Olas tidigare publicerade bloggar


(2020-03-16)

På den här sidan brukar ju det mesta handla om vad som händer och sker i fotbollens värld, men som alla vet händer inte speciellt mycket där just pga coronaviruset. Ligorna i de stora länderna ligger nere och det är väl egentligen bara i Ryssland och Turkiet som man spelar. Vår egen allsvenska och Superettan kommer att skjutas fram till juni eller juli vilket blir tufft rent ekonomiskt för alla klubbar. Givetvis förstår man att att alla klubbar säger nej till spel inför tomma läktare då det skulle äta upp ekonomin i ett nafs. Vi har länge snackat om lång försäsong i Sverige och i år kommer det att vara rekordlångt, minst ett halvår.

Hur det blir med lägre serier och ungdomsmatcher återstår väl att se, men där är det ju inget publiktryck (stora folksamlingar) så möjligen blir det spel där.

Fotbolls EM som skulle gått i sommar kommer givetvis att flyttas. Blir det till 2021 eller kommer vi att ha ett VM i vinter? 

Alla idrotter är drabbade och har insett vikten av att avbryta seriespel och slutspel. Tyvärr verkade inte det riktigt gått fram till innebandyförbundets ansvariga för där spelades det i helgen som gick. Man tvingade bl a Dalen från Umeå att åka till Helsingborg, riktigt dåligt att inte inse allvaret i det som händer i världen. 

I USA stängde man snabbt ned NHL, MLS och all collegeidrott med omedelbar verkan, men i Sverige spelade man en "hobbymatch" i innebandy.

I skolan tränar vi på, men vi är noga med att påpeka för eleverna att man vid minsta symptom på förkylning och liknande inte ska komma och träna. Det kommer att vara mycket lugna träningar under hela våren med tanke på hälsoläget. 

För en nörd som älskar att se på fotboll jämnt är det en tuff tid just nu och det blir långa kvällar framför datorn med någon serie. Eller varför inte någon dokumentär om just fotboll?

På Cmore finns det en bra film om Barca som heter "Take the ball pass the ball". Klart sevärd med många intressanta intervjuer med bl a Messi, Dani Alves och Xavi. Här får man en inblick i hur "tiki takan" kom till och vem som ligger bakom hela spelidén. En annan bra dokumentär finns på Prime Video och handlar om Brasiliens landslag i samband med Copa America. Lite tips till er som har fotbollsabstinens idessa dagar.

Jag är ingen flitig skrivare på twitter, men däremot en flitig läsare. Helv..... vad smittskyddsläkare och liknande experter det finns ute i stugorna som dykt upp de senaste veckorna som dömer ut de riktiga och kunniga experter som finns till höger och vänster. Bara skrattretande att läsa sånt. 

Nu hoppas vi på värme och att det här viruset lämnar oss ifred så vi får en skön fin vår och sommar. Snälla, kan vi inte komma överens om att sluta bunkra också. Äter alla, som bunkrar toalettpapper, bruna bönor varje dag? 


(2020-03-10)

Vi fick uppleva lite vitt på backen i slutet av förra veckan, men det var inget som hindrade att vi kunde fortsätta träna utomhus. Nu ska det väl ändå vara över och det känns i både ben och armar att golfsäsongen är nära. Mina promenader fortsätter och det känns som man lättare kommer i brallorna och konditionen blir allt bättre. Jag har fått skära ned på träningen en del pga av ett knä som är slut, men det fungerar om jag kör varannan dag vilket är fullt tillräckligt.

Mycket av skolträningen den senaste tiden har handlar om inlägg och avslut vilket visat sig behövas. Givetvis innehåller varje pass en genomgång av tekniken för den tummar vi aldrig på. Att jobba med touchen är mycket viktigt då det är lite av en färskvara. Just att lära sig löpa rätt lägger vi stor vikt vid när det gälker inläggsövningarna. Där är löpvägarna oerhört viktiga och man måste också tänka på att löpa rätt för att öppna upp yta och medspelare. Vi försöker också inpränta i eleverna att man sällan gör mål på dåliga inlägg utan betydligt oftare på bra inlägg. 

Filippa Angeldahl och Nathalie Björn (födda -97), båda gamla elever på skolan, svarade för finfina insatser i landslaget mot Danmark i turneringen i Portugal. Kul med två a-landslagsspelaren som gått hela vägen och båda gick tre respektive fyra år i skolan hos oss. Kommer ihåg att de två redan då var så pass långt framme i sin utveckling att de fick åka och träna med killarna i samma ålder i Sirius akademi. Jag kan lova att de inte gjorde bort sig. Ska bli spännade att se framöver i vilka eller vilket utländskt topplag de två kommer att hamna i, för utlandsproffs kommer de att bli.

I skolan håller vi på att återskapa vår "Wall of Fame" med bilder på alla elever som genom åren varit på landslagsläger eller har spelat landskamper. Skulle tro att det rör sig om uppåt 30 stycken så här långt. Tur att vi lyckades spara många av bilderna för tyvärr förstördes ju allt i branden härom året. Nyligen hade vi ju bl a tre tjejer födda 04 på Bosön och landslagsläger. 

Tittade på AIK - Kalmar i svenska cupen i måndags och jag måste säga att båda lagens tränare verkar tävla om vem som kan vara mest underlig i tv-intervju före match respektive i halvtid. Nanne i Kalmar verkar gå på filsosofspåret och Norling i AIK talar ofta i gåtor. Det var ingen lysande match som AIK vann och helt klart måste man höja sig rejält i kvartsfinalen mot MFF om inte cupen ska ta slut.

Svenska mästarna åkte ut i gruppspelet efter torsk mot Mjällby och det var ingen skräll efter ha sett dom torska mot Mjällby hemma. Förlusten av lagkaptenen Danielsson är tuff och det lär kosta att hitta en bra ersättare. Med tanke på hur mycket Djurgården fick för honom så förstår man att alla klubbar som kan tänka sig sälja spelare till Djurgården vill ha överbetalt. Snart är vi inne i april och allsvensk start, om det blir med eller utan publik med tanke på Coronaviruset återstår att se. Många länder förbjuder folksamlingar på över 1000 personer och snart får vi se om Sverige följer efter.

Påsken närmar sig med snabba steg, men vi har en del veckor att jobba igenom innan och jag tror vi kommer fortsätta nöta en hel del inlägg och avslut. Nöta, nöta och nöta tills allt blir en vana brukar vara rätt medicin. 


(2020-03-02)

Ljuset har kommit ordentligt och numera går det att se handen framför ögonen när man kliver ut på morgonen. En skön känsla att få åka till skolan utan att det är kolsvart och allt går så mycket lättare. Den här veckan har vi åttorna ute på Prao och på onsdag tänkte vi köra en liten rundresa och titta till så många vi hinner. En hel del finns i närområdet i Gottsunda och några har vi redan stött på. 

Helgen har varit lugn och jag har haft några dagars uppehåll från min träning, men idag, måndag, körde jag för fullt igen och dj... vad det kändes bra. Ca 8 km gång med stavar och när jag var klar kändes det som jag kunnat gå en bra bit till. Faktiskt en riktig skön känsla när det numera blivit ett behov att ut och gå. Det behovet har tidigare legat latent under ett antal år. Känns skönt att vara förberedd när golfsäsongen närmar sig.

Körde en fotbollssäsong i Uppsala under söndagen och hann nog med att se ca 15 elever spela match. Tjock jacka, fodrade brallor och en mössa, dvs nästan maskerad i kylan, men trots det har många av eleverna full koll på att man kollat matchen. Jag blir faktiskt lite förvånad att dom har sån koll, ja nästan mer koll på sidan än på planen ibland. Hur som helst är det kul att se dom i sitt lag.

Svenska Cupen rullade på i helgen och Sirius kom ned på jorden igen efter storsegern förra helgen. Nu platt fall mot VSK och 0-3 och en mycket svag insats. Chansen till avancemang finns, men då krävs att man gör jobbet och lite till borta mot Blåvitt. I övrigt fick två andra allsvenska lag också smisk i helgen. Elfsborg mot Oskarshamn och Norrköping mot Tvååker så Sirius behöver inte vara ensamma om att skämmas.

Såg ni förresten Malmö i Europa League mot Wolfsburg? Vilken klasskillnad på ett mittenlag i Bundesliga och ett förväntat topplag i allsvenskan. Oj oj oj, och då ska vi inte tala om skillnad efter att ha sett Real mot Barca i söndagskväll. Vilka spelare det finns och den som kanske imponerade mest på mig var nog den unge Uruguayanen Valverde i Real. Fy satan vilken spelare! Tycker Real vann helt rättvist mot ett som vanligt bollrullande, men lite ineffektivt Barca. Känns som några spelare där börjar känna av åldern va? 

Här hemma handlar mycket i medierna om Coronavirus etc etc. Givetvis har jag respekt för sånt här och är noga med handhygien och liknande, men enligt min uppfattning ska vi nog släppa ned axlarna en aning och leva som vanligt.

Vi är inne i mars och snön har vi knappt sett skymten av, kommer den nu så kan jag stå ut för har vi kommit så här långt kan inte ens snön få mig att deppa ihop. Tänk att vi kunnat träna ute hela vintern med undantag för nån dag. 


(2020-02-23)

Ja då var sportlovet över för den här gången och vi är tillbaka i vardagen igen. Ogge och jag tillbringade sju dagar i Spanien med strålande sol på dagarna, kyliga mornar och kvällar kan man ta när man får njuta på dagarna. Vi flög till Faro i Portugal och tog sen hyrbil för att ta oss de ca sju milen till Lepe och Islantilla i Andalusien där Joel numera bor och spelar fotboll i klubben CD San Roque de Lepe.

Lepe är en stad på ca 25 000 invånare som helt lever på frukt och jordgubbsodling. Islantilla där Joel bor är en stor semesterort för spanjorerna som ligger precis vid havet med milslånga sandstränder. Så här års är det lugnt och skönt där och man behöver inte direkt trängas. Affärer och en del restauranger är öppna, men allt är lite sovande just nu. Vi kom dit på lördagen och redan dagen efter var det dags att sätta sig i bilen för att köra de ca 15 milen till Coria, ca 20 min utanför Sevilla, för att kolla på match mellan Coria och San Roque de Lepe.

Vi hamnade i en typisk liten spansk stad ute på landsorten med trånga gator och gränder. Stadion låg mitt i staden och var inte direkt nybyggd, men ändå trivsam och man satt väldigt nära planen. Mattan var i toppskick och det var gott om publik och ett väldigt liv på läktaren. Gammal som ung skrek som tokar och det var inte direkt snälla ord även om hemmalaget till slut vann med 2-1. I Coria fanns det tre spelare som var mycket bra och de hade definitivt gått in i flera allsvenska lag. Joels insats i matchen var klart bra, speciellt i första halvlek när han vann mycket boll och och inte slog bort en passning. En rolig upplevelse och som Joel sa efter matchen: "här nere spelar det ingen roll om det är ett toppen- eller bottenlag du möter på bortaplan, där är alltid oerhört svårt att vinna".

Efter matchen blev det en tur till Sevilla och en middag. Alla som varit i Sevilla har lovordat staden och jag kan bara hålla med. Kan tänka mig en weekendresa dit framöver. Fräscht och snyggt och ett stort utbud av bra restauranger.

Tillbaka i Islantilla fick vi dagarna att gå genom strandpromenader, bättra på brännan och titta på träningar på eftermiddagarna. Träningsanläggningen bestod av tre planer som alla var som golfgreener omgiven av palmer. Deras tränare imponerade på oss då han hela tiden "drev" träningarna och det var riktigt bra fart. Övningarna kände vi igen till stor del då det handlade mycket om kvadratspel och olika former av zonspel.

En vecka går fort när man trivs och det är varmt och skönt så varken jag eller Ogge jublade väl direkt när det var dags för hemresa och det sedvanliga köandet väntade på flygplatsen. Har aldrig riktigt förstått varför det ska ta sån förbannad tid för att få på alla på planet. Varför börjar man inte fylla planet med folk bakifrån, dvs de som har platser längst bak i planet går på först så det inte blir stopp i mittgången hela tiden. Nu ska det vara "priority boarding" och en massa fjant vilket bara krånglar till det hela. Och innan planet ens satt hjulet på landningsbanan står folk upp och ska ha ned sitt handbagage i tron om att komma av snabbare. Jag har mycket tips till flygbolagen, men jag misstänker att de inte kommer att lyssna på mig.

Hur som helst hade jag och Ogge ett bra sportlov och jag kan lova att det ryckte i benen på honom när han såg de gröna och fina träningsplanerna. Nu är vi brunbrända (😜) och laddade för en ny träningsvecka i skolan även om vi inte kan gå i kortbyxor och en t-shirt. 


(2020-02-02)

När vi drar igång den här veckan är det två veckor till sportlovet så tiden går fort bara vi kommit på den här sidan som sluttar mot sommaren. Vädret fortsätter vara trevligt och vi kan köra ute vilket underlättar mycket. Nu vore det väl f.. om vi inte ska klara dom här två veckorna också.

Lördags eftermiddagen tillbringade jag på Årsta IP i södra delarna av huvudstaden för att se Dalkurds 06 mot Hammarby Akademi 06-1. En stor del av Dalkurds lag går ju hos oss i 7:an så det är kul att följa dom. Motståndet nu var tufft då Bajen säkert är ett av de fem bästa lagen i Sverige, men grabbarna stod upp på ett mycket bra sätt och det var väl egentligen bara de sista 7-8 minuterna som de föll igenom. Då gjorde Bajen två mål och gick från 5-4 till 7-4 som blev slutresultatet. Tycker ändå det visar att Uppsala är på rätt väg med ungdomsfotbollen för både det här laget och flera akademilag från Sirius som hävdar sig bra mot Sthlmslagen numera.

Söndagen fortsatte med fotboll för min del, den här gången i Uppsala. Försöker se så många av eleverna spela matcher som det är möjligt och det samma gäller för Björne och Ogge. Man får en bild av spelarna i träning och en lite annan när man ser dom i matchsituationer, det är nyttigt.

På kvällen gick första avdelningen av Melodifestivalen på TV, men jag var inte i närheten av att titta. Satt i garaget och tittade på när målarfärg torkade och det är klart mer underhållande och intressantare.

Upptäckte en nytt ljud i bilen förra veckan som inte kom från radion och det visade sig kosta ca 3000 kr. Oljud som kommer från ett hjullager är kostsamt, en ny erfarenhet! Ja, inte att det kostar att lämna in bilen, men att hjullager pajar.

Att gå med stavar ca 7-8 km varje dag visade sig inte vara så bra för ett dåligt knä. Nattlig värk har fått mig att skära ned på träningen och numera är det varannan dag som gäller och det funkar bättre. Skulle förmodligen behöva en rundsmörjning av knäleden eller kanske till och med ett nytt knä. Blir det inte värre än så här står jag nog över det för efter tre tidigare knäoperationer är jag inte så sugen på nåt mera ingrepp där. Såna skador är väl lite av fotbollens baksida.

I övrigt har det varit en helt vanlig helg, dvs 6 rätt på V75 och 10 rätt på tipset vilket gjorde förlusten mindre. Det blir alltid en massa mål i tipsmatcherna i slutskedet, men kan nån förklara varför fel lag alltid gör mål i slutet? Lovar att återkomma och berätta när rätt lag gjort mål i slutminuterna, nån gång kommer det att ske så jag ger inte upp.


(2020-01-27)

Tråkig helg, den som gick. Inga ligamatcher i England utan bara tämligen ointressanta FA cupen. Det säger jag inte bara för att Wolves är utslagna utan jag tycker den känns uttjänt på nåt vis. Ok, det vara charmigt när nåt "baconlag" i jeans och träskor lyckas skaka nåt storlag, men det händer inte så ofta längre. Shrewsbury lyckades få till ett omspel mot Liverpool och det ger klirr i kassan men där kommer också cupen att ta slut för deras del. Och för Liverpools del blir det slitage på manskapet inför Champions League.
Förstår om storlagen roterar friskt i dom hör matcherna och ingen gråter speciellt mycket om man åker ur heller. Det är värt så mycket pengar att vara kvar i Premier League så inte ens de "sämre" lagen där vågar gå in för hårt i cupen.

Här hemma började säsongen för Sirius och GUSK som möttes på Johannesbäcks nya konstgräs i lördags. 4-0 till det allsvenska laget och klasskillnaden var total vilket den givetvis ska vara också. Man får inte dra för stora växlar på tidiga träningsmatcher då de allsvenska lagen brukar lira med olika elvor i varsin halvlek. Titta bara på AIK:s tröga start i träningsspelandet. 2-1 mot Karlstad och 1-1 mot Västerås. Det tar säkert några matcher till innan de större lagen växlar upp.

Pga svenska cupens upplägg med start i februari kommer man igång med matchandet betydligt tidigare än när en annan spelade. Då innebar januari och februari "gristräning" vilket innebar löpning så både snor och svett sprutade. Många söndagskvällar innebar kraftig "Ågren" för man visste vad som väntade på måndagsträningen under de här månaderna. Under AIK tiden kunde det innebära 8 x 2 km runt Råstasjön och det var ingen lek, det stod spelare till höger och vänster och hulkade. Kan tänka mig att många rävar hittade kvällsmat i snödrivorna efter våra rundor där. Nog fick man kondition alltid, men jag skulle nog ha föredragit nutidens upplägg med mer fotbollsrelaterad fys.

Joels lag i Spanien går som tåget nu och i söndags blev det ny seger med 3-0 mot ett topplag. Från att ha legat långt ner i tabellen ser det nu riktig ljust ut och det verkar som den nya tränaren verkligen fått ordning på laget. Den stora stjärnan i laget, forward, gjorde ett mål och assisterade till de andra två målen. Frågade Joel om han varit i nån akademi som yngre och det hade han givetvis, men också spelat i Segunda för Barcelona B. Ska bli kul att åka ned på sportlovet och speciellt som jag nu ska få resesällskap av Ogge. Ska bli kul att visa honom runt där nere och lära honom lite om allt det som pappa Björne missat.

I fredags besökte jag och Björne Bosön för att titta på Stockholm mot Uppland i distriktslagscupen för pojkar födda -03. Några gamla elever spelade i Uppland, men det hjälpte inte utan Sthlm vann med 2-1 i en ganska tam match. Nu börjar matchandet rulla på så nu vet man verkligen vad man ska göra på helgerna framöver.

Vädret fortsätter vara snällt mot oss och det är ju grymt skönt att kunna vara ute och träna varje dag. Frågan är bara när bakslaget kommer? Tills det visar sig är vi glada och positiva och kör på.


(2020-01-19)

Vi närmar oss slutet av januari och Bore är fortfarande snäll mot oss. Kan inte vara en bättre vinter än vad vi har just nu, inga problem att träna ute och faktiskt har solen visat sig också. Bara vi inte kommer att straffas för hårt i februari och mars.

I tisdags förra veckan hade vi introduktionsträning för nya elever i Footyard och det kom runt 15 intresserade elever. Det fanns några riktigt guldkorn i den gruppen och som helhet var standarden klart bra. Det känns som ungdomsfotbollen i Uppsala är på rätt väg med mera träning och mer riktig träning ner i åldrarna.

På torsdagen var det dags för infokväll i skolan och vi hade väl inte så stora förväntningar på att sådär jättemånga skulle komma med tanke på att mötet i november var så välbesökt. Det rasade dock in en hel del folk och som helhet blev det riktigt bra. Många är intresserade av skolan och fotbollsprofilen och det är givetvis jättekul.

Träningsmatcherna har börjat rulla igång och även om vi får vänta några veckor till innan alla ungdomslag börjar lira matcher så syns ljuset i tunneln. På den stora scenen i Europa rullar ligorna på som vanligt. Zlatan i Milan har gjort att "vi" fått upp ögonen igen för en annars ganska sömnig liga som heter Serie A. Såg hans debut för Milan för nån vecka sen och helt klart gör han skillnad fortfarande trots sin höga "fotbollsålder".

Nu har ju också Norge fått nån som kan hävda sig utan skidor i Europa. Haaland svarade för en hygglig debut i Dortmund när han hoppade in och stänkte dit ett hattrick direkt. Imponerande av den store pojken som under hösten öste in mål i Red Bull Salzburg. Dortmund blir väl en lagom mellanstation för honom innan nån av de stora drakarna slår till och handlar. Känns som han ligger steget före Alexander Isak i utvecklingen va?

Själv stängde jag av datorn i lördags när Southampton gjorde 2-0 mot Wolves i första halvlek. Slog snabbt på den i andra när 1-2 kom och sen blev klang och jubel och en 3-2 seger. Den var oerhört viktig för nu väntar Liverpool, Man U och Leicester för en sliten och skadedrabbad trupp. Fönstret är öppet så jag hoppas på två nya bra spelare den närmaste veckan.

Joels lag i Spanien San Roque de Lepe går som tåget just nu och i lördagskväll blev det seger i bortamatchen mot topplaget Ceuta. Tre timmar i buss och sen med båt nån timme över till Afrika. Ceuta är en lite enklav som tillhör Spanien och ligger högst upp i Afrika. Att dom vann den matchen var en bedrift för de var helt utspelade och fick jaga boll matchen igenom, men övermod hos hemmalaget och två vassa kontringar så var 2-0 segern ett faktum. Veckan innan slog man det andra topplaget Real Betis II hemma med 1-0 och klättringen i tabellen har börjat. Nu ligger man mitt i och har ett tryggt avstånd till nedflyttningsstrecket.

Att jag håller på Wolves och AIK i fotbollen vet ju ni som läser den här spalten regelbundet och ni vet också att jag inte direkt gillar hockey. Trots det har jag ett favoritlag som jag alltid kollar hur det går för. Inte i SHL, men väl i NHL. Laget är Florida Panthers och det har sin orsak i att jag för många år sen var i Florida och Fort Lauderdale några ggr på vintern och då blev det att man gick på hockey. I bandy då? Ja det är väl inte direkt så att man kollar några matcher, men jag brukar alltid ha koll på hur det går för Sirius. Det har ju inte direkt varit muntert på många år, men nu är dom ju riktigt bra. Vore grymt om de kunde ta sig till slutspelet och tänk en final på Studan med Sirius.

Handboll däremot kan jag inget om förutom att Jerry Tollbring är från Rimbo och spelar i landslaget. Han var inte så tokig i fotboll när han var yngre för vi hade tuffa matcher mot dom med både Almunge och Edsbro.

Nu hoppas vi på en ny bra skolvecka och en grön träningsplan.


(2020-01-10, skrivet 01-07)

Skönt, jul och nyår är över och SVT har stoppat ned Kalle Anka & co längst ned i lådan igen. Nu är vi helt plötsligt på rätt planhalva igen d.v.s. den som sluttar brant mot ljusare och varmare tider. Tänk att vi så här långt har klarat oss från snön och jag är evigt tacksam om det så förblir. Helgerna har gått över förväntan och det har varit lugnt och skönt, men till slut blir det för lugnt och det börjar krypa i benen och man vill ha något att göra igen.

På en gård finns det givetvis alltid nåt att göra, men ibland finns inte lusten där för sånt arbete. Lusten för de dagliga långpromenaderna med stavar finns dock där varje dag och jag har nu kommit över gränsen så det har blivit ett skönt behov. Känns att man blir starkare och starkare för varje vecka och det har blivit mer plats i byxorna och ett nytt hål att fästa i bältet.

Under tisdagen var det återsamling i skolan får all personal, men först på torsdag anländer de som ska lära sig en massa saker. Det innebär att vi tränar torsdag-fredag i skolan och det blir utomhus. Den här veckan och nästa är det uppstart för de flesta lag och det känns verkligen skönt att vara tillbaka i normala gängor igen. Dalkurd och IK Uppsala startade i måndags och Sirius inför publik i tisdags. Båda herrlagen körde igång på det nya konstgräset vid Johannesbäcksskolan. Tydligen anses konstgräset på Löten vara alldeles för hårt med stor skaderisk.

Liverpool fortsätter ösa på och är obesegrade och titeln känns väl tämligen klar va? Bara att gratulera Ogge, Expeditions-David och Henkan Holfve som är fanatiska supportrar. För övrigt kan jag tipsa om några intressanta filmer på Youtube som just handlar om Liverpool. Bara att söka på Inside Liverpool om ni är intresserade. Fin insyn i klubben och framför allt får man en riktigt bra känsla för Jurgen Klopp, som mest går omkring och skrattar, men å andra sidan vilken coach skulle inte göra det med dom resultaten.

Mitt lag Wolves gjorde för övrigt en riktigt bra match borta på Anfield och var inte lång ifrån ett kryss. Tyvärr har transferfönstret öppnat och "rovdjuren" har fått vittring på våra bästa spelare. Ryktas om att Man United vill ha både Jimenez och Neves, men har svårt att se att dom skulle välja ett så mediokert lag att gå till. Misstänker att det blir svårt att behålla dom två plus Adama Traore och aldrig ska man få vara riktigt glad. Nej, behåll trion och köp in två bra spelare så slåss vi garanterat om en Champions League plats.

Vårterminen är här och allt blir bara bättre och bättre nu. Ok jag är medveten om att nån gång kommer snön, men när vi är på den här sidan nyår kan jag stå ut med det några dagar, men bara några dagar då!

Skönt, nu kör vi igen!


(2019-12-20)

Nu är tiden inne när en av världens sämsta julklappshandlare ska ut i affärerna och irra omkring. Dessutom är det inte färdigt med allt bara för inhandling är gjord, nej man ska ju hem och slå in paketen också. Haha, när jag är klar ser det ut som ett barn i fyra-femårsåldern (inget ont om dom) lekt med paketen en timme. Nej jag har verkligen ingen feeling när jag slår in paket och det ser helt enkelt för dj..... ut. Jag brukar dock tänka att det är tanken som räknas och vad som finns innanför det skrynkliga papperet i paketet jag ger bort. Det är visserligen några dagar kvar innan "den skäggige" knackar på, men det är bråda dagar nu. För mig brukar det ta en halv dag att slå in ett par paket.

Dessutom brukar jag vara tämligen idélös när det handlar om själva inköpet av julklappar. Dom jag ger brukar dock hålla färgen när de öppnat paketen, men sen brukar mina inköp hamna på något undanskymt ställe i huset. Jag skulle verkligen behöva lite coachning i julklappsköp.

Den sämsta julklapp jag någonsin köpt var för några år sen när vi var i fjällen och skulle ha en tävling där man skulle inhandla ett antal julklappar för ett värde av 50 kr/styck som vi sen skulle slå tärning om. Jag lyckades hitta någon souvenirbutik i Lofsdalen och krafsade ihop en hög av värdelösa saker för ca 200 kr. En av deltagarna var alltid extra sugen på att roffa åt sig så mycket han kunde av julklappshögen, men den här gången hade han inte turen på sin sida utan när det var slut satt han med bara en julklapp och det var givetvis en av mina inköpta. Ni skulle sett hans min när han öppnade paketet och hittade en disktrasa med en älg på. Han blev inte glad och ifrågasatte genast priset och undrade vem i hel... som hade inhandlat den. Jag brukar vara bra på att hålla färgen, men den här gången sprack det och jag lovar att han var sur på mig ganska länge. Kommer ihåg att jag även fick onda blickar av min fru när hon förstod att jag köpt den. Själv tyckte jag den var ganska fin 😜.

Lovet kommer som på beställning nu för det känns som hösten varit lång och slitsam trots att vi sluppit snön. Nu ska det bli skönt att slappa över helgerna och hämta nya krafter inför vårterminen. Julen kommer att firas hemma och det finns ingen resa inplanerad över jul och nyår. Resandet får vänta till sportlovet i februari. Nu håller vi bara tummarna för att snön uteblir och att det blir en grön och slaskig jul.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR


(2019-12-09)

Julfest med skolan i fredags och det var en trevlig tillställning på Matverkstan nere vid Ultuna. Som vanligt underhöll "Leifz" på ett utmärkt sätt och vi som var där hade mycket trevligt med bra musik och god mat, men man hade givetvis önskat att flera kollegor hade dykt upp.

Eftersom det blev en sen fredagskväll fick lördagen lida lite och den dagen tillbringades mest framför teven, frånsett en lång stavpromenad. Med tanke på vädret gjorde det inte så mycket och ibland kan det vara skönt att känna sig lite off nån dag också. Det blev några matcher från soffan och sen Så Mycket Bättre där Uggla som vanligt imponerade.

Vad gäller avverkningen av vår skog känns det som lite dålig timing från skogsbolaget. Marken är ju inte direkt torr och ni kan ju tänka er hur det ser ut nu när tunga skogsmaskiner har farit fram. Såren de rivit upp kommer att ta lång tid att läka för naturen.

Vi är nu inne i terminens näst sista vecka och träningarna nu kan man mest kalla underhållande träningar. Eleverna är trötta och slitna och de flesta har uppehåll från sina ordinarie träningar under decembers senare del vilket jag tycker är bra. Kropparna behöver vila också.

Jullovet kommer med största säkerhet att firas inom landet som det ser ut nu. Har kollat på biljetter för att hälsa på i Spanien men flygen är asdyra och det är dåligt med direktflyg då. Jovisst, man kan väl komma över biljetter med ett par mellanlandningar, men vem har lust att vara på resande fot i 15-20 timmar till ett ställe det tar fyra timmar med direktflyg. Man får helt enkelt bita i det sura "vinteräpplet" och vara hemma. Jag riktar in mig på sportlovet i februari för biljetter är redan inhandlade till humant pris.

Klart att det märks om ett lag har spelat runt 12 tävlingsmatcher mer än flera av motståndarna redan i det här läget av Premier League säsongen. De jag tänker på är Wolves som kryssade borta mot Brighton i lördags. I och med att de fick börja kvalspela för Europa League redan i slutet av juni är en redan liten trupp klart mer sliten än övriga lags spelare. Storlagen som spelar i Champions League har ju klart större och bättre trupper så där märks det inte lika mycket med flitigt matchande. Nu gör dom det riktigt bra ändå och de är faktiskt obesegrade i 11 raka ligafighter, men jag är rädd att det kommer att slå hårt mot dom nu i december när spelschemat i England är brutalt tufft. Det väntar ju matcher för deras del mot bl. a. Tottenham, Liverpool och Manchester City. I januarifönstret måste man handla för att förstärka truppen.

Elitserien i hockey har jag ingen direkt koll på, men har i alla fall förstått så mycket att det går ganska bra för Sirius i bandyn. Kul, för det har ju inte direkt handlat om några framskjutna placeringar de senaste åren på den fronten. Kan faktiskt tänka mig att gå och se nån match framöver. Övriga vinteridrotter tycker jag är måttligt kul att titta på även om jag en söndagsförmiddag kan kolla lite på vinterstudion och längdskidåkning, men då i brist på annat.

Vi hade infokväll på skolan för några veckor sen och den var ganska välbesökt. Många är intresserade av fotbollsprofilen och det är kul. Eleverna som ska börja i sexan nästa höst är födda -08. Vi har hållit på några år nu och de första kullarna vi började med var födda -95 och -96. 

Nu ska vi dra den här veckan i mål och den började ju bra för under måndagen kunde vi vara ute och träna. Hur det blir resten av veckan är osäkert då prognosen talar om nederbörd så till alla elever: se till att ha med skor för både inom och utomhus träning.

Veckan avslutas med Lucia och det är ju fredagen den 13:e. Jag är inte vidskeplig utan ser det som en helt vanlig fredag, hoppas ni gör det också. Tomtar och troll och övriga vidskepligheter finns inte i mitt register. 


(2019-12-02)

Förra veckan avslutade jag de här raderna med att en dag utan snö är en bra dag. Med andra ord har det inte varit några bra dagar sen i fredags när snön kom och vi fick krypa inomhus. I början av den här veckan får vi nog också söka oss in under tak, men senare ser det ut som plusgrader och då kanske vi kan vara ute igen.

Stort rabalder i pressen, twitter och alla sociala medier förra veckan när Zlatan gick ut med att han köpt in sig i Bajen. Vandalisering av statyn i Malmö och stora protester från MFF:s supporterled och många upprörda känslor. Jag har ingen direkt åsikt i ärendet mer än att var och en gör väl vad man vill med sina egna intjänade pengar. Tycker det inte är svårare än så och att snacka med rika fotbollsspelare om klubbkänsla och liknande är meningslöst. Dom kysser klubbmärket för det lag som föder dom, sen finns det givetvis få undantag, typ Francesco Totti som var Roma trogen hela sin karriär. 

Nathalie Björn besökte oss förra veckan och var med och tittade på några träningar och hälsade på några av sina gamla lärare i skolan. Alltid kul när gamla elever kommer på besök och man märker att skolan haft betydelse för dom. Branden för över ett år sen har också satt sina spår hos många gamla elever, för trots att de gamla lokalerna var slitna så saknar många dom när dom går runt i den nya byggnaden. Gottsunda satt liksom i väggarna på gamla skolan, men det kommer det att göra snart i nya delen också. 

Helgen har varit otroligt lugn och det har inte hänt speciellt mycket. Sovit, ätit och druckit gott samt varit ute med stavarna och gått. En och annan match på TV har det också blivit, men jag har inte varit hemifrån många timmar. Hittade en bra film på Netflix också, The Irishman med bl.a Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci och producerad av Scorsese. Gillar ni maffiafilmer är det här tre timmars högtid.

EM-lottningen till "skämt-EM" i sommar är avgjord och vi fick på nytt Spanien i gruppen. Lite färglöst att man lottas mot ett land man kvalat mot. Tycker hela upplägget är åt hel...... då vissa nationer spelar sina matcher hemma, typ Spanien mot oss i Bilbao. I övrigt ska väl vi kunna matcha Polen och det lag som via kval i mars kvalificerar sig, Irland, NordIrland eller Bosnien H. Varför får inte alla länder spela sina matcher på neutral plan? Det här är tydligen Platinis sista idé innan han drog sig tillbaka från UEFA. Vissa skribenter bl.a Olof Lundh antydde att Platini varit på "flaskan" när han värkte fram den här idén. Tror faktiskt det ligger nåt i det. Kvalificerar sig Irland via kval får vi även möta dom på deras hemmaplan. Om så blir fallet spelar Sverige sina matcher i Bilbao och två i Dublin. Ett EM-slutspel där man i så fall har två bortamatcher, vilket skämt. Nästa skämt kommer ju när VM ska avgöras på vintern i Qatar. Säkert över julen också för då är ju alla lediga och kan titta på matcherna. Då kanske man får välja mellan Kalle Anka eller en VM-match kl 15.00.

Ny vecka nya möjligheter och tre veckor kvar av höstterminen! 


(2019-11-25)

🤒 För tillfället hostas och snoras det lite överallt på skolan både bland elever och lärare. Åkte dit själv i slutet av förra veckan och var ynklig i nån dag, men sen igång igen. Mörkret har oss i ett järngrepp "a la Karelin" för tillfället och man åker i mörker både till och från jobbet. Tiden mellan 17 och 19 är vidrig för man vill ju bara gå och lägga sig nån timme, men det är en riktig fälla för då blir det en vaken natt istället.

⚽️ Den här veckan lyser Champions League upp tillvaron lite, jag säger lite, för hittills den här säsongen tycker jag det varit en hel del rätt tråkiga matcher. Undrar om jag hittills orkat se klart en hel match? Hoppas på en uppgång den här veckan för Liverpool-Napoli och Real Madrid-PSG låter ju lovande på förhand.

🌲 Dags för julmånad snart och det innebär i stort sett att man är uppbokad varje helg, nåja man ska nog kunna klara sig igenom det också även om jag har svårt när det blir för mycket måsten. Trivs absolut bäst när det rullar på som vanligt och ser redan fram mot den långa månaden januari.

⚽️ Det har inte hänt så mycket på tränarfronten än i allsvenskan till nästa år. Tycker det finns ett flertal klubbar som borde vara intresserade av en ny röst i omklädningsrummet. Inte mycket på spelarfronten heller faktiskt, men det kommer väl nu i december, många lag borde skickat en önskelista till tomten både vad gäller spelare och tränare. Ta bara en sån som vår gamle kollega på skolan, Brännan, borde han inte vara intressant för många allsvenska lag med tanke på vad han visat med högst ordinära trupper i superettan. Malmö FF behöver ju ny tränare då Rössler knappast blir kvar och där tror jag han skulle passa perfekt. Jimmy Thelin i Elfsborg har ju inte heller utvecklat Elfsborg åt rätt håll och Kalmar står utan tränare så visst borde det finnas jobb i alllsvenskan som skulle passa Brännan.

🚘 Tisdag innebär bilbesiktning så nu ska man stå där maktlös och inte fatta något när en gubbe går runt och knackar på bilen överallt och letar fel. Hatar verkligen det här lika mycket varje år och skräcken över att åka på en ombesiktning och en massa tusenlappar som fladdrar iväg.

Öppet hus i skolan på onsdag och informationsträff för nya elever i årskurs sex och sju. Alltid lika kul att träffa en massa nya barn och föräldrar och i år har vi ju en fin skola att visa upp. Provträningar har vi inte längre utan vi kallar det istället för introduktionsträning och den är i början av nästa termin, nämligen den 14/1 kl 16.00 i Footyard.

🐗 Gick min stavpromenad (jag vet, det känns töntigt) hemma på skogsvägen och blev förbluffad hur mycket spår efter vildsvin jag såg. Dom dj.... är ju överallt och bökar och det verkar finnas hur många som helst. Suggorna får två kullar per år och det skulle nog behövas jägare med kulsprutor för att hålla antalet nere. Gillar definitivt inte när dom matas in nära där vi bor, vem betalar när dom på ett dygn har vänt upp och ned på hela tomten?

⚽️ Benji Kimpioka född -00 och gammal elev på skolan gjorde i helgen sitt första ligamål i League One. Han kom in och kvitterade Coventrys ledning och grejade därmed en poäng till det gamla storlaget Sunderland. Han kryper nog allt närmare en startplats.

Till sist vill jag bara påminna om att varje dag utan snö är en sån här 👌 dag! 


(2019-11-18)

⚽️Sverige klart för EM i och med segern i fredags mot Rumänien. Givetvis jättekul, men tyvärr har Mr Platini fått igenom en helt idiotisk idé om att EM ska spelas överallt i Europa. Som jag fattar det hela blir det ju flera lag som får hemmamatcher medan andra bara får bortamatcher. Tycker det förstör hela festen på något vis för alla fans och man blir inte direkt förvånad med alla nya idéer som kommer från FIFA och UEFA😢. VM 2020 kommer exempelvis att spelas på vintern i Qatar. Jag är inte direkt konservativ av mig, men nån dj..... måtta på alla tokigheter måste det väl ändå vara. Känns lite så här va 🤡?

Det senare ordet påminner om VAR och det har ju verkligen fått ett löjets skimmer över sig, speciellt i Premier League med offsider med en tånagel osv. Använd VAR rätt och med det menar jag om bollen är inne eller inte och vid straffsituationer. Thats it!

Janne Andersson har ett otroligt bra CV så här långt som landslagets big boss. Tog oss till VM och kvartsfinal och nu till EM. Han kan verkligen det här med att bygga lag och det är på det sättet vi kan vara med och konkurrera med de stora länderna, inte genom "shining" som förespråkades av Islands nuvarande förbundskapten när han "chefade" över blågult.

De här raderna skrivs innan vi möter Färöarna på måndagkväll, men matchen känns ointressant för den stora massan. Det hade jag också tyckt om vi hade spelat med samma lag som i Bukarest, men nu byter Janne ut hela tio spelare och släpper fram många nya intressanta namn. Av den anledningen ser jag fram mot matchen.

En annan match jag ser fram mot är Sveriges U18 landslag som på tisdag spelar en avgörande match i EM-kvalet mot Ukraina i Gävle. Den matchen ser vi (jag, Björne och Ogge) på plats. Såg båda lagen förra veckan och blev mest imponerad av Ukraina. Fysiska, snabba och otroligt bolltrygga spelare som Sverige kommer att få möta. Såg också Sverige spela 2-2 mot Slovenien och ska man gå efter insatsen där blir det tufft för Sverige. Nu handlar det om unga spelare så prestationerna kan variera ordentligt från gång till gång och det finns spets i det svenska laget också.

Dagarna är riktigt korta nu, eller om ni vill, nätterna är väldigt långa. Vissa dagar är det knappt ljust ute, men temperaturen har så här långt varit ganska behaglig så man ska väl inte gnälla för mycket☀️. Jag misstänker att det snart kommer tillfällen när man får gnälla ordentligt i den här spalten.

I övrigt kan jag väl berätta att när bromsarna börjar låta på bilen töms kontot på en ansenlig summa pengar. Å andra sidan fylls det på när skogsbolaget hämtat alla vindfället från stormen i vintras så det kanske jämnade ut sig 😄. Akademierna i Uppsala, Sirius och Dalkurd, har haft och kanske har provträningsveckor för hugade spekulanter. Av vad jag har hört så har det varit gott om spelare som provat på de båda ställena och några har säkert varit hos båda klubbarna. Några byter från den ena till den andra, men de flesta kommer från mindre klubbar runt om i Uppsala och i distriktet. Tycker det är bra att det finns två alternativ för de som verkligen är beredd att lägga tid, kraft och energi på att bli bra i fotboll. Kombinerar man sen akademiträningarna med två skolpass i veckan hos oss i Gottsundaskolan så har man givit sig själv förutsättningar för att utvecklas i fotboll.

ONSDAGEN DEN 27 NOVEMBER KL 18.00 HAR VI INFORMATIONSKVÄLL OCH ÖPPET HUS I GOTTSUNDASKOLAN FÖR BLIVANDE ELEVER I ÅRSKURS 6 OCH 7. 


(2019-11-11)

Måndagsmorgon och vi möttes av en vit fotbollsplan vid skolan. Täcket var dock inte speciellt tjockt och det var inte fruset så det var bara att köra. Det var inga problem och vi kunde genomföra alla tre passen utan problem. Vi informerade alla elever under förra veckan att det var risk för snö och att det innebar både inom- och utomhusskor i packningen. Givetvis gick det inte hem hos alla utan många kom med bara inomhusskor i väskan och fick därmed stå vid sidan och titta. Budskapet de fick förra veckan var tydligt, men alla öron var nog inte ordentligt tvättade.

Stormatchen på tv i helgen var givetvis Liverpool-Manchester City. Nu blev det aldrig riktig match då Pool dödade spänningen tidigt genom att göra mål på allt. Dom är i en klass för sig och har nu ett stort försprång, men det hade dom förra året också. Kom också ihåg att dom inte mött Wolves än!

Just Wolves har kryssat lite för många matcher så här långt, men i derbyt mot grannen från Birmingham, Aston Villa, blev det en välförtjänt seger. Har ni nånsin sett en snabbare spelare än Wolves högerwing Adama Traore? Han hade fullständig lekstuga i matchen och slaktade sin kant rejält. Raul Jimenez, mexikan, gjorde ett mål och jag vidhåller att han är absolut en av Premier Leagues bästa forward. Misstänker att nån av de största klubbarna snart kommer med ett saftigt bud på honom. En miljard ska vi definitivt ha för honom!

Nu går vi in i en ligafri vecka igen vilket innebär torka på tv. Björne och jag åker på onsdag till Gävle och ser 01-landslaget EM kvala mot Slovenien. De har också matcher mot Ukraina och Estland. Alltid kul att se såna här matcher och man får alltid några nya idéer om vad man ska jobba med gällande unga spelare. Har ni inte tid att åka och se några matcher sänds dom live på svenskfotboll.se.

Mot slutet av veckan kommer mycket av Sveriges EM-öde att avgöras. Bortamatch i Rumänien och det är inte lätt. Har varit där och lirat och publiken brukar inte direkt vara gästvänliga, snällt sagt. Efter det väntar Färöarna på Friends och där handlar det bara om hur många mål vi gör. Rumänien ska i sista matchen möta redan EM-klara Spanien borta och ställer bara inte spanjorerna ut skorna ska dom väl ändå slå rumänerna på hemmaplan. Han jag nämnde tidigare, Adama Traore, finns med i Spaniens trupp så det är bara hoppas han får spela för då lär det gå undan på kanten. Han är förresten fostrad i Barcas akademi på La Masia, men helt ärligt känns han inte som nån riktig Barcaspelare. Han ser mest ut som en amerikansk fotbollsspelare.

Två tunga månader nu med evigt mörker och nederbörd. Golfen är nedlagd för året och nu ägnas fritiden mest åt långa tråkiga promenader. Bit ihop och kämpa Ola brukar jag mumla för mig själv när jag går. 


(2019-11-07)

Det var inte direkt så man studsade ur sängen i lördags för att bege sig till flygplatsen i Faro och åka hem från en skön vecka i Spanien. Rapporterna visade minusgrader och mörker vilket det inte direkt var där nere. Nu skulle sköna morgonpromenader på beachen bytas ut mot eftermiddags- eller kvällspromenader i kyla och mörker.

Vistelsen i Spanien var en vecka och vädret var underbart. Hälsade på Joel där nere och han bor i Islantilla strax utanför Lepe. Närmaste större stad är Huelva och det ligger ca 2 mil från den Portugisiska gränsen ute vid kusten. Ca 45 sekunder tog det från lägenheten ner till beachen. Själva stället är ett stort spanskt turistmål och jag hörde inte nån som pratade svenska där nere till skillnad från om man är i Malaga eller Marbella, där hör man inte nån som pratar spanska. Trevligt ställe och det blir fler resor dit för det finns golfbanor som måste liras.

Jag hade heller inte tänkt på att den allsvenska avslutningen skulle avgöras när jag satt uppe i luften över Spanien, Biscayabukten och Frankrike. WiFi på flygplan brukar ju fungera sådär, men tummen upp till SAS för jag missade kanske 20 minuter pga dålig täckning över Biscaya, men i övrigt funkade det perfekt. Kan väl inte direkt säga att jag jublade över utgången men vad hade man att välja på? MFF, DIF eller Bajen, ja ni förstår själva. Det är ju ungefär som att få en fråga om man vill bli skjuten i bakifrån, framifrån eller från sidan i skallen. Nåja, det blev DIF som grejade det och det man får glädjas åt är att en gammal elev, Alexander Abrahamsson, fanns med i truppen. Stort grattis till Alex, men också till Nathalie Björn i Rosengård som veckan innan fick sitt SM-Guld.

En bragdartad seger tog IK Uppsala när man åkte upp på Söders höjder och slog Bajen med 3-1 på Kanalplan. Oerhört imponerande att redan nu med det här unga laget ta klivet upp i Allsvenskan så nästa år har vi två allsvenska lag på en ny arena. Tycker alla inblandade i IK Uppsala ska sträcka på sig för de har gjort ett oerhört starkt jobb. Speciellt grattis givetvis till vår gamla elev och lagkaptenen Agnes Nyberg, men även till Sofia Sterner i 9A som satt på bänken. Och grattis till alla unga fotbollstjejer i Uppland som nu får se allsvensk fotboll på nära håll. 

Nu är vi igång för fullt i skolan igen även om schemat har varit lite annorlunda den här "Nobelveckan". Nästa vecka är vi tillbaka med det gamla schemat och det känns skönt. Vad som kanske inte är så skönt är att "spågubben" jag jobbar med, Björne, lovat snö. Om så blir fallet kanske vi kryper inomhus och den här vintern har vi tänk trycka på lite extra med styrka och spänst. Från och med måndag ska alla fotbollselever ha med sig skor för både inne och uteträning. Allt hänger på vad som ramlar ned från skyn. Träningen just nu på konstgräset vid skolan är av lågintensiv art även om vi lagt in lite pulshöjande löpningar på en del grupper. Fotbollen runt om i länet går lite på sparlåga just nu och det enda som egentligen händer är väl att akademierna har lite provträningar.


(2019-10-13)

Sverige hade inga som helst problem med att avfärda Malta på lördagskvällen. 4-0 och en bombsäker seger på medelhavsön mot ett mediokert hemmalag. Värre blir det förmodligen på tisdagkväll när spanjorerna kommer till Friends för att ta minst en poäng och bli klara för EM. Norge sprattlade till hemma mot Spanien och kunde kvittera via en straff i 93:e och det var synd för vår del. Nu lever hoppet för "skidfolket" ett tag till och det är inte så bra för oss. Förmodligen kommer det att avgöras i bortamatchen mot Rumänien för vår del. Usch, det är inte roligt att åka ned dit för att hämta tre poäng. Det är en ruggigt svår bortamatch med stort publiktryck som kan få vilken domare som helst att fatta konstiga beslut.

Zlatan behövde lite publicitet igen och gick ut och sågade allt och alla i dagens landslag. Janne A fick sin beskärda del och jag tycker det var ynkligt gjort av honom. Varför behöver han hålla på så? Ingen från förbundet gick ut och försvarade förbundskaptenen utan det verkar fortfarande som att alla är rädda för Zlatan. Han är vår störste och bäste genom tiderna, kan han inte bara vara nöjd med det?

IK Uppsala har fortfarande chansen på en allsvensk plats, men efter två raka torskar ser det klart tuffare ut nu. Tycker föreningen gjort det oerhört bra så här långt och kanske mår man bäst av nån säsong till i elitettan med sitt unga lag? Ida Wallin och Sofia Sterner som går i 9A och spelar i den klubben gjorde båda landskamper i veckan med F15 landslaget mot Finland. Tyvärr blev det förlust i båda matcherna mot ett lag som var klart bättre och hade kommit längre i sin utveckling. Ida spelade båda matcherna från start och var lagkapten, Sofia hoppade in i första matchen och startade den andra. Nu får de ladda om i för skol-SM på onsdag.

Onsdag är det alltså dags för både tjejer och killar att åka till Gävle och möta PRO Olympia från Gävle och Hortlax från Luleå. Kl 9.00 är det avspark för första matchen på Sörby IP och sen rullar det på med matcher hela dagen. Två för killarna och två för tjejerna.

På tal om landslag och våra elever så får vi inte glömma bort att gratulera Acke Sveijer som blivit uttagen till läger på Bosön med P04 Future Team. En gammal elev, Alex Abrahamsson (född 99), till vardags i Djurgården, blev i lördags inkallad till U20 landslaget och fick sätta sig på flyget till Spanien.

När vi ändå är inne på gamla elever måste vi bara nämna Nathalie Björn som förra veckan spelade båda EM kvalmatcherna från start när Sverige slog Ungern och Slovakien. Hoppas ni inte missade hennes nickmål mot Slovakien, perfekt timing och ruggig spänst. Undrar när hon köps upp av någon utländsk klubb, tidsfråga va?

När det här skrivs är det söndagmorgon och strålande sol. Gula löv, lite fuktigt i marken och en dag som gjord för en av säsongens sista golfrundor. Så får det bli, sen hem, tända en brasa i kaminen och en god söndagsmiddag. Låter inte så tokigt va? 


(2019-10-08)

Vinterträningskläderna har åkt på för vi har haft några riktigt kalla mornar nu. Det börjar med skrapning av bilrutan, sen på med värmen i sätet och sen avfärd. Vår plan ligger väl skymd för morgonsolen och inte förrän framåt 10-snåret har solen orkat över träden därnere och då börjar det bli drägligt. Ja det är onekligen fem-sex tuffa månader som väntar med kyla och mörker.

Fotbollsmässigt är det här en tråkig vecka i och med att det är landslagsuppehåll. Det innebär att en nörd som jag får ägna mig åt andra program på tv eller se en serie på paddan. Sverige ska fortsätta EM kvala, först mot Malta borta och sen i början av nästa vecka kommer Spanien till Friends. Har svårt att gå igång på dom här matcherna, men givetvis är det viktigt att vi gör bra ifrån oss och får vara med i nästa EM som kommer att vara utspritt över hela Europa.

I Allsvenskan hårdnade det till ordentligt i toppen och nu finns fyra potentiella mästare. I botten lämnade Sirius ett farligt område och nu ska det väl ändå vara klart. Östersund däremot är i fritt fall och med ett stort konkurshot över sig känns det som det dröjer innan jämtarna får se allsvensk fotboll igen. Att inte allt har stått rätt till i föreningen har man ju haft på känn länge, ja ändå sen dom slog Sirius i en div I-final på Studan. Redan då sa jag till Björne att nån gång i framtiden blir det en "förstasida i Expressen" om den här klubben. Det tog några år minst sagt, men förstasidan sidan har kommit och det med råge.

För några veckor sen hånades jag av kollegor om hur dåliga "mitt" Wolves var och hur bra City och Liverpool är. Det var bara att hålla med och suga i sig, men i söndags kom revanschen och genast kom det tack, thanks osv från Liverpool-supportrar. Vi åkte till Ethiad Stadium i Manchester och hämtade hem en enkel 2-0 seger som givetvis gynnar Liverpool oerhört. Min kommentar till dom blev bara: lugn och fin nu, vi ska ju möta er också vad det lider.

För våra elever börjar serierna ta slut och jag kan tänka mig att det återstår en och annan cup och nån träningsmatch innan den här säsongen är över. Sen stundar en tid med uppbyggnad inför kommande säsong. Upplevs som sjukt tråkig av vissa, men är sjukt viktig för det är då man lägger grunden till en bra säsong.

Nästa onsdag blir det avresa tidigt på morgonen mot Gävle och Sörby IP för dubbla skol-SM-matcher för både tjejer och killar. Återkommer med mer detaljerad info nästa vecka och givetvis med matchrapporter veckan därpå. 


(2019-10-02)

Fotbollssäsongen lider mot sitt slut för hösten har slagit till ordentligt. Vi har haft några riktigt blöta dagar på slutet, men det har inte märkts på intensiteten på träningarna. 

Då och då dyker det upp besök på våra träningar och under onsdagen den här veckan kom förre Siriusspelaren Kim Skoglund på besök. Han håller numera till i Frej i superettan, men som det låter på honom ligger en tränarkarriär framför honom inom en snar framtid. Han fick se 9A köra ett normalpass med teknik, passningar och tvåzonersspel. Mycket bra fart trots hällregn och kvalitén var klart bra.

Har för mig att jag skrev lite om golf på Åland och hur onödigt det kändes att behöva släpa med mig den tunga pokalen för jag skulle bara få släpa hem den igen. Ja, hur tror ni det gick? Självklart fick jag släpa hem den igen. Två roliga dagar var det på Åland med mycket garv.

Sirius vara eller inte vara i allsvenskan nästa år är lite i farozonen efter några raka förluster. Nu stundar riktigt viktiga matcher mot kollegor som också är i riskzonen för degradering och nu krävs segrar. Det börjar på lördag mot Helsingborg hemma och sen är det Östersund borta. Efter dom matcherna vet vi kanske vartåt det lutar.

Hur kan ett lag från Premier League torska en match i Champions League med 7-2? Det var precis vad Tottenham gjorde mot B Munchen i tisdags. Ska det verkligen kunna hända på den nivån? Uselt av Tottenham, sen får tyskarna var hur bra som helst, men såna siffror får det fan inte bli.

Själv missade jag en stor del av matchen pga att jag fastnade framför VM-finalen i stavhopp. Duplantis, 19 år, gjorde det grymt bra, men kunde inte riktigt rå på amerikanen Kendrick. Stavhopp är en konstig och mycket svår gren. Undrar egentligen hur man kommer på att stavhopp, det är min grej? Tycker det är många läskiga faktorer i den grenen. Staven kan ju gå av, missa mattan i landningen, du kan landa på staven och hur funkar det om man är höjdrädd? Tänk också på att dom släpar med sig sina egna stavar runt världen och vilket stök det måste vara vid incheckningen på flyget. Det är betydligt lättare att ha med sig sina fotbollsdojor i en liten väska. Jag är dock full av beundran för dessa atleter som svingar sig över höjder uppåt 6 meter.

Till sist vill jag också gratulera U-kurd och vår gamle elev Emil Brekkan som via kval tog sig upp från fyran till div III. För övrigt ska Emil till Skottland snart och spela EM-kval med Islands U17-landslag. En annan gammal elev, Agnes Nyberg, är uttagen till U23-landslaget för två landskamper den här veckan. Den tredje med rötter i Gottsundaskolan som ska ut på landslagsuppdrag är Benji Kimpioka som ska EM-kvala med U21-landslaget. Nästa vecka ska Ida och Sofia med F15-landslaget till Finland för två matcher. Skolan är mycket stolta och önskar alla lycka till. 


(2019-09-25)

Helgen som gick var inte speciellt rolig om man håller på AIK. Utspelade och förnedrade av Bajen trots att siffrorna bara stannade vid 1-2, men sett till spelet var Bajen närmare både fyra och fem mål. Det var skillnad i spelet så det stod härliga till. AIK som blir väldigt "baktunga" med sitt 3-5-2 skickade mest lycka till-bollar mot Goitom medan de grönvita spelade på ett helt annat och bättre sätt. När det blir så orkar jag inte ens bli förbannad efter en derbyförlust utan det var helt enkelt mycket rättvist. Ser ut som "gårdarna" blir svårfångade nu och hoppet står nog endast till MFF. Som att välja på att få påssjuka eller vattkoppor i vuxen ålder.

Sirius torskar med samma siffror mot Blåvitt och ställs nu mot Bajen hemma på onsdag. Ingen lätt uppgift och jag har svårt att se Sirius ta poäng där vilket innebär ett riktigt nervpiller borta mot Sundsvall i nästa.

Själv kommer jag tillbringa kommande helg på en golfbana strax utanför Mariehamn. Den årliga avslutningen äger rum och eftersom man är titelförsvarare måste man ju ställa upp. Jag räknar även med att vara titelförsvarare nästa år för så här i slutet av säsongen har formen infunnit sig av någon anledning jag inte förstår mig på. Hur som helst ska det bli dj.... kul och ibland är det ju faktiskt nyttig med en fotbollsfri helg. Jobbigast med helgen blir att släpa med sig den gigantiska pokalen till Åland. Föreslog tävlingsledningen att få lämna den hemma eftersom jag ju kommer att få släpa den fram och tillbaka helt i onödan. Det förslaget mottogs inte direkt positivt, har dom inte sett hur jag lirat på slutet?

Som en blixt från klar himmel kom vi ned till planen i måndagsmorse och den var sladdad och påfylld med sand och nytt granulat. Ibland händer det.

Det är påfallande sällan vi får besök av föräldrar på träningen. Vi påminner igen att alla är hjärtligt välkomna när som helst att titta på våra träningar och har man med sig en kopp kaffe och en bulle blir det givetvis en stjärna i kanten.

Till sist ett stort grattis till Ida Wallin och Sofia Sterner som är uttagna till dubbellandskamper mot mot Finland i början av oktober.  Mycket välförtjänt till två ambitiösa och mycket lovande tjejer som till vardags spelar i IK Uppsala, men har SAIF som moderklubb. Alla inblandade i deras utveckling ska sträcka på sig precis som jag, Ogge och Björne gör. 


(2019-09-16)

Ny vecka och vi har fått en liten lätt föraning av hösten den här helgen. Blir det inte värre än så här går det väl an, men jag anar ugglor i mossen och vet att det kommer bli kallare, mörkare och blåsigare.

Helgen som gick avslutades vår golftour och den kunde inte ha slutat bättre. Inför den sista finalen låg jag på 14:e plats och vid en eventuell seger skulle jag avancera som bäst till en fjärdeplats. Hur tror ni det gick? Ja det blev en fjärdeplats för jag vann den sista finalen med tre slag efter att ha gått runt på 69 netto. Då ska ni veta att jag puttade uselt och normalt sett borde jag kommit in på 64-65 netto. Nåja ingen idé att gnälla för det var min överlägset bästa runda för året som i övrigt mest varit en misär rent golfmässigt. Trots det en fjärdeplats alltså bland 35 finalspelare. Då kanske ni förstår potentialen😜. Å andra sidan är det ju en sak att ha potential och en helt annan sak att få ut den till fullo också.

Köpte flygbiljetter i fredags så nu får Joel påhälsning i Spanien under höstlovet och det ska bli spännande att se en annan del av Spanien än solkusten (Alicante, Malaga och Marbella). Nu får man istället flyga till Faro i Portugal och sen är det ca 35 minuter med bil till den lilla staden Lepe i Andalusien. En typisk gammal spansk stad med ca 27 000 invånare där ingen pratar engelska. Han har bott där ca tre veckor nu efter flytten från Seattle och trivs utmärkt i en lägenhet ca 200 meter från beachen. Kan bli en bra tillflyktsort för mig under jullov, sportlov och påsklov. Passar mig som handsken då ni säkert vet att jag inte direkt trivs i höst och vinterrusk.

Sirius vann ödesmatchen mot "Falken" och nu känns det lugnt vad gäller kval eller nedflyttning. I ställer tror jag Östersund får akta sig då det verkar vara fritt fall uppe i Jämtland. Guldet går till Malmö eller AIK. Brännan i Jönköping håller på att bättra på sitt CV rejält då hans J-Södra går som tåget i Superettan. Med tanke på tveksam kvalité på vissa tränare (ingen nämnd, men finns flera) i allsvenskan borde han snart vara intressant för någon större klubb.

Skol-SM närmar sig och den första omgången ska vara spelad innan 18/10 och för vår del blir det resa till Gävle för både killar och tjejer. Att tjejerna i år ska vara med är ju riktigt kul och det ska verkligen bli kul att se hur långt de kan gå. Tycker vi har en riktigt bra och intressant grupp på tjejsidan med stommen från SAIF (några numera i IK Uppsala). Återkommer med dag och tid när matcherna spelas i Gävle.

Tycker allt flyter på bra i de nya fina lokalerna i Gottsunda och det känns som ett riktigt lyft. Något som också skulle vara ett lyft vore högre staket runt vår träningsplan. Det är ett dj.... bolletande efter varje pass i "djungeln" som omger planen. 


(2019-09-11, skrivet 09-03)

Jag tänkte komma med ett litet förslag och det är att skolan skulle sluta vårterminen efter midsommar och sen börja höstterminen 1 september. De senaste åren har augusti varit en riktig sommarmånad och vädret har varit strålande, före midsommar och runt den storhelgen tycker jag det brukar vara sådär. I hela Europa och EU som vi tillhör är den stora semerstermånaden augusti och eftersom vi rättar oss efter dom i ganska många andra frågor kanske vi också skulle fundera i dom här banorna? Jag har absolut inget emot att jobba med fotbollsträningar i sånt här väder vi haft den senaste tiden, men det är ju också skönt att vara ledig och skjuta lite på sommaren inför vad som komma skall.

Alla årskurser tränar på bra och för våra nya sexor blir det ett tufft nötande de första månaderna så vi får alla elementära grunder någorlunda på plats. Dom sköter sig jättebra så här långt och jag ser heller inte att det ska bli några problem längre fram.

Mycket av snackisen i skolan i måndags var söndagens derby på Friends där rätt lag vann med 1-0. AIK backade och lät "gårdarna" ha mycket boll, men genom possession vinner man inga matcher. De hade svårt att skapa något mot ett mycket kompakt AIK.

Spänningen inför den allsvenska avslutningen lever i allra högsta grad vad gäller guldet. I botten känns det som om tre lag är för dåliga och jag tror Sundsvall, AFC och Falkenberg får lämna när vi summerat säsongen. Det innebär alltså att Sirius spelar i allsvenskan nästa år också och det trodde jag redan från början.

Vårt andra, av tre elitlag, Dalkurd ligger lite i ingenmansland i Superettan och kommer med största säkerhet att spela där nästa år också. Det tredje elitlaget är IK Uppsala i Elitettan och dom gör det riktigt bra med ett ungt lag. Just nu på en fjärdeplats med bra häng uppåt. Kanske blir det tufft att knipa en allsvensk plats men man vet aldrig vad det här unga laget kan hitta på. Redan nästa helg gör de debut på nya Studan när AIK kommer på besök och en seger där gör att dom blandar sig i toppstriden rejält.

Jag kan lova att gräsklipparen gjort skäl för namnet den här sommaren. Var tredje dag brukar det bli klippning för vädret måste varit helt optimalt den här sommaren för växtligheten. Säkert för svampen också men jag bryr mig inte om den längre. Sen en björn sågs här förra sommaren har jag lagt svampintresset på hyllan. Hur fasen ska man kunna gå i skogen och njuta när man vet att man kanske står överst på menyn för en nalle.

Den här veckan är riktigt tråkig för det är landslagsuppehåll i alla ligor och det innebär långa tråkiga kvällar utan boll på TV. Sverige ska till Färöarna på torsdag och sen kommer Norge till Friends på söndag. 6 poäng känns som ett måste, men det ska väl inte vara några problem.

Vem är Sveriges vassaste fotbollstränare? Norling, Kim och Tolle i Djurgården eller Rössler i MFF? Ja, vem vet? Jag lägger i alla fall min röst på vår gamle kollega i skolan Andreas Brännström. Hans J-Södra går som tåget i Superettan och då ska man ha klart för sig att "Brännan" inte har något supermaterial till sitt förfogande, men han har fått ihop ett kollektiv som jobbar stenhårt och spelar mycket smart taktiskt. Blir det allsvenskan då? Ja jag tror faktiskt det och som sällskap får de Mjällby eller Brage. Det lag som får kvala tror jag har utmärkta chanser mot allsvenskt motstånd i två kvalmatcher. 


(2019-08-28)

Tre träningsdagar innehöll första skolveckan och det är en riktig höjdare att vara tillbaka i Gsunda igen. Inledningen på den andra skolveckan är lysande med tanke på vädret och man kan inte annat än vara nöjd. Vi kör ganska lugna träningar så här i inledningen då många haft långa uppehåll, medan andra har tränat hårt under sommaren. Vi kan kalla det en liten mjukstart och med tanke på värmen är det nog klokt.

0-4 in i andra halvlek mellan Sirius och Örebro förvandlades till 3-4 och en ny förlust för Uppsalas allsvenska lag. Trenden är inte bra och det känns som om motståndarna inte längre ens behöver målchanser för att göra mål. Nu går man in i en oerhört viktig period när det "på papperet" ser lite enklare ut, men då ska det också levereras och det gör man sällan på beställning när självförtroendet är åt fel håll. Elfsborg borta och sen kommer matchen som avgör mycket, Falkenberg hemma. Vidare väntar Sundsvall borta, Helsingborg (i fritt fall) hemma och AFC borta. Utöver det bl a Kalmar hemma och matcher med lite svårare motstånd. Min känsla är ändå att man grejar det här då några konkurrenter ser klart sämre ut.

Dalkurd ledde med 2-0 i den 89:e minuten men lyckades torska med 3-2 mot Mjällby. Hur går sånt till? Kollaps, prolaps, ja kalla det vad ni vill men sånt får inte hända, men händer ändå på elitnivå, inte bara i Sverige utan då och då även i bättre ligor.

Den här måndagen slutar Joels femåriga tid i USA. Nu blir det Spanien och la Rogue de Lepe i den spanska tredje divisionen det närmaste året. En liten stad precis nedanför den södra portugisiska gränsen och nära Huelva. Ingen är gladare än jag, mycket närmare, direktflyg till Faro i Portugal och 35 minuter med bil till Lepe. Ligger nära havet och med ett bra klimat. Ni kan väl nästan gissa var jag kommer att tillbringa höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Finns tydligen en hel del fina golfbanor där också och det är ju ett stort plus.

Den kommande månaden blir min väg till skolan nästan två mil längre. En bro ska byggas om på vår grusväg och det innebär en riktig omväg för mig. Tidigare avfärd med andra ord och frågan är om inte jag kommer att ta vägen via Knivsta och Sunnersta till skolan istället för den vanliga vägen mellan Almunge och Uppsala? Får ofta frågan hur man orkar sitta och köra sex mil tur och retur varje dag till jobbet. Jag tycker det är en av de skönaste stunderna som finns. Ensam, radion på eller snack i telefonen (handsfree givetvis) och vips är man framme. Tror inte jag kommit för sent till jobbet mer än en gång på 12 år. Trafikolycka i Länna och totalstopp så jag är väl förlåten? Brukar säga det till de elever som har för vana att komma sent till träningen, det handlar om planering och disciplin hos dig själv.

Dom här raderna mejlar jag alltid till Eskil Lerman som sköter skolans hemsida, tyvärr är det sista gången dom här raderna går iväg till Eskils mejladress. Han kommer tillbringa den fortsatta tiden på "öjn" som pensionär och du kommer att vara saknad Eskil. Jag vet också att du kommer att sakna oss 😜. Förhoppningen är att vi ska kunna hälsa på dig på Gotland och jag misstänker att vi är välkomna bara vi har några enheter med oss.


(2019-08-22)

Dags att börja författa igen efter en lång skön sommar. Den enda veckan som inte direkt var skön var den jag, Björne och Ogge tillbringade i Halmstad under Utvecklingslägret. Stormvindar och regn präglade veckan i en av de bättre sommarstäder som finns. Vi roade oss med fotboll om dagarna och annat om kvällarna och hade trevligt ändå.

Nu är vi tillbaka i den sköna vardagen igen och vi är tillbaka i Gottsunda. Vi har fått en ny skola som är oerhört fräsch och fin och det finns en suverän skolgård. Varje morgon känns det oerhört stimulerande att komma dit. Under onsdagens invigning spelades Labyrints "Välkommen hem" i högtalarna och vad kunde vara mer passande.

Det är ett tufft år vi gått igenom efter branden, men vi har bitit ihop och kämpat och nu kommer belöningen.  Alla samlade på samma ställe och det här kommer att bli bra. Vi har fått kollegor igen och ett personalrum, under fjolåret var vi aningen isolerade i Gottsunda vid träningsplanen och vårt personalrum var bilen. Betydlig trevligare och bättre nu att kunna sjunka ned i en fåtölj eller soffa och "tjöta" lite med de andra på morgonen.

Vi har fått fått två nya elever som ska upp på "Wall of Fame" och det är Ida Wallin och Sofia Sterner som båda blev kallade till det första landslagslägret för flickor 04 på Bosön. Nu hoppas vi också att båda eller nån av dom kommer att spela landskamp under hösten. Vårt snitt håller i sig och det innebär att ca 2 elever/årskurs kallas till landslagsläger eller landskamp. Tyvärr försvann ju hela vår fina vägg med bilder på alla dessa under branden men vi har foton kvar och "Wall of Fame" kommer att finnas inom en snar framtid igen.

När det här skrivs har vi haft terminens första träning med våra sjuor och det kändes bra att vara igång igen.

Det här inlägget får ni se mera som ett livstecken från mig och jag lovar att det kommer att bli mer att läsa och fylligare framöver.


Uppdaterad: