättare att möta dom om dom haft sex poäng. Även Östersund har överraskat stort och tagit fyra poäng. Mitt tips är att dom ska komma "dyngsist" i tabellen och det står jag fast vid. 5-0 hemma mot Örebro är inget annat än uselt av av ÖSK och som vanligt kommer dom att hålla till på undre halvan. Inte heller AIK har direkt övertygat även om de hyllades efter segern mot nykomlingen Degerfors. Mot Blåvitt visade de inget och det var nog så att Degerfors led av frossa när de kom ut på Friends och de var oerhört bleka. Derby mot Bajen på söndag och då måste Gnaget växla upp annars börjar det brinna i knutarna redan efter omgång tre. Vilka har sett bäst ut så här långt? Jo tyvärr Djurgården! Dom blir garanterat ett topplag som kommer att utmana MFF.

Med tanke på att våra elever inte får spela några matcher så har vi kört otroligt mycket spel på träningarna den senaste tiden. Inte direkt traditionsenligt "tvåmål", men en hel del olika varianter av spel där även målen finns med i bland. Blir alltid en extra krydda när moroten att kunna göra mål finns med även om det inte direkt är huvudsyftet med övningen.

Nu kämpar vi oss igen den närmaste veckan oavsett väder och sen hoppas jag att lågtrycken lämnar oss ifred för lång tid framåt.

 

Ola


(2021-04-06)

Påsken är över och äggen slut. Nu får hönsen jobba lite för förrådet måste fyllas på. Vaknade runt 03.00 natten till måndag av stormvindar och nåt blött som piskade mot fönstret. Anande oråd och det besannades när man tittade ut i morse. Vita vidder så långt ögat kunde se och man ville bara gå och lägga sig och dra träcket över huvudet och vakna om ett par veckor.

Nu blev det inte så farligt för nu är det måndagkväll och gräsmattorna lyser gröna igen och rent mentalt mår man bättre igen.

Dags att ta tag i skolträningarna igen och det känns skönt, bara hoppas alla varit friska under lovet och förblir friska framöver. Är man inte frisk eller känner sig helt kry kommer man inte till träningen och inte heller till skolan.

Sommardäcken är på (ångrade det för nån sekund i morse) och det är ett vårtecken precis som tussilago och blåsippor. Veckan som kommer lovar väl ingen värme, men det kan vi stå ut med nu för när som helst skiner solen över oss igen, precis som den alltid gjort över Råsunda.

De allsvenska lagen har spelat sina sista träningsmatcher innan allvaret sätter igång nästa helg och det lyser frågetecken kring många lag. Hur som helst ska det bli kul att det sätter igång igen och nu väntar vi bara på att nån publik släpps in också. Sirius vet man inte riktigt vad dom står för tillfället då de blandat och gett en del i matcherna på slutet. Kollar man igenom lagen så tror jag ändå det kommer klara sig kvar. Har hittat några lag som ser oerhört tunna ut och det skulle vara en stor skräll om ex.v Östersund klarar sig kvar. Tippade allsvenskan här inför förra säsongen och var väl inte helt rätt ute så jag står över det i år.

Dalkurd började sin serie idag (måndag) och spelade 3-3 hemma mot Piteå. Det måste man väl säga var en missräkning speciellt som man ett tag ledde med 3-1. Norrettan är en tuff serie, men många och långa resor och det är verkligen ingen motorväg som ligger öppen mot en plats i Superettan.

Påsklovet har jag tillbringat hemma utan några längre utflykter. Affären här hemma och Uppsala är väl där man rört sig och en del tid har också tillbringats i vedboden. Det lär ju bli vinter nån gång igen och då är det skönt att ha hyllorna fulla där inne. Nu kör vi igen och snart kan vi ha t-shirt och kortbrallor på oss nere på träningsplanen.

 

Ola


(2021-03-22)

Efter en kall och blåsig vecka går vi nu in i sista rycket innan påsklovet. Det har kommit snö från en molnfri himmel emellanåt och vinden har varit stygg. Att stå med ryggen mot norr har varit ett måste och mellan passen har man fått värma sig i bilen med full värme på. Nu lovas det plusgrader och lite vår, är bakslagens tid förbi?

Jag går också in i sista träningsveckan med mina stavar och det känns skönt för motivationen har blivit sämre den senaste tiden. Jag har hållit på sedan i slutet av oktober och det har handlat om promenader ca 5-6 dagar i veckan. Det börjar nog närma sig runt 80 mil nu och det innebär nästan sträckan Almunge - Luleå. Varför slutar jag i och med att april inträder? Jo, nu vill jag spela lite golf och förhoppningsvis kanske gå och se lite fotboll om man släpper på restriktionerna. Får väl återuppta det när mörkret och kylan kommer tillbaka i höst.

Zlatan tillbaka i landslaget igen, ja det var ju tämligen väntat efter att Janne Andersson gjort några resor till Milano och pratat med honom. Vad jag tycker om det? Tja, jag vet inte riktigt, men i ett landslag ska ju de bästa spela och han måste väl ändå räknas in där trots åldern. Att däremot "Granen" finns med är ju direkt helt fel. Han har ju knappt spelat en match på två år och såg stabbig ut redan då. Där tycker jag man är snett ute för på den platsen finns det många bättre alternativ. Hur som helst har vi ett VM- kval och ett EM-slutspel att se fram mot i sommar och åter ska vi tampas mot Spanien. Spännande och kul att se fram mot och allsvenskapremiären är heller inte långt borta.

Trots lite besvärliga förhållanden ett tag har träningarna i skolan flutit på bra där vi tycker att de två yngsta grupperna verkligen börjar ta steg. Som vanligt när vi tränar är det ett evigt nötande med teknik, passningar och mottagningar och i spelmomenten strävar vi alltid efter få tillslag, helst ett eller två. Det nöter vi i olika zon- eller possessionspel och det är kul att se när det börjar sitta. Vi börjar alltid träningen med ca 15 minuters teknik följt av en passningsövningar och sedan kanske ett spel i någon form. Det handlar aldrig om rent tvåmål utan det är zon eller possession där vi strävar efter att spela på ett eller två tillslag i största möjliga mån. Det innebär att vi trycker hårt på att eleverna ska jobba med blicken när de inte har bollen och vara klara med vad de ska göra när de får den. Vi hade en magisk träning med niorna förra veckan där man egentligen borde spelat in en film och visat hur det ser ut. Högt tempo, grymt passningsspel och en härlig inställning med många vinnarskallar och vi gick ifrån den träningen med ett stort leende. Innan det börjar flyga "kärringar" på kvastar och ätas ägg ska vi jobba oss igenom den här veckan och vi ber stillsamt om lite värme, det är väl inte för mycket begärt va?

 

Ola


Ola Rydstrand

e-post

Tränare i
fotbollsprofilen
 

Uppdaterad:

Andra sidor under: Olas fotbollsblogg