Olas tidigare publicerade bloggar


(2018-03-12)

Så här känns det just nu, "snön faller och vi med den". Snöslungan här hemma har verkligen fått jobba och visa vad den duger till, men nu får det snart vara nog, vi är i mars och solen ska börja värma. Även om det ibland kan bli tjatigt att klippa gräs ett par ggr i veckan gör jag hellre det än att förflytta snö från en plats till en annan. Det ska droppa från taken och töa utav bara helsike. Känns som en prövningens tid att vara fotbollstränare. Jodå, annars är allt bra!

Nog med gnäll nu utan nu ska jag försöka vara positiv i några rader. Eleverna ställer upp till 100% och kör den tråkiga fysen utan att klaga det minsta. Det ser väl lite hoppfullare ut nu, men jag misstänker att vi måste handskotta planen och salta i början av veckan för att få den spelduglig. Vi hade planerat att göra det i fredags, men då det fortsatte att snöa kändes det meningslöst.

Förstår att många satt bänkade framför teven i lördagskväll för mellofinalen. Jag gjorde också mitt första framträdande som tv-tittare på spektaklet. Ujujuj, det var inte mycket att se. Att ett så stort musikland som Sverige inte kan prestera bättre är ju riktigt uselt. Jag säger bara Rolandz så förstår ni. Nej SVT, ni får nog tänka om rejält och hitta lite nya infallsvinklar annars blir det inte speciellt höga tittarsiffror i fortsättningen. Läste att finalen i På Spåret hade mer tittare än andra chansen. För mig var det ett självklart val. Här kom det visst lite mer gnäll!

Zlatan öppnade nyligen lite för att han var sugen att spela VM. Hur ska Janne Andersson göra då? Jo, han ska ta ut de bästa spelarna som spelar kontinuerligt och det var det ju länge sen Zlatan gjorde. Ser väl heller inte ut som om han är redo för spel än på ett tag och jag tycker vi lägger ned diskussionen om honom till han levererar igen i vilket lag det nu blir.

Träffade en ung fotbollstränare som är spanjor och har varit i Sverige mindre än ett år. Pratade oerhört bra svenska för att ha varit här så kort tid och mina tankar gick genast till vår drottning. Ja ni förstår kanske!

Upp som en sol och ned som en pannkaka, ja det gäller mitt lag i England som heter Wolves. Slog Leeds i veckan med 3-0 borta. Förlorade i lördags mot Aston Villa med 4-1 och nu har ledningen i Championship krymp från 13 poäng till 3 poäng. Satan vilka spöken jag börjar se!

Nu hoppas vi att täckbyxor och dunjacka gör sin sista vecka för den här gången och så kämpar vi på för det finns ju dom som har det värre. 


(2018-03-05)

Tyvärr fortsätter vädret att ställa till för oss. Vår plan är plogad, men den är full av isfläckar och vi får vänta på plusgrader innan vi kan vara ute igen. Inte mycket vi kan göra just nu, stora sporthallen är upptagen och i boll och boulehallen håller man på och jobbar ännu. Det innebär att vi fortsätter med fysen och jag lovar att jag och Björne tycker det är minst lika tråkigt som alla elever. Nu är det i och för sig inget fel i att vara stark när man spelar fotboll och de flesta har ju egna träningar med sina lag och får sina bolltouch ändå. Det är inte bara här i Sverige vädret var och är tufft. I England var det kaos i helgen med snöfall och blåst med massor av inställda matcher. På flera andra håll i Europa var det lika tufft och det känns ju skönt att inte bara vi drabbas.

Här hemma avgjordes det i helgen vilka lag som gick vidare till kvartsfinal i Svenska Cupen. Inga större sensationer mer än att GAIS slog ut både Bajen och Elfsborg. Sirius gick inte vidare från den jämnaste gruppen där både Blåvitt och Öster hamnade på samma poäng, samma målskillnad och lika antal gjorda mål. Då är reglerna så att det högst rankade laget (Blåvitt) går vidare: Borde det inte egentligen vara det lägre rankade laget som går vidare. I och med att de är lägre rankade har de ju gjort en bättre prestation och dessutom spelade de två bortamatcher medan blåvitt hade två hemmamatcher. Här tycker jag förbundet ska tänka om till nästa år, det här känns löjligt.

Tittar man på vilka som möts i kvartsfinalerna så pekar det mesta mot två riktiga kanonmatcher i semifinalerna. Östersund-Malmö och AIK-Djurgården är de mest troliga semifinalerna, men jag är ändå lite tveksam om DIF slår Häcken.

Vi är nu inne i mars och det känns riktigt skönt. Sommartiden kommer i slutet av månaden och även om det här säkert är sista året den finns kvar inger den hopp om varmare tider. Ljuset har kommit tillbaka ordentligt och nu är det faktiskt ljust ända till framåt 18.00. Snart börjar det nog suga rejält i "golftarmen" också, men just nu känns det oerhört avlägset.

Nån gång i den hör månaden är det väl också meningen att skol-SM i fotboll ska återupptas. För vår del blir det match i Stockholm mot Aspudden och en skola från Borlänge. Ni vet staden där man bor länge!

Är tyvärr bitter och inåtvänd den här veckan pga kylan så hur jag än vrider och vänder på det så får jag inte ur mig mer den här veckan. Det känns som det inte hänt speciellt mycket utan det har konstant varit kallt och tråkigt. Lovar bättra mig till nästa vecka så förhoppningsvis blir det en lite fylligare text då. 


(2018-02-26)

Efter ett sportlov i värmen på Cypern hade man ju väntat sig ett lite varmare välkomnande hem än snökanoner och isdygn. Efter att ha gått i kortbrallor och t-shirt en vecka åkte långisarna, dunjacka, mössa och vantar fram igen. Hopplöst att hålla på med fotboll så här års, men vad göra, annat än att bita ihop i vetskap att nån gång vänder det väl?

Livet är så mycket enklare på varmare breddgrader. Inga funderingar vilka kläder eller hur mycket kläder man ska ha på sig, på med dojorna och ut bara. Vi hade sköna dagar där nere jag och min fru, förlåt jag och Björne. Vi är inte ett par, vi är ett radarpar. Att planera att åka med med sin riktiga fru under ett sportlov är inte lätt. Hon kommer inte ifrån sitt jobb då och Björne har samma problematik. Då tror ni förstås det bara handlade om fotboll på Cypern, men se det gjorde det inte. Ok då, vi besökte fyra olika arenor i Larnaca. En stad med ca 80 000 invånare där varje klubb hade sin egen stadion som hade gjort alla fotbollsälskare i framför allt Uppsala rejält avundsjuka. AEK Larnacas nybyggda var grym. Vi gjorde också en avstickare till Anorthosis akademi en bit utanför staden, men just den dagen var det bara deras U 19 som tränade och vi ägnade inte många minuter åt det. Vi tycker det är klart intressantare med yngre spelare. En ungdomsklubbb där som hete FC Larnaca tränade sina yngsta spelare på ett konstgräskomplex där i närheten så vi stannade även till där och tittade. Riktigt bra drillning på 9-10 åringar som verkligen hade fina förutsättningar att drillas på.

Vi hamnade också av en slump på träningskomplexet i närheten av där vi bodde och fick se en dammatch. Match och match förresten, Lilleström U19 tjejer förnedrade ett Schweiziskt damlag med ca 15-1. Vad de från alperna gjorde där kan man undra för många av dom hade knappt platsat på pensionärsgympan i Almunge.

I övrigt blev det många och långa promenader för ni som känner Björne vet ju hur han jagar steg varje dag. Det var bara att hänga på och vi snittade nog en och en halv mil per dag.

Vi gjorde även ett besök i Famagusta på den turkiska sidan och det var både intressant och trist att se. Hotellruckel efter den finaste stranden på hela Cypern och massor tomma hus efter konflikten 1974. Synd att det ska behöva vara så för tänk vilket turistmål det hade varit.

OS blev en stor framgång för alla svenskar med skidor på fötterna. Oavsett om de hade gevär på ryggen eller inte (gäller ej längdåkande män) så rasade medaljerna in. Pichler hade verkligen fått fart på skidskyttarna och det var kul att se. Själv är jag oerhört imponerad av Stina Nilsson och Kalla, vilka djävla pannben (översätts till vinnarskalle) de har. Den sporten som måste vara det största skämtet i OS är speedskating-stafetten. Har aldrig sett nåt så korkat och påhittat. När kommer OS-grenen bygga snögubbestafett? De som hade skridskor på fötterna och klubba i handen och bar gula tröjor vill nog helst glömma OS. Det tycker jag också vi gör nu!

Fotbollen rullar på här hemma och i söndags såg jag Sirius torska mot Varberg efter en riktigt dålig insats. Trots det kan man faktiskt vinna gruppen och gå till kvartsfinal. Det är inte mer komplicerat än att slå Göteborg hemma och att samtidigt Öster och Varberg kryssar. Ingen omöjlighet även om man måste höja sig från level 10 till level 100.

Inga uteträningar den här veckan heller och vi tycker det är minst lika tråkigt som eleverna, men lever man i Sverige vintertid är det bara att rätta in sig i ledet.

Vi kämpar! 


(2018-02-12)

Besvärliga förhållanden just nu för fotbollstränare och spelare i Uppsala. Isiga planer gör det i stort sett omöjligt att träna på annat än Löten och Österängen. Vi har kört lättare styrketräning i en danslokal i Treklangen, men det funkar det också.

Åkte och såg en match i fotbollshallen i Sollentuna i helgen och blev rejält avundsjuk. Ok, läktare hade man inte brytt sig om, men syftet med hallen fyller väl sin funktion så här års. Toppenunderlag och det som kanske imponerade mest var det nät och plastväggar som kunde hissas ner från taket och indela planen i fyra fullt godkända träningsytor. Man kan alltså vara fyra lag och träna samtidigt i hallen utan det stora störningsmomentet att det kommer bollar rullande från alla håll. Tycker faktiskt Uppsala kommun borde titta på den lösningen om man inte gjort det redan. Vet att de varit i Djurgårdens tält vid Hjorthagen och tittat, men tror inte lösningen med väggarna finns där. Det ryktas ju om en hall (tält) där Johannesbäcks grusplan ligger nu, hoppas det stämmer.

En vecka till sen blir det sportlov och när vi är tillbaka hoppas vi plusgraderna har slagit klorna i oss ordentligt så det blir ordning på torpet igen för så här kan vi inte ha det.

OS är igång och vem kunde önska sig en bättre start än den Kalla gav oss. Oerhört imponerande även om jag har svårt att förstå mig på skidåkare på längden. Hur kan det vara kul att ta ut sig så in i he..... varje gång. Många skällde på Calle Halvarsson som bröt herrarnas skiatlon, men för fasen, känner man tidigt att det här går inte idag varför ska man då plåga sig igenom 3 mil för en 36:e plats. Det kommer ju fler lopp förhoppningsvis?

Kläbo-backen blev Kalla-backen, ja det var tydligt att 3 mil ännu så länge är lite för långt för det norska underbarnet Johannes H-Kläbo för han orkade inte riktigt infria det stora favoritskapet i söndags. Nåja, han vinner väl resten istället!

Hockeyturneringen är ointressant i och med att NHL rullar på som vanligt och struntar i OS. Hur intressant hade längdskidåkningen varit utan Kalla, Kläbo och alla andra bra skidåkare med snor hängande i ansiktet varit?

OS i all ära men jag ser mer fram mot veckan som kommer med Champions League och Östersund mot Arsenal i Europa League. Mycket snack om att Arsenal inte kommer att klara kylan och snön i Östersund. Va fasen, är det inget som varit i London den här årstiden? Minusgrader och snö är inte helt ovanligt där och jag lovar att många av spelarna i Arsenal är mer vana än spelarna i Östersund att träna i kyla, och dessutom ofta i kortbrallor. Nej det där går jag inte på, att vädret ska gynna Östersund mer. Dom är tillräckligt bra för att inte behöva hjälp av vädret, men nu möter dom ett lag som är för bra. Inte ofta jag hoppas ha fel eller har fel, men den här gången blir jag inte speciellt ledsen om det mot förmodan skulle hända.

1:a-2:a-3a blev Norges facit på herrarnas skiatlon och vårt grannland är på fötter igen. Skönt för jag blev nästan orolig efter Kallas seger att landet skulle upphöra och tillfalla oss, men nu är vi tillbaka i gamla gängor igen om det inte visar sig att nån av de tre smorde in läpparna innan loppet.

Låt våra grannar glädjas nu så ser vi fram mot VM-sommaren i Ryssland istället för då är ju dom hemma och går på tur när vi slåss mot de bästa i världen i fotboll. 


(2018-02-05)

Läste att Sverige slog Frankrike i innebandy med 43-1. Intressant med VM eller EM i den sporten. Om vi satte ihop ett lärarlag i skolan tror jag vi skulle klara oss bättre. Det är ju bara att ordna en köttmur framför egen kasse så grejar man lätt 43 måls-gränsen. Har svårt att ta såna sporter riktigt på allvar. Det är ju lite liknande i bandy-VM där man alltid vet att Sverige möter Ryssland i finalen.

Hoppas alla ni som hela tiden säger er gilla vinter och snö nu tar vara på dagarna. Ut och åk skidor och skridskor och bygg snögubbar. Det är ju så här ni vill ha det och då ska ni också utnyttja det här ni gått och väntat på. Själv drar jag mig tillbaka och sitter hellre inne framför teven än att vara ute i det här eländet. Mina utomhusaktiviteter börjar när flyttfåglarna är tillbaka och värmen kommer.

Kommande vecka har sexorna nationella prov på tisdag och torsdag och det innebär ingen träning i skolan för dom den här veckan. Många sura miner när vi meddelande dom i torsdags och några kom med förslag om att träna innan skolan började på morgonen. Jag köper deras inställning och gillar den, men det skulle innebära uppstigning runt 4.30 för mig och det köper jag inte. I så fall hade jag ju lika gärna kunnat jobba som bagare. Dessutom har dom kört fantastiskt bra hela tiden och att dom missar två skolträningar har ingen betydelse i långa loppet. Skadar ju inte att de får lära sig lite annat också.

Alla har vi våra "ticks" eller egenheter. Björne har helt snöat in på att "samla steg" varje dag med sin stegräknare. Inte många sekunder han är still under dygnet och fasen vet om han inte har börjat gå i sömnen också. Själv har jag en app i telefonen där jag kan följa alla trafikflygplan i världen. Det har nu gått så långt att jag knappt behöver titta på appen utan jag hör på ljudet och kollar klockan så vet jag vad det är för plan och var det kommer ifrån. Jag vet, det är inte sunt och rationellt på något sätt, men va fasen, nån måste ju ha koll på vad som rör sig i luften också. För många år sen var jag ruggigt insnöad på huvudstäder i världen och jag tror jag kunde rubbet. Har dock helt tappat det nu. Namn har jag lätt att lägga på minnet, men siffror är jag helt hopplös på. Vet knappt när jag är född och att fråga mig om årtal är lönlöst. Slutsatsen av det här förstår ni säkert. Jag är och var usel i matte och historia, men grym i geografi.

Med tanke på väder och vind den kommande veckan kommer våra elever i profilen att tappa en massa tillslag på bollen, men å andra sidan kommer dom att bli starkare. Det går faktiskt att hitta nåt positivt med allt! 


(2018-01-29)

En som vanligt lugn helg har passerat. Så här års händer inte speciellt mycket utan allt har sin gilla gång. Under söndagen blev det en tur till Bosön för att titta på Uppland mot Stockholm både vad gällde 01-killar och tjejer. Tyvärr storstryk i båda matcherna och tjejerna klarade sig undan något bättre än killarna och fick stryk med 5-1. I killarnas match blev det 7-1 till Stockholm. Inte ofta man plockar med underåriga i de här matcherna, men det gjorde Uppland på flicksidan. Vår Thea Nyberg var en av två (Thea Barkfelt den andra) 02-or som fick vara med. båda skötte sig utmärkt och tillhörde absolut de mera framträdande i ett chanslöst Uppland. Thea N som fick fjolårssäsongen förstörd av skada ser ut att vara riktigt på gång igen i sin nya position som mittback. Från sin defensiva mittfältsposition gjorde också vår "gamla elev" Nora Hennig-Ganmark bra ifrån sig.

Killarna blev under första 20 minuterna rejält överkörda och matchen kändes körd tidigt när man dessutom fick en man utvisad. Vi hade några gamla elever med i truppen, men bara Erik Eriksson på planen och han tillhörde utan tvekan en av de bättre. Stockholm saknade nog ca 8-9 spelare där klubbarna hade satt stopp för medverkan.

Hur många matcher förlorade Sverige i handbolls-VM? Var det två, tre eller fyra? Ändå slutade det med ett silver efter finaltorsk mot Spanien. Konstiga regler i handbollen! Såg ni förresten Spaniens keeper? 38 år gammal, stor som en grizzlybjörn, vig som en panter och omöjlig att göra mål på kändes det som. Vek kroppen åt ena hållet och slängde upp benet så foten tog i ribban åt andra sidan. Kändes fuskigt på nåt vis och speciellt som man läste att han tidigare tillhört en massa andra landslag. Det är nya tider nu både på gott och ont.

Bandyfinalen går på Studan i år igen, det känns rätt på nåt vis för det har känts väldigt oäkta och plastigt de senaste åren med final på Friends och Tele2. Nu är bandyn tillbaka till rötterna igen och där gör den sig bäst.

Trots två års frånvaro från tävling dök Tiger Woods upp igen på PGA-touren i San Diego och han lyckades klara kvalgränsen och få spela alla fyra rundor. Bra gjort med tanke på att han inte träffade många fairways på fyra dagar. Han är givetvis är långt ifrån storformen och frågan är om han vinner nån mer tävling. Ungefär samma känsla har jag när det gäller Zlatan, slutet på karriären närmar sig och nu ryktas det om Los Angeles Galaxy.

Januari går mot sitt slut och det känns mycket skönt. November och januari kan man lätt vara utan för det är två "intemånader". Februari är kortare, innehåller en sportlov och det blir ljusare.

Det viskas om snö i veckan igen och jag ser framför mig mornar med snöskottning igen. Fy fan va tung snön var förra veckan, men vi fick till en yta med hjälp av skottning och salt och vi ger oss inte så lätt. Det sista som ska besegra oss är snön. I morse stannade en gubbe som var ute med sin hund nere vid planen och sa att han sett en bil stå på planen i början av förra veckan och två gubbar som gick där och slängde ut nåt på planen. Jojo, gubbarna hette Björne och Ola, två salta gubbar!

För övrigt kommer sportlovet att tillbringas i brorsans hus på Cypern där det inte lär ha snöat på 100 år och skulle det visa sig vara vitt nån morgon när man vaknar blir det första och sista gången jag är där. 


(2018-01-22)

Så kom det då lite trevligt vinterväder, sol och ingen blåst. Riktigt skönt ute trots nedåt 10- och ljuset gör att man genast blir på bättre humör. Att humöret var bättre kanske också hade att gör med att det spelades livefotboll i Uppsala i lördags när Sirius begick säsongspremiär mot Sundsvall. Ett skade- och sjukdomsdrabbat hemmalag torskade mot norrlänningarna med hela 4-0. Vi ska nog inte dra för stora växlar på den här matchen då Sirius nästan hade ett helt lag vid sidan om planen. Tycker ändå det var en trevlig match och sättet Sundsvall med sina två spanjorer centralt rullade boll var klart bra. I stort sett hela Sirius bänk bestod av gamla elever från skolan och de fick känna på a-lagsfotboll lite grann. Sherko Faqui var den som fick mest speltid då han startade matchen och han gjorde en klart godkänd insats.

Det blev även ett två timmarspass på läktaren i Diöshallen på lördag fm. Distriktslaget för 03-or hade träning och vi hade en hel del elever med från skolan. Tycker kullen ser intressant ut och känslan är att den är starkare än de två senaste årens upplandskullar.

OS i Sydkorea närmar sig och det är väl egentligen inget jag direkt går igång på. I och med tidsskillnaden blir det konstiga tv-tider och det är ju inte direkt så man tycker det är en höjdare att börja med en hockeymatch kl 8 på morgonen. Speciellt inte som alla NHL-spelare är kvar i Nordamerika. Det är väl klart att något lopp i längdskidåkning inte går att undvika att titta på och rodel och bob missar man ju inte liksom hastighetsåkning på en hockeyrink (jag skämtar).

Det man ser mest fram mot är ju faktiskt den allsvenska starten och sen fotbolls-VM. Är det inte dags för en sommar likt den som var 1994. En jättevarm och fin sommar och ett svenskt lag som går långt i turneringen?

Satt och tittade på draften till MLS i fredagskväll och även om jag ännu inte helt fattar alla turer är det ganska intressant. Två av Joel's lagkompisar som gick ut skolan nu draftades och de hamnade i Vancouver respektive Salt Lake City. Givetvis gör jänkarna en riktig show av det här även om den här draften inte kommer i närheten av basketens eller hockeyns.

Har inte På Spåret blivit mycket svårare? Tyckte jag hängde med skapligt för något år sen, men nu har jag riktigt svårt att hitta rätt.

Från 12 poängs ledning till 9 poängs ledning, ja det handlar givetvis om mitt lags ledning i Championship. Wolves torskade hemma mot Nottingham och det skulle inte förvåna om det stora darret har börjat. Det ska inte gå att tappa en sån ledning, men mycket återstår och jag har redan börjat skönja spöken.

I fredags fick vi vår plan plogad och vi hade också som mål att salta där, men kylan satte stopp för det och vi får se om vi kan fixa till det i början av veckan för tydligen ska bli lite gynnsammare temperaturer. Vi får kämpa på och göra det bästa möjliga under rådande vädersituation, men målet är att alltid köra ute. Just nu har vi en del isfläckar på planen som vi måste få bort om vi ska kunna återgå till spelövningar. Tills det får vi hålla till godo med teknik och lite lättare fys på en mindre yta.

Tio rätt och 17 kr på stryktipset, 6 rätt och 22 kr på V75. Med andra ord en riktigt bra helg, nu är bara frågan hur man ska placera "degen"? Slår nog en signal till en ekonomisk rådgivare i början av veckan. Kanske läge att köpa Bitcoin? 


(2018-01-15)

Första veckan efter jullovet avklarad och vi kunde genomföra träningarna utomhus trots inte helt idealiskt underlag. Vi kunde ändå hitta isfria ytor och alla grupper kunde få nöta teknik i ca 50-60 min. En lugn uppstart med andra ord och det känns skönt att vara tillbaka i vanliga gängor igen.

I torsdags var det infoträff i skolan och den var relativt välbesökt, skolvalet ligger öppet på nätet nu så det är bara att gå in och välja Gottsundaskolan. Det känns oerhört tidigt det här med skolvalet, men så fungerar det numera och det är bara att gilla läget.

Stannade till vid "skrytväggen" i skolan och reflekterade över att det nu finns fem gamla elever som ingår i en allsvensk trupp. I Sirius finns Ogge Kindlund, Sherko Faqui och Linus Nygren. I Damallsvenskan har vi två gamla elever, Filippa Angeldahl i Linköping och Nathalie Björn i Rosengård. Den senare är hittills den ende som också förekommit och förekommer i A-landslaget. I detta nu befinner hon sig i Sydafrika för träning och match med damlandslaget.

Damerna i Sydafrika och herrarna kom nyss hem från Abu Dahbi, inte utan att man är lite avundsjuk på de som får åka till varmare ställen just nu. Själv skulle jag vara nöjd att komma till Spanien och ha en golfbana i närheten. Sportlovet kanske?

Träningsmatcherna börjar komma igång och hur klokt är egentligen det? Efter bara någon veckas träning spelade Bajen i Helsingfors i lördags och fick två spelare skadade. Jag säger inte att det bara var för få träningstimmar i benen som orsakade skador, men timing och touch är knappast på topp direkt och det gör att man blir mera utsatt. Nästa helg går Sirius i elden när man möter Gif Sundsvall på Löten. När det andra Uppsalalaget, Dalkurd, lirar sin första träningsmatch vet jag inte. I februari börjar ju Svenska Cupen och det är det som gör att lagen måste igång så tidig numera. Under min och Björnes aktiva karriär var januari en riktig "grismånad" med stenhård träning och många meter i benen. Då fick man vara glad om den första träningsmatchen var nån gång i mitten av februari.

Är alltid lite ljum inför vissa evenemang och den känslan hade jag också i lördags när vi tillsammans med kompisar skulle till Tyrol och se Mama Mia the party. Tänk er att till och med Björne hade varit på den innan och hann är minsann inte "lättlastad" till såna här äventyr. Han lovordade föreställningen och jag kan säga att han hade helt rätt för en gång skull. Fasen vilket drag och det var grym underhållning och bra mat.

Nästa evenemang jag skulle kunna tänka mig åka på är den 12:e september i Globen. Nej, nej det är ingen hockey utan Electric Light Orchestra. Det handlar tyvärr inte om originaluppsättning av bandet (har nog blivit ett och annat frånfälle) utan det här är Jeff Lynne's ELO. Vackert så och tänk att få höra alla deras bra låtar igen. Roll over Beethoven!

0 kronor i vinst i helgen så jag kommer som vanligt att vara i skolan den här veckan. Tyvärr lovas det snö på tisdag och det kan ju ställa till den aning. Vi utgår dock alltid ifrån att vi ska vara ute och skulle det inte gå hittar vi en lokal där vi kör styrka. Så fotbollsskor ska alltid finnas med i väskan. 


(2018-01-08)

Dags att dra igång igen och mycket skönt att alla helger och måsten är över. Till slut står både mat och sammankomster en upp över öronen och man vill bara igång igen med en vardag som man är van vid. Dessutom börjar man bli less på att dagarna i ända sitta framför paddan och kolla serier.

Den fotboll man fått under den här tiden har intagits via tv och det dröjer nog ännu några veckor innan det blir dags att se några matcher live. Nu vill man ut och röra på sig igen för av den varan har det inte blivit så mycket pga ihållande julregn. Hade vi fått, samma mängd snö som vi fått av regn hade vi nog inte kunnat se ut genom fönstren hemma. Typiskt att det börjar frysa på nu när vi ska igång med träningen igen.

Joel har varit hemma från USA under helgerna och trots regnet har han varit nöjd med vädret då det där över, i Omaha, varit runt 25-26 minus över helgerna. Nåja, det är en tid kvar av vintern och jag är rädd att vi hinner få vår beskärda del också.

I England däremot kan man se livefotboll i stort sett varje dag över jul och nyår. Här vilas det inte direkt utan man har ett mycket tufft program över helgerna. Arenorna är fyllda och även om många klagar över tufft schema är det marknaden som styr. Cashen ska in till vilket pris som helst och det gäller verkligen för lagen att ha ordentliga trupper. Mitt lag, Wolves, är med stormsteg på väg mot Premier League och de leder nu andraligan med 12 poäng så det är nog bara en genomklappning modell gigantisk som kan stoppa "oss".

Vad händer i Bajen? Den så på förhand hyllade tränaren, Jacob Mickelsen, fick ta sitt pick och pack och åka hem till Danmark igen förra veckan. En niondeplats räckte inte för att få fortsätta och nu får man pröjsa ytterligare en sparkad tränare. Kanske läge att se över hur de som rekryterar jobbar. Det är mycket snack om potentialen som finns i den klubben med tanke på publik, men nu är det väl snart dags att plocka fram den potentialen och visa resultat också.

Vad tror vi om det nya Uppsalaget, Dalkurd, och deras första säsong i allsvenskan? Hittills har man väl inte direkt visat några muskler när det handlar om nyförvärv, men å andra sidan brukar ju inte deras spelartrupp vara klar förrän framåt mars så vi får vänta och se. Hur som helst tror jag de får ett mycket tufft år. Träna och bo i Uppsala och spela hemmamatcherna i Gävle, vad tror ni publiksnittet blir där?

I vårt andra allsvenska lag, Sirius, har det inte hänt så mycket beträffande nyförvärv, men jag misstänker att det kommer att ramla in ett par nya spelare under januari. Där känns det mera stabilt, men vi ska ha klart för oss att rent historiskt är andra året i allsvenskan tufft.

När det här skrivs är det lördag och då vet ni vad som ska göras, tips och V75 ska komponeras och som vanligt är förhoppningarna stora. Runt kl 17 brukar de förhoppningarna vara grusade för då har det spelats en halvlek på tipsmatcherna och det har gått två V75 lopp. Eller är det så att just den här lördagen är då det ska hända. Jag lovar återkomma nästa vecka och låta er veta. Blir det inget skrivet nästa vecka, ja då vet ni hur det gick. Jag kanske sitter i solstol på varma breddgrader utan uppkoppling. Blir det inte så kämpar vi vidare för det är ju snart lördag igen med nya matcher och lopp.

Nu håller vi bara tummar för att vi kan träna som vanligt i veckan och att vår plan fått vara ifred under helgerna och att den ligger kvar. 


(2017-12-18)

Problematisk vecka, den förra. Vädret slog hårt mot oss och vår plan. Tung blötsnö som frös till skare och is gjorde att vi fick improvisera och köra lättare styrketräning inomhus. I december tycker vi inte det gör så mycket att behöva stå över några bollpass efter en lång säsong. Veckan som kommer innehåller två träningsdagar i skolan (mån-tis) och om vi kan vara ute står skrivet i stjärnorna. Prognoserna lovar minusgrader så med största säkerhet blir det styrka inomhus.

Onsdag är det städdag i skolan och på torsdag är det avslutning i kyrkan sen går vi på några veckors ledighet för att få julklappar och fira in 2018. Är lite avis på alla som sätter sig på ett plan och far till sol och värme. Hade gärna gjort det, men Joel är hemma från USA och man förstår ju om han vill vara i Sverige under sitt lov så vi får lugnt sitta hemma i soffan och snaska julgodis.

På de flesta håll ligger fotbollen i dvala under julen, men det finns ett stort undantag och det är givetvis England. Där spelar man intensivare än nånsin under helgerna och arenorna är som vanligt välfyllda. Där är det en tradition med många matcher under jul och mellandagar. Och traditioner vet ni väl att man håller hårt på, där i det konservativa högsätet.

Höstterminen har gått snabbt även om den är lång. Vi har haft bra fart på profilen och alla träningsgrupper har skött sig mycket bra. Normalt sett brukar det vara lite sämre fart på niorna, men vi har inget att klaga på vad gällande nuvarande årskurs. De flesta håller i och kör bra och vi räknar med att de håller ut även under vårterminen. Våra åttor är ett skönt gäng med många viljor och de är nu inne i den jobbiga perioden med distriktslag, elitläger mm. Många kommer att bli besvikna när de inte får åka till Halmstad i sommar och då ställs de inför ett vägskäl. Ska jag fortsätta satsa på fotboll eller göra något annat? Kom ihåg att fotbollskarriären är långt ifrån över (den har knappt börjat) även om man inte blir uttagen i distriktslaget. Sjuorna är en jättegrupp med en stor grupp tjejer som varit fantastiskt roliga att träna under hösten. Här finns potential i massor i hela gruppen och fortsätter man bara att köra på som hittills blir det riktigt bra till slut. Om vi har en stor tjejgrupp i årskurs sju så är den desto mindre i sexan. Den består av Ella och Tindra, båda två har gjort det kanonbra under hösten och haft en finfin utveckling. Få se om vi kan få lite påfyllning med tjejer där när höstterminen 2018 drar igång.

Innan tomten kommer på julafton har vi några godbitar att se fram mot. Den största är kanske dan före dan när det är dags för El Classico. Jag har inte direkt några sympatier för vare sig Barca eller Real, men den här gången hoppas jag verkligen Real vinner så att La Liga lever lite under våren också. Skulle Barca vinna känns ju ligan körd och då blir det som i England där Man City redan verkar ha avgjort Premier League. Känns faktiskt som även Championship i England är avgjord då, "mitt lag", Wolves går fram som en ångvält och toppar.

Ta hand om er där ute nu och så ser vi fram mot en lugn och skön helg och sen tar vi fart mot våren.

Snön ligger vi på taken endast Ola är vaken! 


(2017-12-11)

Det närmar sig med stormsteg att den skäggige med säck på ryggen står och knackar på dörren. Som tur är finns inte mycket som tyder på att det är jul snart och vi får verkligen hoppas han får sätta hjul på släden så han tar sig fram. En vecka och ett par dagar kvar innan vi får på lov och det känns som det blir välbehövligt för både elever och lärare.

UNT gjorde en artikel om oss och hur vi tränar unga spelare. Många förordar att man absolut inte ska träna isolerad teknik som vi gör, men det struntar vi blankt i. Vi vet och tror stenhårt på vårt koncept och vet att det fungerar.  Om du inte nöter in tekniken isolerat, hur ska du då kunna använda den funktionellt? Vi bygger hela tiden på att gå vidare och steg två är alltid att vi övergår till att använda den innötta tekniken i spel och passningsövningar.

Vi har får så mycket feedback från gamla elever på att just det här fungerar och flera av dom spelar på hög (allsvensk) nivå nu. Många hakade upp sig på jämförelsen jag gjorde med exempelvis musik och simning i artikeln. Jag tror inte riktigt de förstod vad jag menade. Det jag menade var att många är rädda för att det blir för mycket träning för unga spelare och att de därmed ska tröttna. Det handlar inte alls om att köra långa pass utan mer om att nöta detaljer och lära sig bra vanor. Just de detaljerna tror jag inte är speciellt mycket mer fysiskt krävande än att sitta och nöta på ett piano tre-fyra timmar per dag. Det är dock sällan man hör nån yttra sig eller vara rädd för att en musikelev ska tröttna på klinkandet.

Just den här frågan kommer ofta upp från föräldrar till elever som ska börja i fotbollsprofilen, "vi är rädd att det blir för mycket fotboll och att han/hon ska tröttna". Nu är jag inte alls involverad i musik, men jag tror inte samma fråga kommer där.

Om ni tycker Ove Sundberg är vidrig i Solsidan ( jag gör det) ska ni inte se nya filmen. Han är nämligen riktigt i sitt esse där och tillsammans med sin fru lever han upp till alla förväntningar.

Så mycket bättre i lördags var det klart bästa hittills när man hyllade bortgångne Sven-Erik Magnusson och Sven Ingvars. Jag har fått många gliringar genom åren för jag gillat dom, men va fasen dom är/var riktigt bra. Inget riktigt dansband i vanlig mening för nåt sånt fick väl inte spela på Hultsfred-festivalen.

12 rätt på tipset i lördags och nån tusenlapp in i kassan. Tror ni jag är glad för det? Hur kan man ha sån otur för jag sprack på Crystal Palace-Bournemouth där jag hade bergetta. Vad hände då? Jo det stod 2-2 när C Palace får straff i 94:e. Jo Benteke snor bollen av ordinarie straffskytten Luka Milivojevic (som satt en straff tidigare i matchen) och slår en tam straff som keepern räddar. Varför Benteke, och jag kommer alltid komma ihåg när du sköt bort ett antal (ca 50-70) tusenlappar för mig. Hoppas du inte gör ett mål till den här säsongen. Att jag ändå fick lite revansch på V75 gör inte att jag förlåter honom.

Nu ska jag vara inåtvänd och bitter ända fram till julafton! 


(2017-12-04)

Ja då fick vi äntligen veta vilka vi ställs mot i sommarens VM. Tyvärr drog vi Tyskland i vår grupp och där är det bara att ställa in sig på en torsk. Mexico har vi chans mot, men det är definitivt inget lätt lag utan där finns massor av bra fotbollsspelare. Det blir nog en helt avgörande match för vår del om det ska bli åttondelsfinal eller inte. I öppningsmatchen finns inget att än seger när vi ställs mot Sydkorea. Den matchen blir ruggigt avgörande för hur fortsättningen ska bli och allt annat än seger där är skit.

Går vi till åttondelen som tvåa i vår grupp ställs vi högst troligt mot Brasilien. Hemskt tanke va? Danmark hamnade i en överkomlig grupp där dom bör ha goda chanser att gå vidare. Värre blir det nog för islänningarna som hamnade med Argentina, Colombia och Kroatien. Där lär det bli tuffa papper att upprepa succén från förra EM.

Nåja det är långt till VM och det hinner hända mycket innan det är avspark i Moskva för hemmanationen i turneringens första match.

Mycket glädjande förra veckan var att Axel Granath, IK Sirius och Gottsundaskolan, blev inkallad till landslagslägret för 02-orna. Det innebär att vi så här långt, sen profilen startade för 10 år sen, haft elever med i varje årskull på landslagsläger. Thea Nyberg var ju tidigare uttagen till tjejernas läger för 02-or, men tyvärr satte en efterhängsen skada stopp för henne och det blev återbud.

Vi klarade en vecka till utan snö och som prognoserna ser ut inför den här veckan kan vi klara oss igen. Nu är vi inne i julmånaden och ni som vill ha snö får väl göra som Fredde i Solsidan-filmen. Köp hem en snökanon och ställ på tomten vet ja!

I torsdags gjorde vi ett besök på Bosön och tittade på 01-landslagets träning. Vi hade en gammal elev med, Albin Ekström GIF Sundsvall, och han skötte sig bra av vad vi såg. Alltid kul att vara där och träffa lite "branschfolk" och titta på bra unga fotbollsspelare. Dessutom kan man ju också snappa upp en hel del nyttigt i träningsläger. Lördagen tillbringade jag och Björne i huvudstaden tillsammans med trevliga polare. Tågresa till storstan för lite pubbesök och middag på Sturehof. En trevlig dag för en lantis som en annan.

Två veckor och några dagar kvar av terminen så nu gäller det bara att hålla motivationen uppe och hålla farten ända in i kaklet. 


(2017-11-27)

Veckan som gick började med att vi tränade på ett vitt underlag och i kyla. Klart begränsande med kortare träningar och mest teknik. I senare delen av veckan var underlaget grönt och vädret klart mildare, precis som vintern ska vara. Att vi blev begränsade i början av veckan gör inte så mycket så här års då de flesta är slitna i kropp och själ av en lång säsong och man mår bra av att ta det lite lugnare en period.

I tisdags spelades matchen i skol-SM mot Tiundaskolan och efter 5-1 ledning i halvtid slutade matchen 11-1 till oss. Inte direkt någon prövning för våra nior alltså, men det blir värre i nästa omgång (troligen i vår) då vi ställs mot Aspuddens skola och Maserskolan från staden där man bor länge.

Vilken tränarkaruesell det är just nu i allsvenskan inför nästa år. Stahre bryter kontraktet i Häcken för att åka till USA, Gottsundakillen Poya Ashbagi lämnar Gefle och tar över blåvitt. Det innebär att tre allsvenska lag just nu är utan tränare inför nästa år. BP, Häcken och Elfsborg har ännu inte gjort klart vem som ska leda dem nästa år. Tror det kan hända en del i andra lag också där det var lite missnöje över året som gått.

Vad ska vi säga om Östersund då? Jag är oerhört imponerad över deras prestationer i Europa League och nu är de klara för åttondelsfinal. Vilken fotboll de spelar och det verkar som fotbollsspelarna där uppe nu är större kultfigurer än skidskyttar, slalomåkare och de som hasar lagg på längden. Ghoddos, Bachirou och Ken Sema vilka lirare. Den senare tror jag kan vara en startman för Sverige när det är dags för VM i sommar. Vad tycker ni om styrka på deras forward då, Alhadji Gero? Har alltid tyckt Moses Ogbu i Sirius är bland de starkare jag sett på en plan, men Östersundsspelaren är fan ännu värre!

Hur många håller på ett lag som leder sin serie? Jag gör det i alla fall, Wolves går fram som en ångvält i The Championship och toppade med fyra poäng inför helgen. Vi tar stora steg mot att nästa år få möta de "stora pojkarna" i Premier League. Skönt efter många år i dvala.

Tycker lite synd om alla som håller på Liverpool. År efter år är förhoppningarna stora, men infrias inte. I tisdags blev en 3-0 ledning i paus ett kryss borta mot Sevilla. Ja, ja jag vet att dom är klara redan för nästa omgång, men det är ju bara kosmetika för dom räcker inte mot de bästa.

Har varit ganska sval inför och under årets Så Mycket Bättre, men måste medge att Icona Pop är för dj... bra och de har så här långt gjort suveräna tolkningar av ett mediokert gängs låtar.

Nu är inte julmånaden långt borta och kan vi bara få den överstökad kan man börja leva upp igen. 


(2017-11-17)

Veckorna rullar på i snabb takt och tur är väl det den här årstiden. Varje dag som passerar utan snö är en bra dag. Undrar hur många bra dagar vi får i slutet av november och hela december?

I måndags var det utan tvekan en bra dag för Svea Rike. Against all odds höll vi nollan på San Siro och blev därmed klara för VM i Ryssland. Onekligen mycket bra gjort att stå emot en hel match. Sista fem minuterna var onekligen av det svettigare slaget och jag själv var tämligen övertygad om att det skulle ramla in en boll och att vi sen skulle få stryk i förlängningen. Oftast har man fel, vilket var tur den här gången. Det kan bli en rolig sommar, men vi får väl se vad lotten säger den 1 december. Jag hoppas på tre "P-lag" dvs Polen, Peru och Panama för då blir det i alla fall åttondelsfinal. Bara vi slipper Tyskland och Spanien för det känns som oövervinnerliga berg att bestiga.

Nu har den stora frågan om Zlatan kommit upp igen i och med avancemanget och att han dessutom visade sig klar för comeback den gångna helgen. Han har avtackats och medddelade ju tidigare att han gjort sitt i landslaget så för mig känns det klart, han är inte med i VM, punkt slut.

Om det var en bra dag i måndags för oss så hade Skånes grannar en bra dag i Dublin i tisdags. 5-1 borta mot Irland är inte dåligt även om just hemmalaget var mer än lovligt dålig. Irländarna spelade verkligen gammal "tipsextrafotboll" och mot bollskickliga danskar såg det närmast löjligt ut. Island, Sverige och Danmark till VM. Norge dom får sina VM-medaljer på snö istället och Finland får väl glädja sig åt nån snabb rallybil eller nån hockeyseger i ett VM där de bästa inte är med.

Någon skol-SM match blev det inte i torsdags då Tiundaskolan ringde återbud klockan 10 till en match som skulle börjat 12.30. Sjukdom och skador angavs som skäl, rimligen borde man vetat om det dagen innan eller? Hur som helst kommer matchen spelas kommande tisdag på Valsätra konstgräs om nu vädret tillåter.

Underlaget på vår träningsplan har varit helt ok hela veckan så det finns inget att klaga på där. Visst har det varit kalla mornar för solen hittar ju inte längre upp över träden, men vi och eleverna har kämpat på och jag tycker alla grupper gjort en bra träningsvecka.

Mycket skriverier om Dalkurds flytt till Uppsala och därför får ni inte läsa mer om det här. Jag konstaterar bara att det är konstigt med lag (typ AFC) som byter städer likt hockeylag i NHL. Mer lär följa i den här frågan.

16.00 är det becksvart ute och man vill bara till sängen och sova. Så ska vi nu ha det ett tag till och det frestar på psyket. Nu är ju mitt av det starkare slaget, så jag tänker mest på er klena. Bit ihop för vintern går snabbt över och snart är det vår (allt det här på slutet har jag skrivit samtidigt som jag blinkat med ena ögat). Ni som känner mig vet hur jag lider den här årstiden.


(2017-11-13)

En händelserik vecka har passerat, den innehöll bl.a statsministernesök, tränarrykten, infokväll i skolan, introduktionsträning och inte minst VM-kval på Friends. Vi går väl igenom alla punkter så får ni lite mer kött på benen.

I torsdags var det stor uppståndelse i och runt skolan i Gottsunda då statsminister Stefan Löfven var på besök. Poliser och Säpomän sågs överallt och många elever var rejält uppspelta i korridorerna. Besöket flöt bra utan några egentliga intermezzon och Löfven ställde villigt upp på foton med många elever. Han åt lunch i ett stängt personalrum och var också inne på en lektion. Han stannade också till vid vår "Wall of Fame" och tittade på fotografierna på alla våra landslagsmän på väggen. Det är en riktigt stor apparat när en statsminster likt fantomen klär sig som vanligt folk och visar sig på gatorna.

Tidigare i veckan hade vi också besök av en person som det skrivits en hel del om de senaste veckorna. Dalkurds tränare och vår tidigare kollega på skolan Andreas Brännström var på besök. Han är ju högaktuell att byta  jobb och ryktena placerade honom som tränare i Blåvitt. Förstår om dom är intresserade av hans tjänster efter det jobb han gjort med att föra Dalkurd till allsvenskan. En mycket kunnig fotbollsnörd som säkert kan göra stor nytta i det nybygge som krävs för att Västkusten ska komma tillbaka på fotbollskartan. Skulle vara riktigt kul om han tar över tränarjobbet där och det borde också innebära att han hamnar på "skrytväggen" i skolan.

Under onsdagskvällen var det info i skolan för nästa års elever och det var ganska välbesökt. Som vanligt fanns många som var intresserade av fotbollsprofilen och allt pekar mot att det blir ett intressant gäng som börjar i sexan nästa höst. Introduktionsträningen på torsdagen var också välbesökt trots att det som vanligt när vi har dom här träningarna var uselt väder. Det här var vår andra introduktionsträning. Sammanlagt har det varit en bra bit över 30 stycken som deltagit. Glädjande har varit att det är fler och fler tjejer som är intresserade.

Under fredagen var givetvis VM-kvalmatchen på Friends den stora grejen. Sveriges första halvlek var briljant, men i den andra var det i stort sett bara Italien. De är dock inte alls så vassa som de en gång i tiden var och trots massivt övertag lyckades de inte kvittera. Själv var jag tämligen säker på att matchen skulle sluta 0-0 men såna här gånger gör det inget att ha fel. Nu är det i och för sig bara "halvtid" i dubbelmötet och måndagskvällen i Milano kommer att bli jättetuff. I och med att vi höll nollan på hemmaplan kan det faktiskt gå vägen nu. Ett mål för Sverige innebär att "gli azzuri" måste göra tre och det har jag svårt att se med tanke på vad de visade i fredags. Hur som helst kommer det att bli ett dj... tryck på San Siro och en svettig kväll för den svenska backlinjen. Är faktiskt inne på att vi grejar det här för då har vi verkligen en rolig sommar i Ryssland att se fram mot.

Nu hoppas vi på en ny snöfri vecka. 


(2017-10-23)

Skol-SM började förra veckan och det blev seger för killarna med 2-0 mot Gränby under torsdagen. Tjejerna var i elden i fredags och tyvärr blev det förlust i båda matcherna. Inte mycket att säga om då vi där är tvingade att spela med ett mycket "ungt" lag. Vi har inte så många tjejer som går i profilen i nian så vi måste plocka från de andra årskullarna och det blir tufft när man ställs mot äldre. Vi får vänta tills nuvarande tjejer i sjuan går i nian för då kommer vi att ha ett slagkraftigt lag.

Killarna var tämligen överlägsna mot Gränby, men hade förfärligt svårt att ta vara på målchanserna. Att det bara blev två mål är en gåta med tanke på alla fina lägen man hade. Normalt sett borde utdelningen varit ca sex-sju mål. Hur som helst är vi vidare och vad som väntar nu vet vi inte än.

I fredags hade vi också besök av IFK Göteborg som tittade på våra tre träningar. Alltid kul med såna finbesök. Då och då händer det att klubbar kommer och besöker våra träningar för de vill gärna se hur vi jobbar. Flera av stockholmsklubbarna har tidigare varit på plats och även Gif Sundsvall. Att blivande allsvenskarna Dalkurd då och då finns på plats är väl inte lika konstigt med tanke på att deras nuvarande tränare "Brännan" är hemtam i "huset". Han jobbade ju under ett år med oss i skolan. På tisdag kan det bli klart med den allsvenska platsen om man slår BP på bortaplan.

Sirius förlustsvit stannade på sju förluster i rad, för mot Djurgården hemma blev det seger med 2-0 och nu är målet på 36 poäng uppnått. Starkt som fasen under den här första säsongen i allsvenskan på "hundra år".

Att lottas mot Italien i ett play-off till VM kändes väl sådär. Också att få börja hemma är en nackdel. Tror ni italienarna kommer till Friends den 10 november och spelar gladfotboll? Skulle inte tro det! Det blir nog den gamla stilen från deras sida och siktet är nog inställt på 0-0. Jag tror det blir mycket svårt för oss, men å andra sidan är väl inte italienarna vad dom en gång var. Det krävs nog en 2-0 seger hemma om vi ska ha hoppet om VM kvar när vi några dagar senare ska till Milano för returen.

Det har varit riktigt kyliga mornar ett tag och en dag förra veckan undrade man om solen slocknade runt 8.15. Det blev kusligt mörkt och det plingade i mobilen om ljussken och smällar lite runt om i Sverige. Ett väderfenomen som till och med fick meteorologerna att vakna. Vi var ett tag inne på att jordens undergång var nära, men det verkar nu som vi kan köra på ett tag till.

Först och främst en vecka till för sen går vi på höstlov. Tiden går fort och den här hösten har verkligen rusat undan. Kommande vecka är det introduktionsträning (onsdag 16.30 Valsätra konstgräs) för blivande elever och 8 november är det dags för informationsmöte i skolan.

Som vanligt har undertecknad inte planerat något för höstlovet. Möjligen blir det en Göteborgsresa några dagar för att titta på Gais-open. Det bär dock emot att åka dit så här års för regnet och blåsten är inte att leka med där. Förra året slutade det en förkylning som satt i en månad ca. 


(2017-10-09)

I helgen har vädergudarna försökt dränka oss och för att kunna gå ut var man nästan tvungen att använda cyklop och snorkel. Öppet tak på Friends mot Luxemburg, men över 50.000 trotsade vädret och de blev rejält belönade. Fin fotboll och seger med 8-0, ja ja säger många mot en blåbärsnation. Det finns inte så många såna nationer i fotboll längre (undantag San Marino som Norge slog med 8-0) och hur många matcher i ett VM-kval slutar med såna siffror. Sverige är bra nu och jag kan inte direkt påstå att jag är livrädd inför mötet med ett trött, oinspirerat, otajmat och dåligt organiserat Holland på tisdag. Inte ens ett play-off mot Portugal eller Italien får mig att darra även om det givetvis blir tufft. Får vi Danmark igen ska det inte vara några problem. Tänk att de fortfarande spelar med Bendtner där framme. Känslan just nu är i alla fall att vi är med i VM nästa sommar tillsammans med bl.a Island som väl inte kan missa genom att tappa mot Kosovo hemma i sista matchen.

Förra veckan fick vi vårt efterlängtade staket mot skogen på vår träningsplan. Som ni kanske vet går det en stig igenom skogen och sen fortsätter den över vår plan, men nu var den vägen stängd och man tvingas till en ca 50 meters omväg på väg mot centrum. Tyvärr var det någon som inte gillade det utan när vi kom i morse hade någon klipp upp nätet och nu är det fri passage över planen igen. Att man blir trött och less är givetvis bara förnamnet och vi funderar faktiskt på att göra en fallgrop där. 2 m djup, vi lägger lite granris över och så kan vi vittja gropen varje morgon och se vad vi hittar för filurer där i. Varför kan man inte låta nåt vara ifred och hur dj.... jobbigt kan det vara att gå en omväg på 50 meter. Det ska sägas att den vägen nästan uteslutande nyttjas av vuxna också och många av dom skulle må bra av att gå 50 meter extra.

Många 06-or ska prova den här och nästa vecka för att få en plats i Sirius akademi. Just den kullen är ju också aktuell för att börja i vår skola nästa höst. Det känns som terminen knappt har börjat och redan nu planeras det för infomöte i november och sen sker väl skolvalet nån gång i januari-februari. Själv har jag ingen superkoll på 06-årgången frånsett de 10-12 Björne och jag tränat två ggr/vecka i Alsike. Ett skönt gäng som brinner för fotboll och min känsla är att de ligger långt framme med Upplandsmått mätt. Ska i alla fall bli kul att titta på akademiuttagningarna och se lite hur nivån är. Hoppas inte Sirius tar in allt för många i kullen för det slår sönder många lag och därmed försvinner chanser till bra matcher i länet. Rent generellt tycker jag att trupperna i alla Akademilag är för stora vilket innebär problem med speltid och att vissa lag kan utarmas på spelare. Sen tycker jag det är givet att de som brinner för att träna och spela fotboll ska vara vara i akademin och gärna gå hos oss i skolan.

Uppland har alltid varit i framkant när det gäller tjejer och fotboll. Ofta starka distriktslag i Halmstad och många spelare som gjort sig gällande i landslagssammanhang. När börjar Uppsala IK fotboll att titta på en tjejakademi?

I morgon är det tisdag vilket innebär stekt fläsk med raggmunk på Pepparn i Gottsunda Centrum. Gillar ni bra husmanskost kan jag rekommendera stället. 


(2017-10-03)

Det blev en tur ut i södra skärgården i helgen. Lite umgänge med kompisar, lite golf, lite god mat och lite god dryck. Vädret var med oss och det var riktigt skönt. Blev avis på kompisen som har det här stället med ca 20 meter ned till havet och en fin vik. Ca 13 grader i vattnet så nåt bad var inte aktuellt för mig då jag kräver runt 25 grader för att ens fundera på bad. Vi hade dock en "isbjörn" i gänget som slängde sig i och man kan ju undra vad han är gjord av?

Sirius fortsätter att förlora och fredagens match i Göteborg slutade 0-4 och nu är man uppe i sju raka torskar. Nån fara för de nedre strecket är det inte och kommer heller inte att bli även om fyra svåra matcher återstår. Tråkigt, men många skador sätter sina spår i en ganska tunn trupp och som helhet tycker jag ändå man gjort en mycket bra säsong.

Storbrand i Almunge i söndags bara ett par kilometer från mig och jag märkte inget. Kompisar ringde och frågade om det var hos mig det brann, men jag var helt ovetande om allt. Kände ingen röklukt, hörde inga brandbilar, men å andra sidan var det fotboll och trav på tv så jag var väl inne i min vanliga bubbla.

Kom körandes på grusvägen hem i torsdags och mötte två svampplockare. Den ene såg bekant ut och det visade sig också stämma. Sirius högerback Calle Larsson hade hittat till urskogen och snacka om han blev förvånad när jag stannade bilen och talade om att de letade på fel ställe. Jag fick guida honom till mitt och Björnes specialställe och två timmar senare dök han upp på gårdsplanen och var mycket nöjd. Han berättade att när de kom ut i skogen stod det en annan bil där och efter lite forskning och nåt telefonsamtal visade det sig att Björne också var där tillsammans med Julia, men de hade inte stötta på varandra (Julia är Björnes dotter och lärare på skolan).

Själv har jag tappat intresse för svampplockning sen ett par år tillbaka. Blev mätt efter de oerhörda plockningarna och när vi gick vilse. Vi hittade så mycket kantareller då att vi vägrade till slut titta nedåt när vi gick. Det var under perioden "Brännan" jobbade på skolan och han var dessutom debutant i svampskogen och han fick vara med och hitta "gula fält".

På tal om "Brännan" så är han på god väg att föra Dalkurd till allsvenskan. Fyra matcher återstår och det ska mycket till nu om man missar. Återstår sen att se om Dalkurd kommer att söka sig mot Uppsala som det stått om mycket i media den senaste tiden.

Vi har fått lite förstärkning igen på tränarsidan i skolan. Ogge Kindlund kommer att vara med vissa pass i skolan igen och det blir mycket bra. Några av träningsgrupperna är stora och det här innebär att vi kan ge alla mer tid och nöta på det som behövs på ett mera rationellt sätt.

Den här veckan kan bli lite tuff med tanke på att det inte direkt är utlovad något glamourväder. Tänk på att klä er rätt och det är knappast läge att komma i kortbyxor och t-shirt till träningen. För egen del åkte dunjackan fram på måndagsträningen. 


(2017-09-25)

Tyvärr ingen uppdatering av sidan förra veckan och det får tillskrivas slarv från min sida. En sån ordningssam person som jag är kan också glömma ibland. Haft mycket att stå i hemma så jag hoppas ni läsare har viss förståelse. Vi fick en del vatten över oss förra veckan, men det gick ändå bra att genomföra alla träningar. Kommande vecka blir lite rumphuggen då det är orienteringsdag på torsdag och studiedag på fredag. Några har tur och hinner få sina två pass ändå och ni andra får väl se till att ta orienteringen som ett träningspass också.

Just orientering är inget för mig, kommer ihåg i lumpen när jag tjatade till mig att få starta först bara för att jag skulle hinna till en fotbollsträning. Det blev ingen träning för mig den dagen utan övriga på kompaniet fick gå skallgång efter mig sent inpå kvällen. Man var ju inte direkt den populäraste killen på luckan den veckan. Brukar skryta med ett bra lokalsinne, men då handlar det om vägar och när man är inne i städer. Det gäller alltså inte när jag befinner mig bland träd i skogen. Björne och jag irrade ju bort oss rejält vid svampplockning för ett par år sen.

Fem raka förluster för Sirius och nu tycks allt gå emot de blåsvarta. Man ger och tar under en säsong och man ska också komma ihåg hur många trepoängare som grejats tidigare genom mål i slutminuterna. Utan dom poängen nu hade man varit riktigt nära kvalstrecket. Jag tror fortfarande man hamnar runt 8-10 plats och det är väl mer än godkänt.

Såg kanske den bästa matchen i allsvenskan på år och dag förra veckan. Östersund mot Malmö höll faktiskt lite internationell klass med massor av bra spelare och ett högt tempo hela tiden. Inte ofta man ser den farten i allsvenskan och det är väl just tempot som jag saknar mest i de svenska matcherna.

Golfsäsongen lider mot sitt slut och jag kan väl inte direkt påstå att jag briljerat med mitt spel på slutet. Om jag ska skylla på nåt (och det vill man ju alltid) så skaffade jag glasögon för en månad sen och den omställningen var tuffare än jag trodde. Jag var inne på att med bättre syn på långt håll skulle jag snart vara ute på touren, men det ser onekligen ut att dröja. Det blir dock bättre och bättre och ögonen börjar vänja sig så nästa år då dj.......

Hur svårt ska det vara för kommunen att sätta upp ett staket runt hela vår träningsplan. Vad kan det kosta att fixa 70-80 meter staket på ena långsidan? Är riktigt trött på att leta bollar i skogen under och efter varje träning. Dessutom skulle det inte bli nån gångväg över planen vintertid heller. Nedtrampad snö blir till is så fort det töar och det gör i stort sett halva planen ospelbar. Förväntar mig att man löser det här snart.

Ännu är det ingen fara för man lovar ju rena sommarvädret och man kanske får plocka fram kortbrallorna igen. 


(2017-09-12)

Skön temperatur redan på första passet igår morse (måndag). Vi möttes av ett daggfuktigt konstgräs och hela årskurs nio. Idag var det teknik och passningar som gällde för hela slanten och koncentrationen var bra trots att många hade spelat dubbelmatcher i helgen. Dagens andra pass var för halva årskurs sju och här var det teknik och zonspel som gällde. Efter en trevande inledning med stress och för många tillslag blev det bättre undan för undan och som helhet ett bra pass. Finfin inställning hos många och här finns ett par riktiga vinnarskallar som alltid går "hundra". En bra grupp som har tagit steg sen årskurs sex och de nya i gruppen sköter sig utmärkt. Genomgående för alla årskurser just nu är förkylningar och halsont och det är vårt att påpeka igen: ingen träning när man har ont i halsen!

Ca 5000 åskådare hade tagit sig till Studan i söndags trots att GIF Sundsvall inte direkt är någon publikmagnet. 0-1 blev det och tredje raka torsken för Sirius. Inte så konstigt att det kommer en svacka, titta bara på Malmö FF som råkat ut för samma sak. Att Sirius skulle mäkta med att ta en Europaplats blir för tufft utan dom kommer sluta nånstans mitt i serien och det är väl gott så.

Så här långt har hösten varit skonsam och skön mot oss, men inte mot de som bor på öarna utanför och de som bor i Florida. När naturen sätter den sidan till kan vi inte göra så mycket annat än att fly eller boa in oss på säkra ställen. Som tur är är vi skonade från såna orkaner utan vi får istället hålla till godo med en och annan höststorm. På sin höjd brukar det innebära att vi blir utan internet och tv nån timme samt en del nedfallna träd. Tror nog Florida-borna skulle vara rätt nöjda om de bara utsattes för det.

En av mina absoluta favoriter, Hasse Alfredsson, gick bort i helgen. Tänk vilka grejer han gjort, alla revyer, filmer och framförallt alla Lindeman. Bland de bästa och roligaste man kunde höra på radion förr var när man sände "dagens Lindeman". Vila i frid, Hasse!

Den här veckan måste man också försöka hålla sig vaken fram till nio-tiden. Champions League börjar ju och för oss nördar är det en av årets höjdpunkter. Personligen tycker jag gruppspelet som nu börjar är sjukt roligt och man kan ju välja bland en massa matcher. Räknar med en massa trötta fotbollselever både på onsdag och torsdag. För eleverna gäller det dock att vara pigga på onsdag för efter lunch är det dags för skol-joggen (Gottsundamilen). Det brukar vara stor uppslutning och man får alltid många frågor om man ska springa eller varför man inte springer. Svaret blir alltid att jag har problem att ta mig runt en mil i bilen numera 😜. Så allvarligt är det inte, men många år på fotbollsplaner och tre knäoperationen är mitt skäl att avstå. Och förresten skulle jag försöka jogga runt blir det nog rullator resten av läsåret. Så vill ni väl inte se mig på träningarna? 


(2017-09-04)

Det har varit mycket landskamper på TV de senaste dagarna och vårt kära Sverige gjorde många besvikna när man inte lyckades speciellt bra mot ett mediokert Bulgarien. Såna matcher ska bara vinnas om man vill till VM. Bulgarerna ville mer helt enkelt och när inte svenskarna "var där" räckte heller inte teknik, spel och kunnande till och en mycket onödig 2-3 förlust skrevs in i historieböckerna. Vi kan väl summera Sveriges insats som Ola Magnell en gång sjöng: "du har känslan men inte rätta viljan".

I söndags såg det lite bättre ut vid 4-0 segern mot Vitryssland, men motståndet var ju inte heller speciellt bra. Lite hjälp kom sen från Luxemburg som kryssade mot Frankrike så trots allt ser det ganska ljust ut ändå. Luxemburg hemma ( bör bli 4,5-0) och Holland borta återstår innan vi vet om vi får vara med i VM.

Killar och tjejer tränar ihop i skolan på varje pass och det fungerar utmärkt och har alltid gjort. En slutsats man kan dra efter att ha varit med om det några år är att killarna nästan alltid tycker dom är bättre än dom egentligen är och med tjejerna är det precis tvärtom, dvs dom tycker att det nästan alltid går dåligt trots att vi är nöjda med deras prestationer. Ofta finns det i de yngre klasserna en tråkig tendens hos vissa killar, det är att med kroppsspråk och kommentarer visa missnöje när nån tjej missar. Vi har haft mycket snack om det här och det har blivit bättre, men då och då skadar det inte med en liten påminnelse, speciellt i början av terminen. Tjejerna har stor nytta av att träna med bra killar. Lite tuffare, lite snabbare vilket gör att de måste vara mer på tå, jobba med blicken och orientera sig mer än de kanske är vana vid. De rent fysiska i årskurs 6-7 märks inte så mycket då tjejerna oftare är tidigare utvecklade och klart större än många av killarna. Nathalie Björn (Damlandslaget), Filippa Angeldahl (U23 dam) och fler tjejer från Vaksalas fina årgång tränade med de bästa killarna födda -97 under hela sin tid hos oss och läser man intervjun med Nattis på Svensk Fotboll är det en av sakerna som hon pekar på angående sin fina utveckling.

Nu till helgen drar ligorna igång igen efter det här lilla uppehållet och det ska bli spännande att se om Sirius lyckas hitta tillbaka igen efter torskarna mot Norrköping och Kalmar. Gif Sundsvall hemma på söndag låter som en överkomlig uppgift, men lag som slåss för sin överlevnad är bland de värsta man kan stöta på så här på hösten.

Att hösten är här fick vi känna på igår morse, grått regnigt och långt ifrån glamour. Det är dock under såna förhållanden viktigt att jobbet görs ordentligt och det fanns inget att klaga på hos de klasser som tränade. 


(2017-08-29)

Då var vi igång igen med skolträningarna och vi beslutade förra veckan att vi kör på konstgräset vid skolan under hela hösten. Det blir lite mer tid för alla elever att duscha och hinna i tid till nästa lektion. Träningarna har flutit på bra och vi håller nu på att köra in nya elever på våra "teknikrutiner". I de yngre klasserna är det många elever och där kör vi ett pass teknik och passningar när alla i årskursen är med och när det är "halv årskurs" är det mera fokusering på olika spelövningar. Alla kommer snart in i rutinerna och vi försöker skapa goda träningsvanor hos eleverna.

En annan gammal elev det går bra för är Eskilstuna Uniteds Nathalie Björn född -97. Hon blev häromdagen uttagen i damlandslagets trupp inför EM-kvalet borta mot Kroatien. Efter en del otur med skador fick hon ju se EM i Holland från TV-soffan, men när nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade sin första trupp fanns hon med. 

Jag har följt de yngre landslagen en tid och förra veckan åkte jag till Märsta för att se Sveriges 02-or möta Finland. Det blev seger med 3-0, men det var väl inte helt rättvist om man ser till spelet och chanserna. Tycker Sverige hade svårt med passningsspelet och det är precis det jag lagt märke till även med de tidigare årgångarna. Visst, det finns spelare som sticker ut och har en ljus framtid även i den här kullen, men många av dom behöver växa på sig och jämfört med många av finnarna såg de ut som "futurespelare".

I övrigt så dubbeljobbar man numera, dels i skolan men också som snickare/målare hemma. En större renovering av några rum är gjord med hjälp av hantverkare, men småsnickerier och måleri tar vi hand om själva. Själv är jag en utmärkt målare, noggrann som fasen och spiller inget till skillnad mot frugan. Hon har ofta mer färg på sig själv än hon lyckas få på väggen. Det tar sin lilla tid, men om några veckor är det säkert klart och det blir mycket bra. Dj...... vad kroppen tar stryk när man får jobba med ovana saker!

Hade en jobbig weekend då Joel lirade match både i fredags och i söndags borta USA. Inte direkt tittarvänliga tider för oss med matchstart 02.00. Lite sömn och många gäspningar under måndagen, men det får man stå ut med. Samma visa den här helgen, men nu skiljer det nio timmar där de spelar. De är i Californien och matchar fredag söndag igen så det blir en ny måndag i trötthetens tecken.

Så här långt ser det riktigt bra ut med träningsgrupperna i skolan, men det är en lång höst och det gäller att alla håller i och kör hela tiden. 


(2017-08-21)

Sommaren har blåst undan och den gick fort. Förra veckan började förberedelserna för en ny termin. Som vanligt visste bara "cheferna" vad som väntade och som vanligt blev det bra. En skön båttur på Fyrisån sen över till Skokloster. God mat ombord och kul att se alla kollegor igen. Idag måndag kom eleverna och det är alltid kul att träffa alla, men speciellt de nya förväntansfulla sexorna. Vi var runt och pratade med alla och informerade om kommande träningar och lite annat smått och gott. Första veckan håller vi till på "Wallavallen" vid skolan, men nästa vecka kör vi på naturgräset nere på Gottsundagipen.

Om ni undrar vad undertecknad gjort i sommar så är det inte så mycket mer än att jag spelat golf och kollat på fotboll. Nja, kanske inte hela sanningen för det blev en visit på Gotland och givetvis en massa jobb hemma också. Tak ska bytas, det ska målas, ja ni vet det finns alltid nåt att göra speciellt om man bor i hus eller på en gård som jag gör. Trivs i Sverige på sommaren och har inte en tanke på att åka utomlands då. Det får vänta tills höst och snöstormar kommer.

En vecka i Halmstad med Björne på Elitlägret (ja jag vet att det heter Utvecklingslägret numera) och det är alltid trevligt. Där knyter man många bra kontakter och träffar många gamla fotbollspolare och även många föräldrar till elever på skolan som har barn med på lägret. 02-årgången såg väl ut ungefär som man väntat med ett överflöd av bra mittfältare, men kanske lite klenare med riktigt bra forwards. Tyvärr kom ingen från Uppland med till lägret på Bosön och ingen finns heller följdaktligen med i det första landslaget som spelar i Märsta tisdag och Enköping torsdag mot Finland. Det går massor av tåg framöver och det betyder egentligen inte så mycket att man inte är med nu.

I helgen avgjordes DM-finalerna i Uppland och efter det har vi både glada och besvikna elever.  Så är det alltid, några vinner och några losar. Nu steppar vi upp och vi lovar att försöka göra alla på profilen bättre, men kom ihåg, det hänger mycket på dig själv och ditt eget engagemang på varje träning. Vi är inga trollkarlar, men hjälper du till varje gång så kan vi lova att du kommer att utvecklas. Kom i tid, var förberedd och ha rätt kläder med tanke på väder. En uppmaning till alla elever är att gå och titta på Sirius som spelar rolig och fin fotboll och har så här långt gjort en kanonsäsong trots att man spelar på en omodern och tråkig arena. Det blir ju bättre om några år när nya Studan står klar, men vi är inte där ännu.19 mars 2018